AMD Ryzen 7000 işlemcileri ve AM5 anakartları satılmıyor (İyi ihtimalle şu an için)

En azından DDR4 desteği verilebilirdi ilk çıkan anakartlarda. Veya ilk seride AM4 platformu kullanılabilirdi.
A, B, X serisi anakartlara sahipler. A ve bazı B serisi için DDR4 desteği verilirdi. Bazı B serisi ve X serisi için DDR5 düşünülürdü. AM5 diyerek önceki işlemcileri de bu anakartlara takamazdık. Tamam derdik.

Intel önceki serilerde ne yaptı? Sürekli olarak anakart değiştirdi. Yine anakart değiştirecek. Adamlar yine ileriki zamanlarda anakart değiştirmek zorunda kalmayın diye böyle bir şey yapmışlar.

Söylediklerim fanboyluk değil. Uzun zamandır zaten bilgisayar teknolojilerini takipte etmiyorum. Mantıklı gördüğümü söylerim sadece.

@462488
Intel şu an için F/P dengesini de kurmuş oldu. Yani siz H610 bir anakarta DDR4 RAM takarken bu anakartla 12. Nesil herhangi bir işlemciyi kombinasyon yapabiliyorsunuz. He isterseniz Z serisi bir anakart alarak DDR5 ile yapı oluşturuyorsunuz. Ve bunu dikkat çekerim, optimum termal sonuçlarla yapıyorsunuz.

AMD'nin bu değişimi minimal seviyede ele almasını beklerdim. Birden AM5 denince herkes inanılmaz seviyede performans bekledi ama incelemelere bakarsak bu ekstra ödemelerin bir karşılığı bulunmuyor. Teorik düşünce ile pratiğin eşleşmediği bir gerçek var ki bu da satışlara yansıyor. Yoksa son birkaç senedir Ryzen işlemciler inanılmaz şekilde satılmıştı.

A, B, X serisi anakartlara sahipler. A ve bazı b serisi için DDR4 desteği verilirdi. Bazı b serisi ve X serisi için DDR5 düşünülürdü. AM5 diyerek önceki işlemcileri de bu anakartlara takamazdık. Tamam derdik.

Intel şu an için F/P dengesini de kurmuş oldu. Yani siz H610 bir anakarta DDR4 RAM takarken bu anakartla 12. nesil herhangi bir işlemciyi kombinasyon yapabiliyorsunuz. He isterseniz Z serisi bir anakart alarak DDR5 ile yapı oluşturuyorsunuz. Ve bunu dikkat çekerim, optimum termal sonuçlarla yapıyorsunuz.

AMD'nin bu değişimi minimal seviyede ele almasını beklerdim. Birden AM5 denince herkes inanılmaz seviyede performans bekledi ama incelemelere bakarsak bu ekstra ödemelerin bir karşılığı bulunmuyor. Teorik düşünce ile pratiğin eşleşmediği bir gerçek var ki bu da satışlara yansıyor. Yoksa son birkaç senedir Ryzen işlemciler inanılmaz şekilde satılmıştı.

Açıkçası test sonuçlarına hiç bakamadım. Şöyle düşünmüş olabilirler. Halihazırda DDR4 sistemlerimiz var ve bunlar piyasada zaten. Bir üst segmenti ise ayrı sokete çıkartalım DDR5 tek RAM tercihi olsun demiş olabilirler. Başarılı olup olmadıklarını bilmiyorum maalesef.

Açıkçası test sonuçlarına hiç bakamadım. Şöyle düşünmüş olabilirler. Halihazırda DDR4 sistemlerimiz var ve bunlar piyasada zaten. Bir üst segmenti ise ayrı sokete çıkartalım DDR5 tek RAM tercihi olsun demiş olabilirler. Başarılı olup olmadıklarını bilmiyorum maalesef.
Vaktiniz olduğunda bir inceleyin. Zaten bu beklentinin altında kalmış durumdan ötürü satışlar geride. Sizin belirtiğiniz gibi AM4 kullanan Mid, High seviye kullanıcılar bile geçiş için bir gereklilik görmüyor. Ayrıca çok ciddi bir ısınma durumu söz konusu. Bazı işlemci odaklı yapılan testlerde 7000 serisi işlemciler direkt 95 dereceyi görüyor. He AMD bunu normal karşılıyor ama GPU Hotspot değil ki normal karşılansın.

Kısacası AMD'nin şu an ki düşünceleri ile kullanıcıların yönelimi "pek" örtüşmüyor. Bunun çözümünü de AMD bulmalı. Yoksa 5800x3D kullanıcıları için hayat devam ediyor.

Risk yönetim departmanından bayağı bir çalışanı kovacaklar yani. 😂

Son kullanıcının işine yaramayacak ürün için niye millet ekstra para ödesin ki? Satışlar için böyle bir şey yaşanması olağan bir şey.

Aynen DDR4 şarttı. Intel bile önceki nesil DDR4 anakarta bile 13.nesil desteği veriyor. 13100, 13400, 13600 parçalar ortalığı.
Yıllarca AMD eski anakartlara destek vermesinin ekmeğini yedi. Şimdi Intel'de sıra.

Pek hakim değilim ama AMD eski anakartlara getirme imkanı olup 7000 serisini getirmediyse çok hata etti.

İyi açıdan bakarsak bileşenlerin fiyatı düşecektir cidden satmıyorsa.

Son düzenleyen: Moderatör:
Vaktiniz olduğunda bir inceleyin. Zaten bu beklentinin altında kalmış durumdan ötürü satışlar geride. Sizin belirtiğiniz gibi AM4 kullanan mid, high seviye kullanıcılar bile geçiş için bir gereklilik görmüyor. Ayrıca çok ciddi bir ısınma durumu söz konusu. Bazı işlemci odaklı yapılan testlerde 7000 serisi işlemciler direkt 95 dereceyi görüyor. He AMD bunu normal karşılıyor ama GPU hotspot değil ki normal karşılansın.

Kısacası AMD'nin şu anki düşünceleri ile kullanıcıların yönelimi "pek" örtüşmüyor. Bunun çözümünü de AMD bulmalı. Yoksa 5800x3D kullanıcıları için hayat devam ediyor.

Isı konusunda zaten GPU gibi CPU da aynı malzemeden yapılıyor. Yani bu belirledikleri sıcaklıklarda uzun süre çalışabilir demek oluyor. Ki bunun için üretiyorlar. Yalan yok normal kullanıcı için fazla gelsede sıcaklıklar normal üretimine göre gayet iyi seviyede denilebilir.

Yani sıcaklıkta bir sorun yok benim açımdan. Ki kendi laptopumu yorgan ike hava akışını kapattığımda alt taraftan 85 90 95 dereceleri görüyor çok dert etmiyorum. Ha belki etmeliyim orası ayrı mesele.

Performans testleri konusunda 5800x3D ile belki yakın olmuş olabilir önbellek farkı ile alıyor olabilir belki (şu an hiçbir detaya bakmadan yorumu yaptım. Birazdan özelliklerine bakıl yazıma devam edeceğim.)

Tahmin ettiğim gibi önbellek farkına bu sonuç ortaya çıkıyor gibi. Ayrıca APU işlemci olmasından dolayı da böyle bir sonuç ortaya çıkmış olabilir. Sonuç olarak AMD bir tık böyle bir marka. Bir ara çıktığını görüpte hiç bakamadığım 5000 serisi APU işlemcilerin (4000 seriside vardı galiba) normal apusuz hali ile satışa sunulduğunda ortaya çıkan farklar gibi olmuş olabilir.

Son düzenleme:
Isı konusunda zaten GPU gibi CPU da aynı malzemeden yapılıyor. Yani bu belirledikleri sıcaklıklarda uzun süre çalışabilir demek oluyor. Ki bunun için üretiyorlar. Yalan yok normal kullanıcı için fazla gelsede sıcaklıklar normal üretimine göre gayet iyi seviyede denilebilir.

Yani sıcaklıkta bir sorun yok benim açımdan. Ki kendi laptopumu yorgan ike hava akışını kapattığımda alt taraftan 85 90 95 dereceleri görüyor çok dert etmiyorum. Ha belki etmeliyim orası ayrı mesele.

Performans testleri konusunda 5800x3D ile belki yakın olmuş olabilir önbellek farkı ile alıyor olabilir belki (şu an hiçbir detaya bakmadan yorumu yaptım. Birazdan özelliklerine bakıl yazıma devam edeceğim.)
Ekran kartlarında 85 derece üstü olması beklenmez. İstenmez. Buna göre de çözümler üretilir. İşlemci tarafında stok soğutucular yerine özel soğutmalar kullanırız ki sıcaklıkları düşürürüz. Bu yıllardan beri devam etmektedir. Siz AMD'nin ya da Intel'in bizim işlemcilerimiz için ekstra soğutma kullanmayın, her şey normal dediğini gördünüz mü? Ya da yeni çıkan bazı işlemcilerde stok fan bulunmama nedeni nedir? Haliyle bu işlemci için soğutma çözümü aramanız beklenir çünkü ısınır. Buradaki temel konu üst seviye bir işlemciyi nasıl soğutacağımızdır. AMD 5000 serisinde bize yeten bir kaliteli soğutucu, performans tarafında devasa fark olmamasına rakibi Intel'den daha sıcak kalıyorsa bir yanlış vardır.

Keza dizüstü bilgisayarlardan söz ettiniz ama onların ısınması zaten doğaldır. Yapıları gereği belli başlı soğutmalara muhtaçlar ve bir çağ atlanamadığı sürece bu durum devam edecektir.

Konu sadece performans değil. 5800x3D'nin hala üst seviye ve makul duruyor oluşu. B450 bir anakart, DDR4 RAM'ler, orta halli bir soğutma ve kafanız rahat. AMD 7000 ile işler bu kadar basit değil. AM5 anakart, DDR5 RAM'ler, soğutma tarafındaki sorunlar ve ödenen bir dolu para. Bu yüzden satmıyor.

Tahmin ettiğim gibi önbellek farkına bu sonuç ortaya çıkıyor gibi. Ayrıca APU işlemci olmasından dolayı da böyle bir sonuç ortaya çıkmış olabilir. Sonuç olarak AMD bir tık böyle bir marka. Bir ara çıktığını görüpte hiç bakamadığım 5000 serisi APU işlemcilerin (4000 seriside vardı galiba) normal apusuz hali ile satışa sunulduğunda ortaya çıkan farklar gibi olmuş olabilir.
APU gibi düşünmeyin aslında. Salt görüntü alınabilmesi için içlerine grafik birimi koydu AMD. Kendi tercihleri tabii. Bazı cümlelerim tekrara düşebilir ama Intel 12. Nesil işlemcileriyle, AMD 7000 serisi arasında DDR5 için yönelmeyi gerektirecek bir fark bulunmuyor. Bunu gören kullanıcılar mevcut sistemlerini ya Intel'e çeviriyor ya da AM4'ten devam ediyor.

AMD tercih edilme nedenini bir tık unutmuş gibi. AM4 platformunda uygun anakart ve uygun fiyatta işlemci verebildikleri için tercih ediliyordu bu sayede pazar paylarını arttırdılar ve 3000 serisi ile Intel'in en üst segmentine darbe vurdular. AM5 de ise tam tersini yapıyorlar pinlerin anakarta taşınması anakartların fiyatlarını arttıracağı ortadaydı üzerine DDR5 zorunluluğu ve PCI 5.0 destekleri derken anakartlar ateş pahası çıktı. İşlemciler 5000 serisinden ucuz çıktı o biraz iyi oldu da o farkı pinlerin anakarta taşınmasına yazıyorum üretim maliyetleri azalmıştır o yüzden.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı