AMD Ryzen neden alınmalı?

Öyle değil o tek çekirdek performansı. Tek çekirdek performansı söz konusu olduğunda Ryzen İntel ile baş edemiyor. Çoklu çekirdekte ise fark atıyor, aralarındaki tek çekirdek farkı, çoklu çekirdek farkına göre daha az. Çoklu çekirdekte Ryzen modelleri bariz daha iyi. Bu da sonucunda saf güç olarak daha iyi konuma getiriyor Ryzen işlemcileri.

Hayır, aynı fiyata daha fazla çekirdek alıyorsun, frekans daha düşük olsa bile, daha fazla performans alıyorsun. Frekans doğrudan saf gücü temsil etmiyor, o kısmı yanlış anlamışsın. Ben referans frekansa göre diyorum.

Örnek:

i3 2 çekirdekli ve 4GHz olsun, R3 4 çekirdekli ve 3GHz olsun.

İkisinin frekansını 4GHz yapalım, tek çekirdek sonuçlarına bakalım. Atıyorum i3 %5 daha fazla puan verdiyse, saf gücü daha fazladır. Fakat iş öyle olmuyor, atıyorum i3'ün saf gücü 100 kg yük çekebiliyor ve 2 çekirdek var eder sana 200 kg. Diğeri ise 95 kg çekebiliyor, 4 çekirdek var ve eder sana 380 kg. Ne kadar çekirdek o kadar performans.

Bende bunu anlatmak istemiştim.

Tamam frekans doğrudan tek çekirdek performansını belirlemez. Fakat şu var ki X99 işlemciler ile Ryzen işlemcilerin frekansları birbirine çok yakın ve tek çekirdek performansları da aynı gibi, öte yandan 1151 işlemcilerin frekansları çok yüksek ve tek çekirdek performansları da yüksek. Mesela 1500X ile 7500'ün tek çekirdek performansları aynı gibi frekansları da öyle, 7600K yada 7700K'ya çıkılınca frekans artıyor tek çekirdek performans farkı da baya baya artıyor. Buda çok ilginç.

Performanstan kastınız çoklu çekirdek performansı değil mi ?
Evet, biri 4 koldan iş yaparken, diğeri aynı işi 12 koldan yapıyor misali. Mesela 4 çekirdekli işlemci aynı ekran kartı aynı oyun aynı ayarda CPU kullanımı %80 olurken, 6 çekirdek 12 izlekli işlemci %20'de kalıyor. Yani gücünün %20'si bu işi yapmaya yetiyor, böylece darboğaz olmadan önce, ömrü daha uzun oluyor.

Ama İntel-Ryzen arasında durum böyle sanırım.
Evet neredeyse doğrusal gidiyor. O yüzden çok ilginç geldi bana.

Bende bunu anlatmak istemiştim.
Öyle ama sen çok çekirdek performansı saf gücü belirler gibi anlatmışsın. Sanırım anlatım bozukluğu vardı orada, yanlış anlama eleştirmiyorum. Yazından bunu anladım o yüzden hayır tam tersi dedim. Hatta şimdide bunu anlatmak istediğini yazmışsın, ben yine anlamadım seni.

Sen şimdi referans frekansa göre tek çekirdek performansı saf güçtür mü diyorsun, yoksa çok çekirdek performansı mı?

Şu yüzdeyi arttırıp oyunlarda daha iyi performans verse keşke
Eski testlere bakma, bir ara forumda birisi test sonucu paylaştı. Bir oyun güncellemesinde baya bir artış olmuş. Etrafta çok fazla eski test var, yeni güncel testleri kovala, farkın çok azaldığını göreceksin.

Saf gücü hem tek çekirdek hem de çoklu çekirdek gücü belirler. Misal FX işlemcilerin tek çekirdek puanları bile 100 sayısı geçen tek tük model vardı, çoklu çekirdekte ise 400-500 puan civarındaydılar. İntel rakipleri o zaman tek çekirdekte devasa fark atarken, çoklu çekirdekte de daha önde olan modellerdi. Ryzen işlemcilerde AMD işlemcilerin tek çekirdek performansı İntel modelleriyle yarışacak düzeye geldi FX işlemcilere göre tabii, hala İntel tek çekirdekte çok daha iyi. Çoklu çekirdekte ise Ryzen işlemciler açık ara daha güçlü konumdalar. Ryzen ve İntel rakipleri arasındaki tek çekirdek farkı çoklu çekirdek farkına göre daha az, çoklu çekirdek İntel modelleri bariz şekilde geride kalıyor rakiplerine göre. Hatta R5 1600 modeli çoklu çekirdekte İ7 6800K modelinden daha performanslı, tek çekirdek performansları da hemen hemen aynı. Oyun performansları da benzer, optimizasyon sorunları olan oyunlarda İ7 6800K daha iyi sonuç veriyor. CPU kullanım değerlerinde Ryzen modelleri çok düşük seviyede seyrediyor İntel rakiplerine göre. Elbette her şey CPU kullanımı değil ama işlemcilerin tek ve çoklu çekirdek güçlerine baktığımızda Ryzen işlemcilerin CPU kullanımın aynı kartlı sistemlerde İntel rakiplerine göre daha az seyrediyorsa bunun temel nedeni saf işlemci gücü farklılığı olur. Fiziksel çekirdek sayıları fazla ve sanal çekirdeklere de sahip olmaları CPU üzerindeki gücü hafifletiyor, aradaki fark buradan kaynaklanıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…