Çözüldü AMD Turbo Boost nedir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

HellFrozen

Centipat
Katılım
9 Şubat 2023
Mesajlar
65
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Anakart
ASUS PRIME A520M-K
Öncelikle merhaba.
AMD R5 5600'ü stock fan ile kullanıyorum ve bazen 83 dereceye kadar çıkabiliyor, malum yazda geliyor daha da ısınmasını istemiyorum. Forumdaki bir arkadaş "AMD cbs kısmından Turbo Boost ayarını kapatın. 2-3 FPS için 20 25 derece fark ettiriyor." dediğini gördüm. Gene bu arkadaşın dediğine göre bu ayar voltajı ve GHz'i sabitliyormuş. Dediği argümanlar doğru mu? Bu ayar gerçekten ne işe yarıyor? Ve sizce bu ayarı kapatmalı mıyım?
Saygılarımla.
 
Çözüm
Turbo Boost diyelim ki işlemci hızınız 2.50GHz Turbo Boost ile bunu 2.70GHz yapabiliyorsunuz işlemcinizin belirli koşullar altında standart hızından daha yüksek hızlara otomatik olarak çıkıyor, bahsedildiği gibi performans artıyor ama ısı da artıyor. Kapattığınız zaman ısı düşüşü yaşarsınız doğru. Bunun dışında Undervolt da yapabilirsiniz deneme yanıma yöntemleriyle ısıda düşüş sağlarsınız performasta en az kayıp ile. Diğer bir seçenekte kule tipi soğutucu kullanmak, Turbo Boost açık bırakarak.
Hocam bu arkadaş değerleri sabitliyor mu yani yük altında olmasa bile o değerlerde mi kalıyor? Yoksa yük altında maximum o değere mi çıkıyor? Pek anlamıyorum yanlış bir şey dersem affola.
Hocam 5600 için max turbo hız değeri 4.4 ghzdir, arkadaş videoda 4.2 Değeri girip voltajı da düşürüyor. Yani undervolt yapıyor. Bu şekilde işlemci 4.2 değer üzerine hiç çıkmıyor. Değeri çok düşürmediğinden bu video da dediğiniz gibi FPS farkı çok olmayabilir, fakat bunlar deneme yanılma yöntemidir, siz GHZ değerini daha düşük yapabilirsiniz öyle bir durumda yukarıda attığım videodaki gibi FPS farkları daha farklı olmaya başlar. Videodaki değerler ideal en az FPS kaybıyla en iyi ısı değeri elde edilmiş.
 

Geri
Yukarı