AMD Vega Serisinde Nerede Yanlış Yaptı?

Schweppes

Megapat
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
AMD'nin en son çıkardığı VEGA 56-64 kartlarında neyi yanlış yaptı? Güç tüketimi bu kadar fazla iken performansda neden halen Nvidia'nın seviyesine yetişemiyor? Gerçekten yeterli teknolojileri yok mu? Fiyat politikasında yanlış mı yaptılar yoksa gerçekten maliyeti artmış mıydı kartların?

HBM bellek kullanıldığı için maliyet arttı. Performans olarak Nvidia'nın tepe modellerine yetişemedi. Fiyat olarak da rekabet edemedi hal böyle olunca. Üretim belki biraz daha limitli kaldı. Aynı dönemde patlayan madencilik furyası ekran kartı piyasasını farklı şekillerde etkiledi sürekli. İlk başlarda beklentinin yüksek olması piyasada hayal kırıklığı yarattı. Ama bunlara rağmen çok da kötü kartlar olduklarını düşünmüyorum. Piyasa bu kadar çalkantılı olmasaydı, potansiyeli olan kartlardı. Ama şimdilik Vega'yı es geçtik gibi duruyor.

Şuan tercih 1070 veya 1080 almak isteyen biri için tercih konusu olabilirler mi? Yoksa gerçekten fiyat performans ve tüketim olarak çok geride mi kaldılar?

AMD'yi severim. Fanboy değilimdir ama Nvidia'dan biraz daha çok severdim. Ancak artık AMD o kadar saçmaladı ki HBM2 bellek kullandı. Haliyle fiyat arttı. Performans ve güç tüketimi olarak zaten geride kaldı. Bence AMD artık ekran kartı piyasasından çekilip kendini tamamen işlemci piyasasına adamalı. Son çıkardıkları kartları kimse beğenmedi. Zaten piyasayanın %70'ine Nvidia, %30'una AMD hakim. Yani çok geride kaldılar. Bakalım sonraki nesilde işler değişecek mi, yoksa aynı mı kalacak? Umarım daha rekabetli olur. Rekabet kullanıcıya yarar. Bunu unutmayın. :)

AMD son zamanlarda yazılım konusunda çok fazla yol kat etti ve çok da başarılı şu an gelinen noktada. Ayrıca bu tarz teknolojilerini hep paylaşmaktan yana oldu.
Nvidia'nın da partnerlik saçmalığından dönmesi iyi oldu ama firmalar üzerinde nasıl bir baskı uyguladığını ve gücünü de kullanarak nasıl bir politika içinde olduğunu bize göstermiş oldu. Tabi gizliden gizliye. AMD şu an ekran kartı piyasasından çekilse GTX 1060 ve dengi olacak kartlar 400-500 Dolar'dan aşağı olmaz.
Madencilik piyasaları vurmasaydı RX 470-480 ve RX 570-580 çok güzel ve uygun fiyatlı kartlardı mesela. 1080P oyunculuğu Free-Sync ile birlikte domine edebilirlerdi.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı