AMD WattMan hatası nasıl çözülebilir?

530712

Centipat
Katılım
15 Mart 2022
Mesajlar
231
Çözümler
1
Genellikle oyun oynarken oluyor, OC da yapmıyorum. Çok sık oluyor, en önemli saniyelerde. Bu sorunun çözümü yok mu? Format atsam düzelir mi ya da yeniden sürücü kursam?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
En bilindik yöntemler frekans ve voltaj değerlerini düşürmek ya da stabil eski sürücü kullanmak.
 
WattMan hatasının sebebi çok, dolayısıyla çözüm için denenebilecek şeyler de çok. Şimdiden kolay gelsin.

Oyunda olduğuna göre benim aklımda birkaç şey geliyor.
1- AMD Cleanup Utility veya daha iyi bir seçenek olarak Display Driver Uninstaller(DDU) kullanarak ekran sürücüsüne dair ne var ne yok her şeyi temizleyin. Daha sonra sadece ama sadece AMD destek sayfası üzerinden indirdiğiniz sürücüyü kurun. Başka bir kaynak kullanmayın. Sürücüler arasından sadece "Recommended (WHQL)" olanları tercih edin. İşlem bittiğinde hala sorun devam ederse sürücü versiyonunu seçtiğiniz listenin altındaki "previous drivers" linki üzerinden bir veya iki önceki WHQL etiketli sürücüyü deneyebilirsiniz.

2- MSI Afterburner veya buna benzer hız aşırtma, fan kontrolü vb. amaçlı üçüncü taraf yazılım kullanılıyorsa güncel olduğuna emin olun veya çalıştırmayın. Hatta gerekirse deneme amaçlı olarak kaldırın.

3- Hız aşırtma yapmıyorum demişsiniz. Aslında referans tasarım dışındaki her ekran kartında fabrika çıkışlı olarak -referans tasarıma göre- hız aşırtma mevcut. Hatta aynı GPU olsa bile farklı markaların farklı modellerinde de bu frekanslar değişebiliyor.
Ekran kartı BIOS güncellemesi(VBIOS) denenebilir. Eğer güncelleme varsa şuradan kontrol edip yükleyebilirsiniz. Ben daha önce hiç yapmadım.

4- Kartın gücünü(watt) biraz kısmayı deneyebilirsiniz. AMD Adrenalin yazılımında Performans>Ayarlanıyor>Ayarlama kontrolü(manuel)>Güç ayarlama kısmındaki limit(%) değeri -5 / -10 arası bir değerde deneyebilirsiniz.

Üç yıldır Sapphire RX 5700 XT Nitro+ kullanıyorum. Windows 11 21H2 ile geçirdiğim bir haftalık süre zarfı dışında oyun oynarken WattMan hatası görmedim.
 
Genellikle oyun oynarken oluyor, OC da yapmıyorum. Çok sık oluyor, en önemli saniyelerde. Bu sorunun çözümü yok mu? Format atsam düzelir mi ya da yeniden sürücü kursam?

AMD'nin watman sorunundan haberi varsa çözersin. Bu firma inatla kaç yıldır bu sorunu çözemedi. Veya çözmek istemedi. Yeni nesil ekran kartlarında bile bu sorun olabiliyor. Kendim AMD kullanıyorum. Daha önce NVIDIA da kullandım. AMD pişmanlıktır. Sorun yaşamayan vardır. Ama benim için çöptür.
 

Geri
Yukarı