AMD Zen İşlemciler vs Intel Skylake

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Keşke sizin dediğiniz gibi olsa kardeşim de mümkün değil.

@xert58x Ben @cakmak.m 'nin yazılarını okurken, fanboyluk seziyorum. Sanki öyle olmasını istemiyormuş, olmasın Intel kaybetmesin der gibi yazmış. Sanırım "olmayacakları" olacakmış gibi gösterip, Zen bekleyenleri Intel satın almaları için teşvik gibi olmuş. Daha önce başka bir forumdaki bir ağabeyin uzun bir yazısını paylaşmıştın. O yazıyı burada da paylaşır mısın.

@xert58x Sende uğraşma boşuna, nadiren geliyor bu tip insanlar başımıza. Alıntıyı okursa anlar, okumazsa kendi bilir, ona cevap verdikçe ona cevap hakkı doğuyor.

@cakmak.m Aşağıdaki alıntıyı oku!

Bizim jenerasyonda Fanboy bulamazsın kardeşim. Ben şimdi 1000 $ civarı bir pc toplayacağım. Bir aydır araştırıyorum. Kurduğum AMD sistemlerin hiç biri F/P açısından uygun değil. Ekran Kartı %99 Radeon olacak. 220w güç harcayan AMD fx 9590 900 ₺ civarında satılıyor. 91w güç harcayan İ5-6600K 80 lira daha pahalı. Bunlar Eş değer işlemciler performans açısından. AMD 220w harcarken İntel Aynı işi 91W ile görüyor. Bu iş sadece Elektrik Faturası işi değil. Sadece Güç kaynağından Fiyat olarak İ5 6600K yı yakalıyor. Hal böyleyken bu dandik işlemcileri 900 liraya satan AMD İntel'den iyi olduğunu iddia ettiği bir malı neden ucuza satsın. Nasıl satsın ya da? Yani burda konuşuyorsunuz da arkadaş bi konuştuğunuzun altını doldurun. İnkar ilim değildir. Bilginle fikrinle ortaya çıkacaksın. Hadi bakimm

@xert58x Sende uğraşma boşuna, nadiren geliyor bu tip insanlar başımıza. Alıntıyı okursa anlar, okumazsa kendi bilir, ona cevap verdikçe ona cevap hakkı doğuyor.

@cakmak.m Aşağıdaki alıntıyı oku!
Okudum Kardeşim Uygun fiyat beklentisi var. Ben de Fiyatlara %5 etki edebilir diyorum zaten. Ama Ryzen işlemcisi uygun fiyatlı olacak diye bişiy diyemiyorum. Keşke olsa, meraklıyım sanki çok para vermeye. Altta bi örnek verdim. Herkes Pazar payı, pazar payı diyor. Neye göre? AMD'nin üretim kapasitesini bilen var mı? %35 pazar payı yakalaya bilecek bir üretimi olacağını nerden biliyorsun? Ki yakalasa da niye ucuz fiyat politikasıyla yapsın? Yapsa şimdi yapardı.

Burada Zen işlemciler tartışılıyor. Zen mimarisinde tanıtılan ilk işlemci olan Ryzen 95W güç tüketiyor. Intel'deki rakibi olan i7 6900K 140W TDP değerine sahip. i7 6900K 4000TL gibi bir fiyata sahip. Ryzen ise 600 dolar gibi bir fiyata sahip olacak. Bu da yaklaşık olarak 2000-2500TL civarı olacağı anlamına gelir. Hemen hemen yarı fiyatına aynı performansı sunacaklar gibi gözüküyor. Tanıtılan modelin daha düşük performansta olanları da muhtemelen daha düşük güç tüketimine sahip olacaklar.

Intel de AMD de üretimi kendileri yapmıyorlar. İşlemci ve çekirdek tasarımı bu firmalarca yapılıyor üretim bandını başka kuruluşlar sağlıyor. AMD üretimi Samsung Globalfoundries ortaklığıyla yürüteceği için pazar payı konusunda endişen olmasın.

Özetle F/P ve Watt/P oranları Intel'in oldukça önünde olacak gibi gözüküyor. Bekleyip ürünler piyasaya sürüldüğünde hep beraber değerlendiririz.

Ek olarak FX'leri Skylake işlemcilerle kıyaslamayın lütfen. 3-4 yıllık mimariyi yeni çıkmış bir mimari ile kıyaslıyorsunuz. Intel'e acıyın biraz. Tamam fiyatları yüksek ama o kadar da kötü işlemci yapmıyorlar.

Son düzenleme:
Sebep mimari değişikliğidir. AMD'nin FX serisi, özellikle 9xxx serisi pahalı ve kötü işlemcilerdir. Ki yaklaşık 5 yıllık bir mimari ile güncel olan 6600K'yı karşılaştırmak çok doğru bir seçenek değil.
Zen hakkında birçok bilgi sızdırıldı. Bunların büyük çoğunluğu doğru çıktı. Sızdırılan bilgiler arasında tepe model olarak 2 işlemci olacağı, birisinin 350$, 6900K'ya denk gelen işlemcinin ise 500$ olacağı söyleniyordu. Umarım bu bilgiler de doğru çıkar.

Ve tekrar okumanızı tavsiye ederim. Zira yazdığınızdan okumadığınız belli. Üretim kapasitesi yeterli. Ki yetmediği sürece ürettirebileceği çeşitli fabrikalar var. Zamanında %80 pazar paylarını gören bir şirket. Ve üstteki uzun alıntıda dediği gibi, hep agresif fiyat politikası ile geldi. Yani hep ucuz geldi. "Ki yakalasa da niye ucuz fiyat politikasıyla yapsın? Yapsa şimdi yapardı." demişiniz. FX hariç diyelim biz ona. Dediğim gibi, AMD'yi FX serisinden ibaret görmek yanlış birşey. FX serisini de Haswell-SkyLake ile kıyaslamak da öyle.

Sızdırılan birçok veride 500$ civarında olduğu söylendi. Biz bunlara dayanarak bu bantta geleceğini söylüyoruz. Tarihten de birçok örnek verildi. Peki siz neye dayanarak Intel'den daha pahalı olacağı kanısına varıyorsunuz?

Umarım 500$ bandından gelir de, dediğim gibi, biz son kullanıcılar işlemci yönünden rahat bir nefes alırız..

İfadeler: GCN
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…