AMD Zen İşlemciler vs Intel Skylake

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Çok yanlış düşünüyorsun. Şu anda satılan işlemciler ile yeni çıkacak işlemcilerin aynı fiyat politkasıyla satılacağını düşünüyorsan büyük bir yanılgı içerisindesin. Pazar payının büyük bir kısmı Intel'e geçmişken AMD daha uygun fiyata aynı performansı veren işlemci satmak zorundaki pazar payını arttırabilsin. Kaldı ki 1000-1200 dolara satar dediğin işlemciyi Intel 1100 dolar civarına satıyor böyle bir şey mümkün mü? AMD'nin o işlemci için isteyeceği maksimum fiyat 700-800 dolardır belkide daha az sebebi yine pazar payı. Hala minimum 1000-1200 dolar civarına satılır diyorsan teknolojiyi hiç takip etmiyorsun demektir. Kırpılmış işlemcilerde 1000 lira civarına satılmaz. İ5 ve İ7'e rakip olan modelleri yine onlardan ucuz olacaktır. Ülkemizde gün geçtikçe alım zorlaşabilir fakat yurt dışında Intel'den daha ucuza alacakları kesin.
Keşke sizin dediğiniz gibi olsa kardeşim de mümkün değil.

@xert58x Ben @cakmak.m 'nin yazılarını okurken, fanboyluk seziyorum. Sanki öyle olmasını istemiyormuş, olmasın Intel kaybetmesin der gibi yazmış. Sanırım "olmayacakları" olacakmış gibi gösterip, Zen bekleyenleri Intel satın almaları için teşvik gibi olmuş. Daha önce başka bir forumdaki bir ağabeyin uzun bir yazısını paylaşmıştın. O yazıyı burada da paylaşır mısın.

@xert58x Sende uğraşma boşuna, nadiren geliyor bu tip insanlar başımıza. Alıntıyı okursa anlar, okumazsa kendi bilir, ona cevap verdikçe ona cevap hakkı doğuyor.

@cakmak.m Aşağıdaki alıntıyı oku!

FX serisinde batmadıysa daha da batmaz bence:) Intel'in cebinde termonükleer bomba olsa bile zor. AMD'nin tekil çekirdek performansı iyi olursa bu mimariyi geliştirerek kullanabilir.

Yine yanlış biliyorsun. Bu işte her zaman iyiydiler demen yanlış. Başka bir forumdaki abimizin yazdıkları, bilgisine ve tecrübesine güveniyorum.
Alıntıdır.
''Performanstan çok fiyat konuşulmuş. Oysa yeni duyurulan bir işlemcinin genelde performansı didiklenir.
AMD genelde makul fiyat verir. Bunun sadece istisnası vardır.

Son FX olan piledriver serisinin asıl rakibi intel 2xxx serisi idi.
8941 passmark FX-8350 işlemic 8504 passmark I7-2600K arasında FX çok daha ucuzdu.
6335 passmark FX-6300 işlemci 6442 passmark I5-2500K işlemciden çok ucuzdu.
FX-4 serisi mantıksızdır. FX-6 ile büyük perf farkına az fiyat farkı var.

Bazıları oyunda dökülüyor diyebilir. Bu FX rezil olduğundan değil tek çekirdek destekleyen DirectX rezil bir arayüz olduğundandır.
Her şey oyun değil ve 5-6 yıllık FX serisini tutup da 3xxx-4xxx-5xxx-6xxx intellerle karşılaştırmayın.

Core 2 ve Phenom II arasında da aynı durum vardı.
En çok satılan Core 2 Quad Q6600 işlemci 2988 passmark iken 4247 passmark Phenom II X4-965 BE işlemci yarı fiyatınaydı. 4271 veren Q9650 ise 3-4 katı fiyatınaydı. Q9770X ise 4665 pasmark için 1500 dolarcık istiyordu 965BE 249 dolara satılırken. Dandik C2D işlemciler bile daha pahalıydı.

Daha geriye gidersek 490 passmark veren Pentium 4 EE 3.8 işlemci 1049-1099 dolarken 744 passmark veren FX-55 işlemci 599-649 dolardı.
576 veren Athlon 64-3000 işlemci de 355 veren Pentium 4-3000 işlemciden çok daha ucuzdu.
Daha da geride 355 veren Athlon XP-2500 ise yine 355 veren P4-3000 işlemcinin yarı fiyatınaydı. (bulabilirsen tabii
s2.gif
)

Daha da geride P4-2400 işlemciye denk olan K7 Athlon Thunderbird 1400 işlemci çok daha ucuzdu. Tepelediği Pentium III serisinden bile ucuzdu.

Öncesinde Pentium II ve III serisini alteden ilk K7 Athlon serisi de çok daha ucuzdu.

K6-III serisi pentium II serisinin ensesindeydi ama dandik celeronlarla aynı fiyattaydı.

K6 serisi Pentium MMX serisi ile denkti ve yine çok ucuzdu.

K5 serisi çok çok ucuzdu ama düz Pentium karşısında alınmayacak kadar rezildi. (AMD'nin en kötü serisidir. İntel için ise P 4 bunun adayıdır)

486 işlemcilerde 120 MHz amd olanlar 100 MHz intellerden hem hızlı çok daha ucuzdu. Hatta Pentium 90 ile denktiler. 150 Mhz gören 586 serisi de daha hızlı olmasına rağmen ucuzdu.

AMD 384-40 işlemci İntel 386-33 işlemciden hem hızlı hem ucuzdu.

AMD 286-16 de intel 286-12 işlemciden ucuzdu. (en pahalısı harris 286-25 olanlardı, kullandım)

Ben taa İntel 8080 - Zilog Z80 işlemcileri görmüş, CP/M diye bir OS kullanmış (DOS bile yoktu) bunlara ASM kod yazmış bir moruğum.

AMD fanı filan da değilim. Intel de kullandım AMD de. Hatta Cyrix, IBM ve Harris işlemci de kullandım. (I-8086, H-286, A-386, I-486-25, A-486-100, C-586-150, I-P 166, C-MII, I-P MMX, I-PII-300, A-Athlon 700, Athlon Xp, Athlon 64, Phenom II ve FX-8320) Her zaman dolar başına en fazla perf veren F/P işlemcileri aldım. FX-8320 alırken de cebimden çıkan her dolar için en fazla performansı veren F/P kralıydı. Oysa rahat üst seviye I7 alabilecek durumdayım.

Oyunla pek ilgim olmadığından FX-8320 beni epey götürür. Anca 1-2 seneye kadar yenilerim ve yine dolar başına perf oranına bakarım.

Bildiğim şudur; denk perf veren AMD-Intel işlemciler arasında AMD her zaman çok daha hesaplı olmuştur. Hatta yüksek perf verirken bile yine ucuz olmuştur. Morukluk, pardon tecrübe ile sabittir.
s3.gif

Cabası soket uyumudur.

Bunun iki istisnası vardır. İlki Athlon 64 X2 ile ilk nesil Core Duo (conroe) arasındadır. Burada AMD pahalı değildir zira akranı-zamandaşı olan çok daha zayıf P4 işlemcilerinden ucuzdu zaten. Durum intelin anormal ucuz işlemci satmasıydı. Bunun iki nedeni vardı. P4 serisi ezilip piyasa %78-80 gibi AMD eline geçince intel fiyatları kendinden beklenmeyecek kadar düşük tuttu tutunabilmek için. İkincisi ise 65-45 nm geçişi nedeni ile intelin aynı wafer ile daha fazla işlemci üretip maliyeti azaltmasıydı. AMD ise hala 65 nm üretiyordu. (benzer şekilde FX piledriver kaşınıda intel 2xxx serisi de ucuz olmuştur intel geleneklerine göre)

İkincisi ise HD-7xxx serisidir. Burada da yine nm üretim prosesi sorunu vardı. AMD kendi fabrikası yoktu. TMSC ise üretiminde henüz verimsizdi ve wafer başına daha az DİE sağlam çıkıyordu. NVIDIA ise o sıralarda yüksek verimli oturmuş-kanıtlanmış üretim yaptırıyordu. TMSc verimi artınca HD-7XXX fiyatları da olması gereken yere geldi.

ZEN için de anormal fiyatlar beklemiyorum. Üstelik ilk kez intel ile denk nm üretim prosesi söz konusu ve GloFO-samsung üretim verimi de iyi görünüyor. Yani 300 mm wafer için, wafer başına ilk kez intele yakın sayıda DIE üretebilecek, birim die fiyatı düşecek. Intel 14 nm ile Glofo-samsung 14-16 nm verimleri de yakın olduğundan wafer başına sağlam DIE yakınr olacak.

Üstelik pazar payı da düşük şu anda, sanırım%18 gibi birşey. Hem ilk kez üretim sıkıntısı yaşamazken uçuk fiyatlarla çıkarsa kendi ayağına sıkmış olur. Bu nedenle yayılmacı bir fiyat politikası uygulanacağını düşünüyorum. En azından şu 2019 da sona erecek mal anlaşma bitinceye kadar, anlaşmadaki %35 piyasa payı sınırına yaklaşmaya çalışacaktır. Fiyatı da buna göre belirleyecektir.

Özetle Athlon 64 FX ve Pentium 4 EE zamanındaki gibi 1049-1099 dolara karşı 599-649 dolar veya yakın bir şey bekliyorum. Hatta piyasaya yayılabilmek için en üst model bayrak gemisi modeller hariç, çok satan ve esas parayı getiren orta seviye için agresif bir fiyat bekliyorum.

İntel tarihinde üç kez ciddi perf sıçraması olmuş ve üç kez de anormal düşük fiyat görülmüştür.

Perf olarak ilki 8086-80286 geçişidir. Bir anda yaklaşık 6 kat perf artışı olmuştur. Sebebi mimarinin kökten değişmesidir. 8086 tam olmamış, aceleye gelmiş bir modeldi. (Zilog 16 bite karşı, zira 8 bitte Zilog Z80A 10 Mhz görürken Intel 8080A 3 Mhz değerindeydi.) Şimdi düşünsenize 6700K yerine 6 kat güçlüsü gelmiş.
s3.gif
x

İkincisi 386-486 geçişidir ki 25 mhz 486 işlemci 25 Mhz 386 işlemciden iki kat kadar hızlıdır. Sebebi ise iç yapıda tek 32 bit yerine 4x32 bit veri yolları, cache eklenmesi ve bir çok komutun 2-3 yerine tek çevrime indirilmesidir. Dahili FPU iyi gelmiştir.

Üçüncüsü ilk nesil I serisinden 2xxx serisine geçiştir. Öncekiler kadar fark olmamıştır ama 486 zamanından beri en fazla perf sıçramasıdır. Phenom II ile Core 2 ve ilk nesil I serisi tepelenince intelde yeni bir P4-Athlon 64 durumu yaşanır mı korkusu oldu. Zira FX için acaip şeyler söyleniyordu ama ilk nesil buldozer fos çıktı sonradan. Yine de bu geçmiş korkusu ve ya FX acaip gelirse telaşı 2xxx gibi efsane bir seriyi çıkarmaya zorladı inteli. Bugün 2600K-2700K hala çok iyiyse sebebi bu paniktir. İntel kendinden beklenmeyecek kadar perf artışı verdi. Bulldozer foslayınca, pilediriver de anca 2xxx serisine denk olunca gevşedi. Yeni FX de çıkmayınca artık gıdım gıdım, %5-7 gibi perf artışıyla gidiyor. Tabi fiyatlar da kol yerine bacak seviyesine çıkıyor.

Fiyat olarak ise ilki Pentium II zamanıdır. K6-III bunun tepesine yarı fiyatına binince ilk dandik celeronları acaip ucuz vermişti. Gerçi yine de K6-III ve K7-Duron serisi hem çok daha hızlı hem de biraz daha ucuzdu. Yine de intelden beklenmeyecek bir fiyattı.

İkincisi conroe çekirdek ilk nesil Core Duo serisidir. Athlon 64 karşısında P4 ezilip piyasa payı %20 seviyesine inince panikleyip, nm üretim prosesi avantajını da kullanarak tarihinin en ucuz fiyatlarını çekmişti.

Üçüncüsü ile harika işlemciler olan Phenom II X4 karşısında Core 2 ve ilk nesil I serisi yenilince, FX acaip mi olur korkusu ile 2xxx serisinin uygun fiyatlarıdır. Yukarda yazdım. Daha da böyle fiyatlar görmedik zaten.

AMD-Intel babamın oğlu değil, parası da cebime girmiyor. Yola gelmez bir F/P taraftarıyım. Ama AMD tekrar rekabete dönemezse işler kötü. Bizi iyice öpmeye başlayan intel işi iyice azıtıp olayı RTÜK nedeniyle yazamayacağım aşamalara taşıyabilir.
s3.gif
s2.gif

Bu nedenle yeterli perf ve uygun fiyatlı AMD ürünler hepimizin yarına olacak. Buna uygun fiyatların oluşacağını umuyorum. en azından yine inteli telaşlandırıp adam gibi perf artışı ve uygun fiyat vermesini sağlar belki.''

@xert58x Ben @cakmak.m 'nin yazılarını okurken, fanboyluk seziyorum. Sanki öyle olmasını istemiyormuş, olmasın Intel kaybetmesin der gibi yazmış. Sanırım "olmayacakları" olacakmış gibi gösterip, Zen bekleyenleri Intel satın almaları için teşvik gibi olmuş. Daha önce başka bir forumdaki bir ağabeyin uzun bir yazısını paylaşmıştın. O yazıyı burada da paylaşır mısın.
Bizim jenerasyonda Fanboy bulamazsın kardeşim. Ben şimdi 1000 $ civarı bir pc toplayacağım. Bir aydır araştırıyorum. Kurduğum AMD sistemlerin hiç biri F/P açısından uygun değil. Ekran Kartı %99 Radeon olacak. 220w güç harcayan AMD fx 9590 900 ₺ civarında satılıyor. 91w güç harcayan İ5-6600K 80 lira daha pahalı. Bunlar Eş değer işlemciler performans açısından. AMD 220w harcarken İntel Aynı işi 91W ile görüyor. Bu iş sadece Elektrik Faturası işi değil. Sadece Güç kaynağından Fiyat olarak İ5 6600K yı yakalıyor. Hal böyleyken bu dandik işlemcileri 900 liraya satan AMD İntel'den iyi olduğunu iddia ettiği bir malı neden ucuza satsın. Nasıl satsın ya da? Yani burda konuşuyorsunuz da arkadaş bi konuştuğunuzun altını doldurun. İnkar ilim değildir. Bilginle fikrinle ortaya çıkacaksın. Hadi bakimm :)

@xert58x Sende uğraşma boşuna, nadiren geliyor bu tip insanlar başımıza. Alıntıyı okursa anlar, okumazsa kendi bilir, ona cevap verdikçe ona cevap hakkı doğuyor.

@cakmak.m Aşağıdaki alıntıyı oku!
Okudum Kardeşim Uygun fiyat beklentisi var. Ben de Fiyatlara %5 etki edebilir diyorum zaten. Ama Ryzen işlemcisi uygun fiyatlı olacak diye bişiy diyemiyorum. Keşke olsa, meraklıyım sanki çok para vermeye. Altta bi örnek verdim. Herkes Pazar payı, pazar payı diyor. Neye göre? AMD'nin üretim kapasitesini bilen var mı? %35 pazar payı yakalaya bilecek bir üretimi olacağını nerden biliyorsun? Ki yakalasa da niye ucuz fiyat politikasıyla yapsın? Yapsa şimdi yapardı.

220w güç harcayan AMD fx 9590 900 ₺ civarında satılıyor. 91w güç harcayan İ5-6600K 80 lira daha pahalı. Bunlar Eş değer işlemciler performans açısından. AMD 220w harcarken İntel Aynı işi 91W ile görüyor. Bu iş sadece Elektrik Faturası işi değil.
Burada Zen işlemciler tartışılıyor. Zen mimarisinde tanıtılan ilk işlemci olan Ryzen 95W güç tüketiyor. Intel'deki rakibi olan i7 6900K 140W TDP değerine sahip. i7 6900K 4000TL gibi bir fiyata sahip. Ryzen ise 600 dolar gibi bir fiyata sahip olacak. Bu da yaklaşık olarak 2000-2500TL civarı olacağı anlamına gelir. Hemen hemen yarı fiyatına aynı performansı sunacaklar gibi gözüküyor. Tanıtılan modelin daha düşük performansta olanları da muhtemelen daha düşük güç tüketimine sahip olacaklar.

Intel de AMD de üretimi kendileri yapmıyorlar. İşlemci ve çekirdek tasarımı bu firmalarca yapılıyor üretim bandını başka kuruluşlar sağlıyor. AMD üretimi Samsung Globalfoundries ortaklığıyla yürüteceği için pazar payı konusunda endişen olmasın.

Özetle F/P ve Watt/P oranları Intel'in oldukça önünde olacak gibi gözüküyor. Bekleyip ürünler piyasaya sürüldüğünde hep beraber değerlendiririz.

Ek olarak FX'leri Skylake işlemcilerle kıyaslamayın lütfen. 3-4 yıllık mimariyi yeni çıkmış bir mimari ile kıyaslıyorsunuz. Intel'e acıyın biraz. Tamam fiyatları yüksek ama o kadar da kötü işlemci yapmıyorlar.

Son düzenleme:
Bizim jenerasyonda Fanboy bulamazsın kardeşim. Ben şimdi 1000 $ civarı bir pc toplayacağım. Bir aydır araştırıyorum. Kurduğum AMD sistemlerin hiç biri F/P açısından uygun değil. Ekran Kartı %99 Radeon olacak. 220w güç harcayan AMD fx 9590 900 ₺ civarında satılıyor. 91w güç harcayan İ5-6600K 80 lira daha pahalı. Bunlar Eş değer işlemciler performans açısından. AMD 220w harcarken İntel Aynı işi 91W ile görüyor. Bu iş sadece Elektrik Faturası işi değil. Sadece Güç kaynağından Fiyat olarak İ5 6600K yı yakalıyor. Hal böyleyken bu dandik işlemcileri 900 liraya satan AMD İntel'den iyi olduğunu iddia ettiği bir malı neden ucuza satsın. Nasıl satsın ya da? Yani burda konuşuyorsunuz da arkadaş bi konuştuğunuzun altını doldurun. İnkar ilim değildir. Bilginle fikrinle ortaya çıkacaksın. Hadi bakimm :)

Okudum Kardeşim Uygun fiyat beklentisi var. Ben de Fiyatlara %5 etki edebilir diyorum zaten. Ama Ryzen işlemcisi uygun fiyatlı olacak diye bişiy diyemiyorum. Keşke olsa, meraklıyım sanki çok para vermeye. Altta bi örnek verdim. Herkes Pazar payı, pazar payı diyor. Neye göre? AMD'nin üretim kapasitesini bilen var mı? %35 pazar payı yakalaya bilecek bir üretimi olacağını nerden biliyorsun? Ki yakalasa da niye ucuz fiyat politikasıyla yapsın? Yapsa şimdi yapardı.
Sebep mimari değişikliğidir. AMD'nin FX serisi, özellikle 9xxx serisi pahalı ve kötü işlemcilerdir. Ki yaklaşık 5 yıllık bir mimari ile güncel olan 6600K'yı karşılaştırmak çok doğru bir seçenek değil.
Zen hakkında birçok bilgi sızdırıldı. Bunların büyük çoğunluğu doğru çıktı. Sızdırılan bilgiler arasında tepe model olarak 2 işlemci olacağı, birisinin 350$, 6900K'ya denk gelen işlemcinin ise 500$ olacağı söyleniyordu. Umarım bu bilgiler de doğru çıkar.

Ve tekrar okumanızı tavsiye ederim. Zira yazdığınızdan okumadığınız belli. Üretim kapasitesi yeterli. Ki yetmediği sürece ürettirebileceği çeşitli fabrikalar var. Zamanında %80 pazar paylarını gören bir şirket. Ve üstteki uzun alıntıda dediği gibi, hep agresif fiyat politikası ile geldi. Yani hep ucuz geldi. "Ki yakalasa da niye ucuz fiyat politikasıyla yapsın? Yapsa şimdi yapardı." demişiniz. FX hariç diyelim biz ona. Dediğim gibi, AMD'yi FX serisinden ibaret görmek yanlış birşey. FX serisini de Haswell-SkyLake ile kıyaslamak da öyle.

Sızdırılan birçok veride 500$ civarında olduğu söylendi. Biz bunlara dayanarak bu bantta geleceğini söylüyoruz. Tarihten de birçok örnek verildi. Peki siz neye dayanarak Intel'den daha pahalı olacağı kanısına varıyorsunuz?

Umarım 500$ bandından gelir de, dediğim gibi, biz son kullanıcılar işlemci yönünden rahat bir nefes alırız..

• Beğen
İfadeler: GCN
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı