AMD Zen İşlemciler vs Intel Skylake

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Kavga olmaz niye olsun?
Şimdi bir-iki aydır burdayım.
İlla benim dediğim doğru olacak diye birşey yok. Şimdi Fanboyluk yani nadiren de olsa insanları etkileyip yanlış yaptırabilir. Ben de tam tersine etki eder mesela. Burda bi sorun yok. Böyle bişiy yapan biri varsa bence ona da fikri yaklaşım göstermek daha faydalı olur direk sen fanboysun falan demekten. Diğer rahatsız olduğum bir durum; bazılarının muhabbeti bir müsabakaya çevirme gayretiyle takındıkları agresif ve saygısız bir tutum. Şimdi azarlama demişsiniz de ben orda tanımladığım çok dar bir kesimden söz ettim. Evet onlar bi zahmet üzerlerine alınsınlar. Yani şurda tekno muhabbet edeceğim iki dakika, bir iki bişiy öğreneceğim belki, kimse kusura bakmasın! Benim keyfimi bozmaya kimsenin hakkı yok. Yani ben muhabbet edeceğim hooop bi çuval limonla içeriye dalmak hoş değil. Bir de ben ironi olsun diye fanboyum felan dedim. Herhalde ciddiye aldınız. Bi çok yerde öyle olmadığımı ifade etmeye çalıştım demek başarılı olamamışız. Son olarak RYZEN AMD'nin türettiği kendi içinde espirisi olan bir kelime. Böylelikle tekrar konuya değinmiş olduk. İyi geceler olsun!
Güzel yazı olmuş teşekkürler.

"Beynini kullanmaya üşenmemek" tabiri gerçekten yerinde olmuş. Çünkü bu Ryzen işlemcilerin çıkışı, iki tarafın fan boyları için de, bizim için de büyük bir olay.
AMD fan boyları açısından, AMD tekrar rekabete giriyor. Intel'le kapışıyor hatta bazı yerlerde geçiyor. Ve daha ucuz olacak. Sevindirici.
Intel fan boyları açısından, AMD'nin rekabete girmesi her ne kadar kötü gibi görünse de, Intel artık %4-5 performans artışı değil, %15-20 performans artışı verecek rekabet için, fiyatları aşağı çekecek. Belki stabil bir chipset ile devam edecek. Neredeyse her yıl yeni Chipset piyasaya sürüp anakart fiyatları ile de kullanıcılarına ek yük bindirmeyecek. Yani Intel fanboyu da daha üst Intel işlemcisini alabilecek, daha az ödeyerek Intel'ine kavuşacak.
Ya biz? Silahla ve ayrıştırıcı olmadıkça rekabetin her türlüsü iyidir :) Piyasaya can gelir. İşlemci savaşları başlar. En çok kazanan yine son kullanıcılar olur. Ben şahsen bu gözle bakıyorum olaya. Hatta Samsung ve IBM'in de bu piyasaya katılıp iyice canlandırmasını istiyorum.

Fiyat olarak ise, hep dedim yine diyorum. Sızdırılan birçok bilgi (%95 civarı) doğru çıktı. Ve işlemci fiyatları da sızdırıldı. Bu konuda bir mesajda linkini paylaşmıştım. O sadece bir örnek, bu bilgi her yerde mevcut neredeyse.
Ancak tabiki fiyatlar da tam olarak tutmayabilir. İşlemcinin stok frekans hızı da sızdırılan ile aynı değil. Ancak burada dikkat çekmek istediğim konu şu, sızdırılan bilgide işlemci frekansı 4Ghz idi ancak gerçekte 2Ghz geldi gibi bir durum yok. 0.2Ghz fark yaptı ortalama. Fiyatlar da bu kadar fark edecek bence. Sızdırılanda 500$ olacak deniyor. Belki 600$'dan gelebilir. Ancak daha üstünden gelemez. Çünkü bu işlemciler AMD için son viraj. Ya gün ışığı, ya uçurum.

Ve burası fikirlerin paylaşıldığı bir yer. Bir başkasına bir fikirden dolayı (bölücülük, teröre destek vb. olmadıkça) ithamda bulunmak doğru olmaz. Siz neden 1100$+ beklediğinizi açıklarsınız, ben neden 500-600$ beklediğimi açıklarım, iki taraf da elbet yeni bir bilgi öğrenir. Okuyucular da öyle. Burası sonuçta fikirlerin paylaşıldığı bir yer. Buradan tek bir sonuç çıkmak zorunda değil. İllaki 600 yada illaki 1100 olmak zorunda değil.

"Beynini kullanmaya üşenmemek" tabiri gerçekten yerinde olmuş. Çünkü bu Ryzen işlemcilerin çıkışı, iki tarafın fan boyları için de, bizim için de büyük bir olay.
AMD fan boyları açısından, AMD tekrar rekabete giriyor. Intel'le kapışıyor hatta bazı yerlerde geçiyor. Ve daha ucuz olacak. Sevindirici.
Intel fan boyları açısından, AMD'nin rekabete girmesi her ne kadar kötü gibi görünse de, Intel artık %4-5 performans artışı değil, %15-20 performans artışı verecek rekabet için, fiyatları aşağı çekecek. Belki stabil bir chipset ile devam edecek. Neredeyse her yıl yeni Chipset piyasaya sürüp anakart fiyatları ile de kullanıcılarına ek yük bindirmeyecek. Yani Intel fanboyu da daha üst Intel işlemcisini alabilecek, daha az ödeyerek Intel'ine kavuşacak.
Ya biz? Silahla ve ayrıştırıcı olmadıkça rekabetin her türlüsü iyidir :) Piyasaya can gelir. İşlemci savaşları başlar. En çok kazanan yine son kullanıcılar olur. Ben şahsen bu gözle bakıyorum olaya. Hatta Samsung ve IBM'in de bu piyasaya katılıp iyice canlandırmasını istiyorum.

Fiyat olarak ise, hep dedim yine diyorum. Sızdırılan birçok bilgi (%95 civarı) doğru çıktı. Ve işlemci fiyatları da sızdırıldı. Bu konuda bir mesajda linkini paylaşmıştım. O sadece bir örnek, bu bilgi her yerde mevcut neredeyse.
Ancak tabiki fiyatlar da tam olarak tutmayabilir. İşlemcinin stok frekans hızı da sızdırılan ile aynı değil. Ancak burada dikkat çekmek istediğim konu şu, sızdırılan bilgide işlemci frekansı 4Ghz idi ancak gerçekte 2Ghz geldi gibi bir durum yok. 0.2Ghz fark yaptı ortalama. Fiyatlar da bu kadar fark edecek bence. Sızdırılanda 500$ olacak deniyor. Belki 600$'dan gelebilir. Ancak daha üstünden gelemez. Çünkü bu işlemciler AMD için son viraj. Ya gün ışığı, ya uçurum.

Ve burası fikirlerin paylaşıldığı bir yer. Bir başkasına bir fikirden dolayı (bölücülük, teröre destek vb. olmadıkça) ithamda bulunmak doğru olmaz. Siz neden 1100$+ beklediğinizi açıklarsınız, ben neden 500-600$ beklediğimi açıklarım, iki taraf da elbet yeni bir bilgi öğrenir. Okuyucular da öyle. Burası sonuçta fikirlerin paylaşıldığı bir yer. Buradan tek bir sonuç çıkmak zorunda değil. İllaki 600 yada illaki 1100 olmak zorunda değil.
Aynen öyle... Yani bunları konuşmaktan, Anakartı konuşamadık. Anakart üzerindeki birçok çipi işlemciye dahil ettiler mesela. Biraz Yüksek fiyat beklentim olmasının nedeni de işlemci de Yok Yok. Tüketimde de İntel'i geçtiler. Yani geriye bir tek, Fiyatı ne olacak o kaldı. Fiyat-Performans olarak İntel'i geçecekleri kesin gibi lakin Nekadar? Özellikle Giriş ve Orta seviye işlemcilerin fiyatının Ne olacağı önemli. Asıl savaş burda. Yoksa 4000 ₺ fiyatlı işlemciyi 2500₺ de satsa kullanıcıların çok az bir kısmına hitap edecektir yine. Ama 1500 liralık işlemciyi 900₺ satarsa işte onun tadından yenmez. Ama hiç sanmıyorum. Şunu beklerim: hem daha iyiyim hem de %10 daha ucuzum. Fiyatlarını da İntel işlemcilerine göre belirleyeceklerdir. Örneğin i5-6600 940₺ ise Buna eş değer Ryzen x5 modeli 880₺ olur. Burda İntel fiyat olarak cevap verir mi? Verebilir. Vermeye de bilir :) bir iki ay böyle devam edip Piyasa kendini dengeler diye düşünüyorum. Bekleyip göreceğiz.

Anakartlar bomboş kalacaklar :D Dediğiniz gibi herşey işlemcide. Anakartları bu yüzden ucuz bekliyorum. H110'lar 200TL bandından başlarken, belki AMD'deki alt seviye kartlar Türkiye fiyatı olarak 150TL civarından gelebilir. Belki de daha ucuz olabilir. Pinler bile işlemci üzerinde.
Ben de hala ucuz geleceği konusunda ümitliyim. Az kaldı, çıksın da, belki i3'ü Xeon'la değiştirmek yerine direk Ryzen'e geçebilirim :D

Ay anam vay neler dönmüş serhat ya. Rekabet piyasaya can verir AMD ve İntel umarım hep iddialı ürünlerini çıkarır isteyen intel i7 alır isteyen AMD alır kullanıcıya bağlı ben şahsen AMD'nin driver sorunlarına tahammül edemediğimden dolayı her zaman İntel ve Nvidia kullandım şimdi ucuz diye bir şey olmayacak dolar olmuş 3.90'a koşuyor 4.50 TL'ye kadar yükselebilirmiş 1 Dolar ülkemizde malesef. Asgari ücretli iş bulunabildiğine bile şükür eden vatandaşlar var ithalatçı firmalar bile ne yapacaklarını bilmiyor belki yeni teknolojiler ülkemize geç gelebilir bu günleri görebiliriz Doların bu kadar yükselmesi çok kötü anakart şu fiyata olacak bu fiyata olacak konuşulmuş bu konuda sabit kur ile satılmıyor malesef ülkede tekelcilik almış başını gidiyor yaz aylarında 450 liraya aldığım Samsung 850 Pro 256 GB SSD bu gün olmuş 600 lira ! yani bırakalım şu amd iyi bu intel ondan daha iyi muhabbetlerini. İlk önce vahim olan kur ile ne yapabiliriz onu tartışmamız lazım. Bu kur ile nasıl kabul edilebilir bir fiyatla F/P sistemi toplayabiliriz F/P sistem artık 4000 liraya kadar tutar. 2 yıl sonra performansı düşer beğenmezsiniz.

Ülkemizde orta kesim için, ihtiyaçlar lükse dönüşmeye başladı, dar kesim için her şey lüks. Artık bir dönemin orta kesimi, şimdinin ve sonrasının dar kesimi halini alıyor, dar kesimi ise artık siz düşünün. Zengin yine zengin ama eskisi gibi kazanmaya devam edemiyor, daha da fazla zengin olamıyor, hatta zengin fakirleşiyor. Tabii ki fakir olmuyor, koca gölden her gün bir bidon su alsanız, göl yine göl.

Fiyatlar şöyle olacak böyle olacak tahmini yapanlar fiyatlar bu gün açıklandı nasıl buldunuz ?

RyZen en üst işlemci 1800X mi? Bide gerçek benchmark değerleri canlı karşılaştırmalar ne zaman çıkar?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı