Amerika vs TYT

Gokhan Bird

Hectopat
Merhaba arkadaşlar,

Hayatımda önemli bir karar aşamasındayım ve bu konuda fikirlerinizi almak istiyorum. Mart veya nisan ayında J-1 vize görüşmem var. Bu program için kaydolduğum acente, profilimden dolayı vize onayım konusunda umutlu. Programın amacı, üniversite aracılığıyla Amerika'ya gitmek. Oraya giderken işimi ve evimi ayarlıyorum (bunları hallettim), dört ay çalışıp bir ay tatil yaparak geri dönmem gerekiyor. Ancak benim planım orada statü değişikliği yaparak kalmak, yani F-1 (dil okulu) vizesine geçmek.

Planımda, statü değişikliğinden sonra New York City'de bisikletli kurye olarak çalışmak var. Aylık ortalama 6.000 dolar kazanç sağlanıyor ama giderlerim yaklaşık 3.000 dolar civarında. Yani her ay 3.000 dolar civarında birikim yapabilirim. Dil okuluna geçtikten sonra hem dilimi geliştirip hem de çalışarak ilerlemeyi düşünüyorum. Ayrıca, dilim geliştikten sonra dil okulundan kaydımı sildirip 2 yıllık community College'larda okuma şansımda var ve ardından 4 yıllık üniversiteye geçiş yapabilirim. Ancak ailemin maddi durumu iyi değil, bu yüzden tüm bu süreçleri kendi kazandığım parayla yürütmeyi planlıyorum.

Bir diğer seçenek ise Antalya'da TGS Ramp Hizmetleri için başvuruda bulunduğum bir iş. Beni 3 gün sonrasına çağırdılar. Aylık 35.000 TL maaş veriyorlar ve 6 ay çalıştıktan sonra her 3 ayda bir çift maaş ödemesi yapıyorlar. Ayrıca, uçak biletlerinde bana ve aileme indirim sağlanıyor. Günde 8 saat çalışacağım ancak mesaiye kalırsam maaşım 55.000 TL'ye kadar çıkabiliyor. Kira ve yemek masraflarım yaklaşık 20.000 TL olacak. Ancak, şu an bir mesleğim yok.

Bunların dışında, eğer işe girmemişsem ve vize görüşmesine kadar TYT'ye çalışırsam, vize görüşmesinden ret alırsam en azından sınav sürecine iyi bir hazırlık yapıp yüksek bir TYT sonucu ile iyi bir meslek edinme şansım olduğunu düşünüyorum.

Son olarak, Gaziantep'te kurye olarak çalışmayı da düşünüyorum. Vize sonucu belli olana kadar orada çalışmayı ve red gelirse işten çıkıp sınava odaklanmayı planlıyorum.

Sizce bu süreçte hangi adımı atmak daha mantıklı olur? Amerika mı, Antalya mı, TYT mi, yoksa memlekette kurye olarak mı çalışmak? Fikirlerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Umarım derdimi doğru şekilde anlatabilmişimdir. Şu an Harran Üniversitesi'nde hazırlık sınıfı okuyorum. Ancak ikinci dönemde gitmeyeceğim çünkü hem bölümden hem de okuldan memnun değilim. Aslında bu üniversiteye gelme amacım sadece Amerika J-1 programına başvurabilmekti.

Hocam Amerika'da door dash yaparak gecinmek dunyanin en zor seyi, para biriktirmek falan hayal gibi bir sey. %100 ek is yapmaniz lazim. Ki bu durumda maks 6 saat uyuyup vardiyali gibi calisasiniz. NYC'de kiralar ve yasam maliyeti inanilmaz fazla, baska bir eyalet dusunmenizi siddetle tavsiye ederim. Alt statu (kuryelik ornegin) bir insan olarak gitmek sizi amerika tutunmanizi saglamayacak aklinizda bulunsun. En azindan bir is sahibi olup green card araciligi ile veya vize ile gitmek her acidan daha mantikli ama bir o kadar da zor bir is.

Merhaba arkadaşlar,

Hayatımda önemli bir karar aşamasındayım ve bu konuda fikirlerinizi almak istiyorum. Mart veya nisan ayında j-1 vize görüşmem var. Bu program için kaydolduğum acente, profilimden dolayı vize onayım konusunda umutlu. Programın amacı, üniversite aracılığıyla Amerika'ya gitmek. Oraya giderken işimi ve evimi ayarlıyorum (bunları hallettim), dört ay çalışıp bir ay tatil yaparak geri dönmem gerekiyor. Ancak benim planım orada statü değişikliği yaparak kalmak, yani F-1 (dil okulu) vizesine geçmek.

Planımda, statü değişikliğinden sonra New York City'de bisikletli kurye olarak çalışmak var. Aylık ortalama 6.000 dolar kazanç sağlanıyor ama giderlerim yaklaşık 3.000 dolar civarında. Yani her ay 3.000 dolar civarında birikim yapabilirim. Dil okuluna geçtikten sonra hem dilimi geliştirip hem de çalışarak ilerlemeyi düşünüyorum. Ayrıca, dilim geliştikten sonra dil okulundan kaydımı sildirip 2 yıllık community College'larda okuma şansımda var ve ardından 4 yıllık üniversiteye geçiş yapabilirim. Ancak ailemin maddi durumu iyi değil, bu yüzden tüm bu süreçleri kendi kazandığım parayla yürütmeyi planlıyorum.

Bir diğer seçenek ise Antalya'da tgs ramp hizmetleri için başvuruda bulunduğum bir iş. Beni 3 gün sonrasına çağırdılar. Aylık 35.000 TL maaş veriyorlar ve 6 ay çalıştıktan sonra her 3 ayda bir çift maaş ödemesi yapıyorlar. Ayrıca, uçak biletlerinde bana ve aileme indirim sağlanıyor. Günde 8 saat çalışacağım ancak mesaiye kalırsam maaşım 55.000 TL'ye kadar çıkabiliyor. Kira ve yemek masraflarım yaklaşık 20.000 TL olacak. Ancak, şu an bir mesleğim yok.

Bunların dışında, eğer işe girmemişsem ve vize görüşmesine kadar TYT'ye çalışırsam, vize görüşmesinden ret alırsam en azından sınav sürecine iyi bir hazırlık yapıp yüksek bir TYT sonucu ile iyi bir meslek edinme şansım olduğunu düşünüyorum.

Son olarak, Gaziantep'te kurye olarak çalışmayı da düşünüyorum. Vize sonucu belli olana kadar orada çalışmayı ve red gelirse işten çıkıp sınava odaklanmayı planlıyorum.

Sizce bu süreçte hangi adımı atmak daha mantıklı olur? Amerika mı, Antalya mı, TYT mi, yoksa memlekette kurye olarak mı çalışmak? Fikirlerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Umarım derdimi doğru şekilde anlatabilmişimdir. Şu an Harran Üniversitesi'nde hazırlık sınıfı okuyorum. Ancak ikinci dönemde gitmeyeceğim çünkü hem bölümden hem de okuldan memnun değilim. Aslında bu üniversiteye gelme amacım sadece Amerika j-1 programına başvurabilmekti.

Usta maşallah seçenek bol. Bana kalırda günümüz Türkiye'sinden gitme ihtimali olan gitmeli, burada hayat kurmamalıdır. Gerek yok yani git orada mis gibi yaşa. Ben böyle düşünüyorum.

Merhaba arkadaşlar,

Hayatımda önemli bir karar aşamasındayım ve bu konuda fikirlerinizi almak istiyorum. Mart veya nisan ayında j-1 vize görüşmem var. Bu program için kaydolduğum acente, profilimden dolayı vize onayım konusunda umutlu. Programın amacı, üniversite aracılığıyla Amerika'ya gitmek. Oraya giderken işimi ve evimi ayarlıyorum (bunları hallettim), dört ay çalışıp bir ay tatil yaparak geri dönmem gerekiyor. Ancak benim planım orada statü değişikliği yaparak kalmak, yani F-1 (dil okulu) vizesine geçmek.

Bir diğer seçenek ise Antalya'da tgs ramp hizmetleri için başvuruda bulunduğum bir iş. Beni 3 gün sonrasına çağırdılar. Aylık 35.000 TL maaş veriyorlar ve 6 ay çalıştıktan sonra her 3 ayda bir çift maaş ödemesi yapıyorlar. Ayrıca, uçak biletlerinde bana ve aileme indirim sağlanıyor. Günde 8 saat çalışacağım ancak mesaiye kalırsam maaşım 55.000 TL'ye kadar çıkabiliyor. Kira ve yemek masraflarım yaklaşık 20.000 TL olacak. Ancak, şu an bir mesleğim yok.

Umarım derdimi doğru şekilde anlatabilmişimdir. Şu an Harran Üniversitesi'nde hazırlık sınıfı okuyorum. Ancak ikinci dönemde gitmeyeceğim çünkü hem bölümden hem de okuldan memnun değilim. Aslında bu üniversiteye gelme amacım sadece Amerika j-1 programına başvurabilmekti.

TYT'yi geç öncelikle şu an TYT için geç değil evet ama hiç göz gezdirmeyen biri için gereksiz ki TYT de iç açıcı meslekler yok TYT kısmı daha çok diploma ve ardından kendini daha fazla geliştirmen gereken mesleklerle dolu KPSS, yok iş güvenliği için sertifika sınavı Antalya içinde memnun olmaz isen ve 5 ay içinde işten çıkmak istesen belki Amerika'yı geciktireceksin. Kuryeliğide hiçbiri tutmaz ise yaparsın bence ana fikir olmamalı ama beklerken yapabilirsin cebine para girer.

Merhaba arkadaşlar,

Merhaba, öncelikle bu kadar detaylı ve planlı düşündüğün için tebrik ederim. Gerçekten önemli bir karar aşamasındasın ve her seçeneğin kendine göre artıları ve eksileri var. J-1 ile Amerika'ya gitmek: Eğer vizeyi alabilirsen ve statü değişikliğini başarıyla yaparsan, uzun vadede daha büyük fırsatlar elde edebilirsin. Ancak, statü değişikliği kesin değil ve süreç bazı riskler barındırıyor. New York'ta bisikletli kurye olarak kazanacağın parayla hayatını idame ettirebilirsin ama F-1 vizesiyle çalışmanın kısıtlı olduğunu unutmamak lazım. Ayrıca, statü değişikliği sürecinde resmi olarak çalışamıyorsun, bu yüzden maddi olarak birkaç ay idare edecek bir birikiminin olması önemli. Antalya'daki tgs işi: Maddi anlamda çok daha güvenli ve stabil bir seçenek. 6 ay çalışarak ciddi bir birikim yapabilir ve bu parayı ileride başka fırsatlar için kullanabilirsin. Ancak burada kalırsan Amerika hayalinden bir süreliğine vazgeçmiş olacaksın. TYT'ye hazırlanmak: Eğer Amerika vizesi için ret alırsan ve elinde başka bir plan olmazsa, iyi bir üniversiteye girme şansını artırmak mantıklı olabilir. Ama bu seçeneği tamamen yedekte tutabilirsin çünkü şu an kısa vadede daha acil kararlar alman gerekiyor. Gaziantep'te kurye olarak çalışmak: Eğer j-1 vizesini beklerken maddi olarak rahatlamak istiyorsan, kısa vadede iyi bir seçenek olabilir. Ancak uzun vadede sana ekstra bir fırsat sağlamayabilir. Eğer Amerika'ya gitme hedefin senin için birinci öncelikse, j-1 vizesine odaklanıp bu süreci en iyi şekilde yönetmek mantıklı olur. Ancak, sürecin riskli olduğunu ve kesinlik taşımadığını unutmamak lazım. Eğer garantili bir gelir kaynağı oluşturup daha sonra yurt dışı hedeflerine yönelmek istersen, Antalya'daki iş daha güvenli bir yol olabilir.

Hocam Amerika'da door dash yaparak gecinmek dunyanin en zor seyi, para biriktirmek falan hayal gibi bir şey. %100 ek is yapmaniz lazim. Ki bu durumda maksimum 6 saat uyuyup vardiyali gibi calisasiniz. NYC'de kiralar ve yasam maliyeti inanilmaz fazla, baska bir eyalet dusunmenizi siddetle tavsiye ederim. Alt statu (kuryelik ornegin) bir insan olarak gitmek sizi Amerika tutunmanizi saglamayacak aklinizda bulunsun. En azindan bir is sahibi olup Green cart araciligi ile veya vize ile gitmek her acidan daha mantikli ama bir o kadar da zor bir is.

Hocam, dediğim gibi, orada çalışan bir arkadaşım var. Kendisi New Jersey'de yaşıyor ve Manhattan'a gelme süresi otobüsle 1 saat. Her ay, günde 6-7 saat çalışıyor (pazar günleri dahil değil) ve aylık 6.000 dolar kazanıyor. Ev, yemek ve tüm giderlerinin toplamı ise 3.000 dolar civarında. Sizin dediğiniz arabayla yapanlar için. Çünkü bisikletde ne aylık kirası var ne benzin masrafı var ne sigorta ıvır zıvır. O yüzden karlı bir iş oluyor.

Hocam, dediğim gibi, orada çalışan bir arkadaşım var. Kendisi New Jersey'de yaşıyor ve Manhattan'a gelme süresi otobüsle 1 saat. Her ay, günde 6-7 saat çalışıyor (pazar günleri dahil değil) ve aylık 6.000 dolar kazanıyor. Ev, yemek ve tüm giderlerinin toplamı ise 3.000 dolar civarında.
Iyi paraymis valla hocam saka yok. Ben ve kuzenim calisma izni cikana kadar kacak bir sekilde yapmistik 2 sene once, son zamanlarimizda o kadar cok kacak insan gelip kurye olmustu ki kazancimiz %40'a yakin dusus olmustu ve artik kazanamiyorduk. Bulundugunuz eyaletteki kurye orani sizin en buyuk zarariniz olacak.

Ayrica Ben Boston ve Manhattan'da 8 kisi yasayip kisi basi 1000'er dolar kira veriyorduk sadece, arkadasiniz da muhtemelen oyledir. 8 kisi ile yasamak sizi rahatsiz etmeyecekse sorun olmuyor. Guvenemediginiz birileri ile eve cikarsaniz, bigun 3 kisi ordan kacmis olur ve 4.000 dolar fazladan kira odemek zorunda kalirsiniz. Bunlarin hepsini hesaba katin bizzat yasandi onaylandi. 🥲

Ev, yemek ve tüm giderlerinin toplamı ise 3.000 dolar civarında. Sizin dediğiniz arabayla yapanlar için. Çünkü bisikletde ne aylık kirası var ne benzin masrafı var ne sigorta ıvır zıvır. O yüzden karlı bir iş oluyor.
Evet bu dogru ama kazancinizda ayni oranda dusuyor cunku siparis mesafeniz kisaliyor.
Arabanin tek kotu yani ariza yapmasi, isi bilmiyorsan ode bakalim 2000 dolar tamirciye..

Merhabalar, öncelikle şunu söyleyerek başlayayım; yurt dışı bir amaç değil bir sonuç olmalıdır. Sizin elinizde bir meslek olmalı ve bu mesleği herkesten daha iyi yapmalısınız ki yurt dışında rahat edebilesiniz. Elinizde herhangi bir meslek yokken Dünyanın her yerinde fazlasıyla zorlanacaksınız.

Amerikada bahsettiğiniz 6.000$ ciddi bir meblağ. Başkası kazanıyor olabilir fakat siz kazanabilecek misiniz? Kaldı ki şu anda yurt dışına çıkarken bir tanıdığınızın, size sahip çıkacak birinin olması neredeyse şart hale geldi. Türkiyeden umutlarla yurt dışına kaçak gidip, sonrasında pişman olarak dönen binlerce genç var.

Tüm bunların yanı sıra şu anki ABD hükümeti çok açık bir şekilde göçmen karşıtı. Statü değiştirilmesi çoğu ülkede hoş karşılanmaz, şu anki ABD hükümetinin ne yapacağı belli olmaz.

Şu anda kendinizi bir meslekte az çok geliştirip, yurt dışı iş ilanlarına başvuru yapabilirsiniz. Özellikle Almanya tarafında gerçekten çok büyük açık var ve sürekli işçi alıyorlar. Bu sayede yasal yolla gidip neredeyse sıfır risk ile yurt dışına taşınmış olursunuz.

Iyi paraymis valla hocam saka yok. Ben ve kuzenim calisma izni cikana kadar kacak bir sekilde yapmistik 2 sene once, son zamanlarimizda o kadar cok kacak insan gelip kurye olmustu ki kazancimiz %40'a yakin dusus olmustu ve artik kazanamiyorduk. Bulundugunuz eyaletteki kurye orani sizin en buyuk zarariniz olacak.

Ayrica Ben Boston ve Manhattan'da 8 kisi yasayip kisi basi 1000'er dolar kira veriyorduk sadece, arkadasiniz da muhtemelen oyledir. 8 kisi ile yasamak sizi rahatsiz etmeyecekse sorun olmuyor. Guvenemediginiz birileri ile eve cikarsaniz, bigun 3 kisi ordan kacmis olur ve 4.000 dolar fazladan kira odemek zorunda kalirsiniz. Bunlarin hepsini hesaba katin bizzat yasandi onaylandi. 🥲

Evet bu dogru ama kazancinizda ayni oranda dusuyor cunku siparis mesafeniz kisaliyor.
Arabanin tek kotu yani ariza yapmasi, isi bilmiyorsan ode bakalim 2000 dolar tamirciye..
8 kişi kalınmasa bile 3 4 kişi kalınıp fiyatı yarıya çeyreğe indirmek bile çok iyi kazanç. İnternet vs. masrafları da azalır.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı