Amerika'ya gitmek zor mu?

Ben lise 2. sınıf öğrencisiyim. Gelecekte üniversite okuyup greencard alıp Amerika'ya gitmek istiyorum. Orada greencard ile polis alan departmanlara başvurup polis olmak istiyorum. Ama kime söylesem Amerika'ya gidemezsin, barınamazsın vs. diyorlar. Araştırdığım kadarıyla gitmek o kadar da zor değil. Bir de sizin görüşlerinizi ve bilgilerinizi dinlemek isterim.

Ben dövüşmek için gitmeye çalıştım ama çok para gerekiyor. Allah razı olsun paramızın bir değerini bırakmadılar. Otelde 1 gün bile kalamazsın orada.

Greencard çıkma ihtimali düşük, çıksa da birkaç kriter daha isteniyor.

Turist olarak gidip kaçak yaşamaya çalışabilirsin ama kendi üstüne hiçbir şeye sahip olamazsın, yakalandığın anda mahkemeye çıkarılıp sınır dışı edilirsin ve bir daha asla geri gidemezsin. Bütün emeklerin ve paran boşa gitmiş olur. Bu durumda 3 kuruş paraya olabilecek en kötü şartlarda çalışıp yaşarsın.

Evlilik yolu artık yaş iş, üstelik evliliğin kağıt üzerinde olduğuna kanaat getirirlerse direkt reddetme ihtimalleri de var. Evlense de yıllarca oturma izni alamayan bizzat tanıdığım var. Çoğu ülke bu evlilikle göçmen olma konusunun suyunun çıkmasından sonra bazı şartlar getirdi. Şu anda ABD'de öğretmen olan ABD vatandaşı arkadaşımla 2.5 yıldır evli olan Türk eşi hâlâ oturum ve çalışma iznini alamadı. Şu anda kayınpederinin çevresinin yardımıyla fena olmayan şartlarda çalışıyor ama kaçak durumda.

SAT'ye girip orada üniversite okumak için gidebilirsin ama ailenin maddi gücünün yüksek olması lazım. Bu seçenek sana pek uymuyor, sınavı kazansan bile senden yeterli maddi kaynak göstermeni isteyecektir başvurduğun okullar. Bazı eyaletler okul sonrasında çalışma izni konusunda kolaylık sağlıyordur.

Work and travel ile gidiş nasıl oluyor bilmiyorum, onu danışmanlık şirketlerine sorabilirsin. Daha iyi yardımcı olurlar, oraya gitsen de verilecek ilk kısıtlı vizenin ne kadar ve hangi şartlarla uzatılabildiği gibi konuları onlardan öğrenirsin.

Ailen zengin olsaydı yatırımcı vizesiyle gidebilirdin ama gerekli şartları yaratamayacağınızı tahmin ettiğim için uzun uzun anlatmama gerek yok.

Sabır istese de en mantıklı seçenek şu; burada eğitimini iyi düzeyde bitir, yabancı dilini üst düzeye getir, iyi bir kariyer başlangıcı yap, yapmış olduğun işlerle ABD'deki şirketlere başvuru yap. Bir şirket seni isterse sponsor olarak oraya alabilir hem çalışma hem oturma izinleriyle. Ayrıca kalifiye ve istenen bir göçmen olarak yerleşmenin sosyal yaşantında sana faydaları olur.

Çok iyi İngilizce konuşman lazım öyle vasıfsız işe yaramaz insanları almazlar. Diploma şart mı bilmiyorum ama iş bulmadan zorlanırsın. Adamlar insan alırken oo Türk gel alalım demiyorlar. Tüm ülkeler işe yararlığına ve topluma ayak uydurabileceğine bakıyorlar. İngilizce bilmezsen ne iş olsa yaparım mantığıyla gidersen zor olabilir.

Diploman olursa iyi dereceler alırsan (kendini kanıtlarsan yani). Yabancı şirketlere başvurursun onlar seni direk kaparlar davetiye gönderir. Çalışma iznini vs her şeyini hallederler. Sen gidersin çalışırsın yaşamaya başlarsın. Bu sürede sosyalleşirsin evlenmeye çalışırsın. İşten kovulsan veya ayrılsan bile tecrübeli olacağın için çok daha kolay iş bulursun.

Temel halledeceğin şeyler: İngilizce, biraz para, kariyer...

Okul olsun Green kart olsun bu işler para ister. Min 10 20k dolarla girişir devamını halledersin tabi lafta kolay dil sicil vs. daha bir çok şey var. Bizim ülke gibi sınırdan geçip vatandaş olamıyor ya da oturum alamıyorsun.

Gelişmiş ülkeler insanları 2'ye ayırır "ülkeye faydası dokunacak kişiler", "ülkeye faydası dokunmayacak kişiler". Ülkeye faydası dokunacak kişiler, doktor, mühendis, akademisyen, parası olan vs. gibi ülkeye millete faydası olan insanlardır, gelişmiş ülkeler işte bu tip kişiler kendi halkına faydalı olur diye daha kolay vize verir daha kolay çalışma izni verir. Şimdi gelelim 2. kısma, ülkeye faydası dokunmayacak kişiler, bu kişiler eğitimsiz, bir işi olmayan, parası olmayan kişilerdir bu kişileri aklı başında hiç kimse doğru düzgün kabul etmez. İşte Amerika'ya gitmek/yerleşmek vs. gibi durumlarda bu iki insan sınıfından hangisine ait olduğuna göre değişir, başarılı bir mühendis olursan gidersin fakat doğru düzgün bir işin yok ise ameirka sana "bizim zaten yeterince işsiz gencimiz var bir de seni ne yapacağız" diye reddeder.

Not: Bizde durum tam tersi, bizim ülkeye gelmek için işsiz boş beleş tacizci olması yeterli.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı