Amerika'da aylık 2000 dolarla çalışmak vs Türkiye'de doktor olmak

Sizce Hangisi?

• Türkiye'de Doktor Olmak

Oy: 45 38,5%
  • Amerika'da Asgari Ücretle Çalışmak

Oy: 72 61,5%

• Oy verenlerin toplamı
    117
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Sağlık Ocağında göreve başladığınızda 9K ücret alıyorsunuz doktor olarak. Amerikaya gittim ki söylüyorum 2K dolar ile orada hiçbişey yapamazsınız. Orta sınıf bir ev kirası 1100-1200 $ iken almaya kalksanız en yaşanılabilir evler 60.000 $ den başlıyor. McDonalds kasiyerliği ile Türkiyede doktorluğu karşılaştırmayın. Sonra bisikletle gezmek zorunda kalırsınız Mustanga bineceğim derken.
Anlamadığım siz hiç gelir artmıyor mu sanıyorsunuz? 2000 dolar 6 ay sonra 2500 dolara yükselebilir. Doktor ise kontenjana bir bak. Her yıl 16 bin mezun veriyor, sağlık ocağı da direkt 9 bin değil bu arada. Her neyse açıklamaya uğraşmayacağım. Biri 60 bin dolara ayda 1000 dolardan 120 ay desek vs (faiz). Neyse amaan niye anlatıyorum
Japonların çok kapalı bir toplum olduğunu ve Japonca konuşsanız bile kendileri dışındakilerle pek iletişim kurmak istemedikleri doğru mu ? Bir yerde buna benzer bir şeyler duymuştum.
Japonlarda cinsiyetçiliği, kapalılığı, tecavüz ve tacizin normal olmasını, çalışan kesimi sömürüsünü kimse bilmez. Çok iyi çok iyi diyorlar ama burada da günde 16 saat çalışsalar halbuki o kadar gelişir ve oldukça gelir sağlarlar. Kimin umrunda? Irkçılığın en çok olduğu şu ülkeye neden hayranlar anlamıyorum.

Her şeyi ayarla bir dakika bile durmam. Öyle gelmek istiyorum deyip, almıyorlar. Merak etme çoğu kişi zaten gitmek istiyor. Herkes gitmek için de fırsat kolluyor. Geçen sene ne kadar kişi yurt dışına kaçmış git bir bak.

Bence burada 2 ayrı konu var. Bir tanesi başlıktaki sorulan soru, diğeri yurt dışına gidilmesinin ne gibi avantajları olacak, ülkenin durumu vs vs konusu.

Bu 2 konu bağlantılı olsa bile biraz ayırmak lazım. Türkiye'deki kaç doktor yurt dışına gitmek için fırsat kolluyor ? yada gidenlerin kaçı doktor ?

Amerika’da asgari ucrete calisirim diyenler hayatlarinda yurtdisina cikmamislardir net. 2000$ parayla bi’ basement kiralarsin anca arabanin sigortasina (Insurance) para yetistiremezsin😀 Sirf araba alacagim diye kendini rezil etmenin anlami yok. Amerika’da istasyonlarda calisanlar hep turk zaten hic bir Alman,Çinli vs. gormedim gormemde.

Amerika’da asgari ucrete calisirim diyenler hayatlarinda yurtdisina cikmamislardir net. 2000$ parayla bi’ basement kiralarsin anca arabanin sigortasina (Insurance) para yetistiremezsin😀 Sirf araba alacagim diye kendini rezil etmenin anlami yok. Amerika’da istasyonlarda calisanlar hep turk zaten hic bir Alman,Çinli vs. gormedim gormemde.
Hesapladım zaten 3150 dolar ediyor. 2000 dolardan hesaplama.

Mesele şu:

2K dolarla zaten bir şey yapamazsınız. Ondan şüphe yok ama 2K dolar kazanan adam günde 8 saat çalışır, haftada 2 gün de izin günü olur. Yani buna ne kadar çalışmak deniyorsa artık.

Gerçekten para biriktirmek isteyen kişinin en fazla bir izin günü olur veya o gün de zor olmayan tek işi yapar. İki, hatta üç iş yapanlar var. Küçük bir şehre yerleş, harcayacak yer olmayacak ve biriktireceksin ama tek kötü yanı sıkıcı olacak. 2K doları katlarsınız böylece. 2 yıl çalışsan Türkiye'de kralsın :D

Work and Travel rekorlarına göz atın derim. 3 ayda 20.000 dolardan fazla kazananlar var, tabii bunlar rekor değerler. Harcamalar da dahil değil. Aylık 2000 ile zaten gitmeyin boşuna ama her fırsatı değerlendirip çalışırsanız durmak için neden yok.

Döviz kurlarından dolayı artık Work and Travel da hayal oldu diyebiliriz.

2000 dolar 6 ay sonra 2500 dolara yükselebilir.
Bir işin saatlik ücreti bellidir. Sana zam yapmak yerine gider kapıda bekleyen binlerce Pakistanlı, Sri Lankalı adamlar var.
Hesapladım zaten 3150 dolar ediyor. 2000 dolardan hesaplama.
Ne 3150 Dolar ediyor? Amerika'da gidip kendine iş kurmadığın sürece anca yaşarsın. Genç olduğun için aylık ödediğin araba sigortası vs. her şey yüksek olacak. Yaşadığın eyalete göre aldığın ücret değişir asgari için konuşuyorum ve ona göre de hayat pahalılığı değişir ancak ona göre de bir standart vardır NYC'de saati 15$ alırsın ama 2000$'dan başlar Queens taraflarında kiralar Up-State'de kiran NYC'ye göre daha ucuzdur ancak aldığın ücret 12$ civarlarında olur.

Japonların çok kapalı bir toplum olduğunu ve Japonca konuşsanız bile kendileri dışındakilerle pek iletişim kurmak istemedikleri doğru mu ? Bir yerde buna benzer bir şeyler duymuştum.
Amerika'nın geçmişte yaptığı katliam ve asimile çabaları kapalı toplum anlayışını geliştirdi ancak yolda birini çevirip bir şey sorsan "canın cehenneme pis yabancı" demez aksine sohbet bile edebilirsin.

Bizim toplum kadar kendini ezen bir toplum yok sanırsam. Ne yaparmış? Amerika'da Uber yaparmışmış, Lyft yaparak Camaro'ya, Mustang'e binermiş? Akıl karı değil, kafanıza göre de gittim Uber yaptım olmuyor zaten hangi eyalette yaşıyorsanız oranın ehliyeti, SSN yani güvenlik numaran olacak ki çalışacaksın. Uzaktan güzel gözükür bazı şeyler. Ha ben demiyorum ki Amerika'da para yok, Amerika'da para var. İş bilene örneğin bir marangoz, tekniker, boyacı vb. Kendinize çalıştınız zamanda yapacagınız paranın bir sınırı yok Avrupa'dan çok daha refah ve fırsat dolu ama asgari ücretle çalışırım mentalitisine sahip olan birine değil.

Anket sizce de biraz abartılmamış mı? Öncelikle hiç bir parti sempatizanlığım olmadığını içten şekilde belirtmek isterim.
1. Amerika'da 2. sınıf vatandaş olarak yaşayacaksın. (Almanya'daki Türklerin çektiklerini ancak onlar bilir)
2. Asgari ücretle Amerika'da geçinmek bu kadar kolaydı da neden yoksulluktan türlü türlü illegal işlere girmiş milyonlarca insanı var? Amerika'nın da yoksul insanları olduğunu hepimiz az çok biliyoruz.
3. Amerika'da kolunu bacağını kırsan ya da hastalansan 2 aylık maaşını hastahane masraflarına vermek zorunda kalıyorsun.
4. Bir yanda 2. sınıf vatandaş olarak kasiyer olmak, bir yanda ana vatanında itibarlı bir Doktor olmak var ki bir kaç senelik hizmetten sonra doktorlar rahat 10k'yı bulan maaşlara erişebiliyorlar.

Amerika'da 4k USD maaş almak mı Türkiye'de Hakim-Savcı- Doktor olmak mı? Diye bir anket yapsan belki daha mantıklı gelebilirdi ama bu durum fazlasıyla abartı olmuş.

Amerika'da kolunu bacağını kırsan ya da hastalansan 2 aylık maaşını hastahane masraflarına vermek zorunda kalıyorsun.
Bir kene için hastahane'ye gittim bana 1900$ fatura çıkartıp bir de utanmadan indirimle 650'ye düşürmüşlerdi. Alt tarafı bir kene çıkartması 10 saniye.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı