Amerika'da yaşam ve gelecek planları

Tekrar gelmen gerekmeyecek. Önce çalışma, sonra kalıcı oturum sonra vatandaşlık olacak süreç.

Direkt sağlam bir kaynaktan doğrudan bilgi hocam:
Arkadaşının verdiği bilgi doğru, ama süreç biraz daha karmaşık. Genel süreç şöyle ilerler:
Öğrenci vizesi (F-1 veya j-1): Amerika'da yüksek lisans eğitimi almak için F-1 veya j-1 öğrenci vizesi almanız gerekecek. Bu vizeyle eğitiminizi tamamlayabilirsiniz.
OPT (optional practical training): Yüksek lisansınızı tamamladıktan sonra, F-1 vizesiyle 12 ay boyunca OPT kapsamında çalışabilirsiniz. Stem (science, Technology, engineering, mathematics) alanlarında okuyanlar için bu süre 24 ay daha uzatılabilir, yani toplamda 36 aya kadar çıkabilir.
H-1b vizesi: OPT süresi bitmeden iş bulmanız durumunda işvereniniz size h-1b çalışma vizesi için sponsor olabilir. H-1b vizesi, başlangıçta 3 yıl geçerlidir ve 3 yıl daha uzatılabilir (toplamda 6 yıl).
Yeşil kart (Green Card): H-1b vizesiyle çalışırken işvereniniz sizin için kalıcı oturum izni (yeşil kart) başvurusunda bulunabilir. Bu süreç birkaç yıl sürebilir, ancak yeşil kart aldığınızda Amerika'da kalıcı olarak yaşayabilir ve çalışabilirsiniz.
Vatandaşlık: Yeşil kart aldıktan sonra, genellikle 5 yıl boyunca yasal daimi ikamet eden olarak yaşadıktan sonra Amerikan vatandaşlığı için başvurabilirsiniz.
Dostum dediğin yolu araştırdım ve bilgili bir arkadaşa sordum sürecin böyle işlediğini söyledi. Vize bitmeden ben iş bulacağımda iş verenim bana sponsor olmak isteyecek te bir de benim için Green Card başvuracak.
Öncelikle dediğin yöntem de sağlam fakat işveren kısımına kadar. Bu kısımdan sonrası çok karmaşıklaştırıyor olayı. Bu kadar sağlam bir işveren bulmak zaten işin cabası. Para karşılığında çıkartan yerler varmış bunlarda çok büyük rakamlardan bahsediyorlar.

Tekrar gelmen gerekmeyecek. Önce çalışma, sonra kalıcı oturum sonra vatandaşlık olacak süreç.

İkisini de deneyeceğim hocam vakit ayırdığınız için teşekkürler. Work and travel ile gidip bir durumu canlı canlı görmüş olurum o zaman fikirlerim ona göre şekillenir. Baktık olmuyor en kötü iyi bir program yaşamış cebimde paramla dönmüş olurum. Oturur yüksek lisans ve diğer fırsatlar için çalışırım. Eğer zaten dediğim gibi kalmayı başarırsam o zaman zaten başarmış olacağım umarım. İyi akşamlar hocam.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı