AMOLED yanığı oluşmadan önce AMOLED yanığına karşı önlemler

kurome

Hectopat
Katılım
29 Haziran 2020
Mesajlar
330
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ryzen 7 7735HS/ 24GB DDR5 4800 MHZ RAM/ RTX 4060 (Laptop) 8GB/ 1TB+512GB M.2 SSD/ WİN11 HOME/
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
başlıkta da belirttiğim gibi, yeni aldığınız bir AMOLED ekrana sahip bir cep telefonunda daha sonra AMOLED yanığı gibi sorunla karşılaşmaması için internetten öğrendiğim önlemleri buraya listeleyeceğim.

Not: Bu yazdıklarım, yeni veya daha ekranında AMOLED yanığı oluşmamış cep telefonları için geçerlidir. AMOLED yanığı oluşan telefonlar için herhangi bir çözüm bilmiyorum, garantisi varsa garantiye götürmekte fayda var.

Not 2: Bu yazdıklarım kendi tecrübe ettiğim yöntemler değiller. Genel olarak okuduğum yazılardan ve videolardan gördüğüm şeyler ve bunları yeni öğrendim. Bunları niye öğrendin derseniz, kendimde de 4 yıl önce 2. el aldığım bir S6 Edge var ve hala AMOLED yanığı oluşmadı. Daha sonra nasıl oluştuğuna bakayım diye internette geziniyordum çünkü çevremde bu yüzden Samsung cihazları sevmeyenler vardı. Kendim de önlem alayım dedim.


1- ekranın renk yoğunluğunu azaltmak
________________________________________________________________________

bu konu boyunca kullanacağım cihaz, kendisine Samsung Note 8 ROM'u atılmış bir Samsung S6 Edge. O yüzden bu ayar S6 Edge'de var mı bilmiyorum. Ama S8, Note 8 ve devamında olması gerek. Kendiniz adımları takip ederek kontrol edebilirsiniz, veya benzer bir ayar cihazınızda var mı bakabilirsiniz? Eğer varsa, ekran ayarlarında olması gerek.

1- ayarlara gidiyoruz, ve "ekran" ayarlarına gidiyoruz.


1.jpg




2- ekran ayarlarına gittikten sonra "ekran modu" ayarlarını seçiyoruz.


2.jpg


3- buradan da "gelişmiş ayarlar" seçeneğine tıklıyoruz.

3.jpg


4- gördüğünüz gibi renk ayarları karşınıza çıktı. Neden bilmiyorum, Samsung cihazlarda bunlar en yüksek ayarlarda. Bunları kısacağız. Alttaki görseldeki kadar kısmanız yeterli. Eğer görsel ne kadar kısacağınızı belirtmediyse, ben 4 kademe kıstım.

4.jpg


Ekran renklerinin yoğunluğunu azalttık, şimdi de parlaklığa geçiyoruz.


2- parlaklık
__________________

Baktığım her yerde parlaklığın AMOLED yanığına etki ettiğini söylüyorlardı. Bu yüzden:


- mümkün olduğu kadar ekran parlaklığını kısın, ya da "adaptif parlaklık / otomatik parlaklık" ayarlarını açın. Cihazınız kendisi ayarlar.

Screenshot_20210523-011028_One UI Home.jpg


Screenshot_20210523-011036_One UI Home.jpg


3- ekran zaman aşımı.
________________________


ekran zaman aşımı, hepimizin bildiği gibi ekranın açık kalma süresi. Okuduğum yazılarda da AMOLED yanığının en temel sebeplerinden birinin, ekranın sürekli sabit kalmasından dolayı olduğundan bahsediliyordu. Bu yüzden ekranın uzun süre açık kalması da AMOLED yanığına sebep olabiliyor. Yani:

- ekran zaman aşımını mümkün olduğu kadar kısa tutacağız.

Screenshot_20210523-012948_Settings.jpg




Screenshot_20210523-013002_Settings.jpg


Screenshot_20210523-013006_Settings.jpg


4-karanlık tema.
_________________


bir yerde birisinin "AMOLED yanığının önüne geçmek için tavsiyeleriniz?" sorusuna başka birisi "telefonunu olabildiği kadar siyah yapmak" demişti. Ve okuduğum diğer yazılarda da karanlık temanın kullanılması tavsiye ediliyordu.

- eğer ayarı varsa, sistemin kendi arayüzünü "karanlık mod" / "gece "modu"na alacağız. Benim şu an telefonumda bulunan Note 8 ROM'unda oneuı 1.0 arayüzü mevcut ve arayüzün kendisinde karanlık tema ayarı var.

ayarlar.jpg


Screenshot_20210523-014733_Settings.jpg




- günümüzde uygulamalar güncelleniyor ve onlara da artık karanlık tema güncellemeleri geliyor. Yani eğer sisteminizde yoksa bile girdiğiniz uygulamaların Tercihler/Temalar/Genel/Görünüm vb gibi ayarlarından, veya direk üst üste üç çizgi (veya üst üste üç nokta) simgesine basarak açılan menülerde ay/güneş simgesi olarak gösterilen ayarlardan değiştirebilirsiniz. Örnek olarak:

Reddit



reddit2.jpg



WhatsApp.

wp4.jpg


Google Play.

play4.jpg


Telegram


telegram2.jpg


- bu uygulamalar dışında, telefonun ana ekranını / başlatıcısını (Launcher) değiştirebiliriz. Google Play'de karanlık tema destekleyen başlatıcılar var. Bunları da kullanabilirsiniz. Fakat telefonunuzun mevcut arayüzünü seviyorsanız bu başlatıcılar telefonunuzun görünüşünü değiştiriyor. Ama beğenmezseniz de kaldırabilirsiniz. Ben de sevdiğim bir başlatıcı olan Microsoft Launcher'ı seçtim ve onun üzerinden örnek vereceğim:
1-Google Play'e "Microsoft Launcher" diye aratıyoruz ve ilk çıkan uygulamayı seçiyoruz.

Screenshot_20210523-023057_Google Play Store.jpg


2- uygulamayı indiriyoruz.


Screenshot_20210523-023109_Google Play Store.jpg


3-başlatıcıyı yüklüyoruz. Yükledikten sonra uygulamalardan "başlangıç ayarları"na giriyoruz.

Screenshot_20210523-023132_Microsoft Launcher.jpg


4-bu ayarlardan "temalar" ayarına gidiyoruz.

Screenshot_20210523-023144_Microsoft Launcher.jpg


5-"koyu" seçeneğini seçiyoruz.

Screenshot_20210523-023157_Microsoft Launcher.jpg


Böylece başka başlatıcılar ile karanlık tema kullanabiliriz.


5-duvar kağıdı ve ikonlar.
___________________________


sürekli aynı duvar kağıdının devamlı durması da AMOLED yanığına sebep olabiliyor. Bunu engellemek için:

- ekranda sadece siyah bir duvar kağıdı kullanmak.

Screenshot_20210523-034821_One UI Home.jpg




- sıklıkla duvar kağıdını değiştirmek

sıklıkla duvar kağıdı değiştirmek uğraştırıcı olabilir. Burada da yardımımıza Microsoft Launcher koşuyor. Microsoft Launcher kurulduğunda onla beraber eklenen bir pencere öğesi / widget kendisine her basıldığında Bing'den duvar kağıtları indirip kendisi ayarlıyor.
1-ana ekranda boş bir yere basılı tutuyoruz.

Screenshot_20210523-031059_Microsoft Launcher.jpg


2- açılan menüde sol alttaki "pencere öğeleri ekle" seçeneğini seçiyoruz.


Screenshot_20210523-030603_Microsoft Launcher.jpg


3- burada uygulamaların widgetleri sıralanıyor. Biz Microsoft Launcher'ın widget listesine bakacağız. "duvar kağıdı" adlı widget belirene kadar sağa doğru kaydırıyoruz.

Screenshot_20210523-030623_Microsoft Launcher.jpg


4-"duvar kağıdı" widget inin üstüne basılı tutup ana ekrana sürükleyip bırakıyoruz. Bu widget e her internetiniz açıkken basışınızda Bing'den aldığı duvar kağıtları ayarlayacaktır. İnternet yokken bastığınızda da değiştirir, çünkü internet varken bastığınızda o duvar kağıtları çevrimdışı da kullanılabilmek için indiriliyor. Ama daha önce gördüğünüz duvar kağıtlarını görürsünüz.
Fakat amaç duvar kağıdını sabit tutmamak olduğu için yine yapmak istediğimizi yapıyoruz.


Screenshot_20210523-030637_Microsoft Launcher.jpg


- bu sadece oneuı 1.0 ve üstü arayüze sahip Samsung cihazları için geçerli; kilit ekranının duvar kağıdını da her kilitleyip tekrar açtığınızda farklı bir duvar kağıdı gözükecek şeklinde ayarlayabiliriz. Bunun için:
1-ayarlardan "kilit ekranı" ayarlarına giriyoruz.

Screenshot_20210523-032835_Settings.jpg


2- "kilit ekranı dergisi" seçeneğine basıyoruz.


Screenshot_20210523-032902_Settings.jpg


3- üstte işaretli ayarı açtığınızda, her kilit tuşuna bastıktan sonra telefonu kilitleyip ikinci basışta tekrar açtığınızda karşınıza farklı duvar kağıtları çıkacaktır. Ve "kategoriler" seçeneğinde de bu duvar kağıtlarının hangi konular hakkında olacağını seçebilirsi-
Niz.


Screenshot_20210523-032922_Dynamic Lockscreen.jpg


- ekranın uygulamalar menüsünde veya fazla ikonun bulunduğu bir ana ekranda uzun süre durması halinde ikonların izleri oluşabilir. Bunu engellemek için:

1-olabildiğince ana ekranı veya uygulamalar menüsünü hareket ettirmek.

2- internete "AMOLED friendly icon" yazarak, ya da Google Play'den siyah ikon paketleri bulup bunları kullanarak engelleyebilirsiniz.


6-telefonu sıcaktan uzak tutmak.
____________________________________


AMOLED ekranların sıcağa karşı biraz hassas olduğunu okumuştum. Bu sebepten dolayı:

- telefonu ocak-ateş gibi ısı kaynaklarının çevresinden mümkün olabildiğince uzak tutmak

- sıcak yaz günlerinde telefonu arabanın içinde bırakmaktan kaçınmak

- fazla ısınan bir laptopunuz varsa onun çevresinden uzak tutmak.
Gibi şeyler fayda sağlayabilir.


7-navigasyon çubuğunu gizlemek.
______________________________________


navigasyon çubuğu/barı, telefonun en altında olan ve telefon içinde gezinti yapmamızı sağlayan ve 3 tane sanal butonlardan oluşan
Bir çubuk/bar. onu gizlememizin sebebi ise sürekli sabit bir konumda durması. YouTube'dan bir video açtığınızda navigasyon çubuğunun gölgesinin oluşması da olası bir ihtimal.


yeni cep telefonlarında navigasyon barını gizleyebiliyor ve ekranın sağ-sol veya altından kaydırarak da bu gezintiyi gerçekleştirebiliyoruz. Bu özelliğe "tam ekran hareketleri" deniliyor.
Bende Samsung oneuı 1.0 arayüzü bulunuyor ve onda bu özellik var. Yani S8 ve Note 8'den başlayıp daha yeni nesle doğru giden Samsung cep telefonlarında bu özellik var. Daha önceki telefonlarda Samsung, touchwhiz diye bir arayüz kullanırdı ve o arayüzde bu özellik bulunmuyor. Ben bu özelliğin benzerini de Xiaomi cihazlarda tecrübe etmiştim. Yani benim bildiğim kadarıyla Samsung ve Xiaomi cihazlarda bu özellik var. Siz eğer başka marka telefona sahipseniz siz de telefonunuzun ayarlarını inceleyebilirsiniz. Şimdi de navigasyon çubuğunu kaldırıp tam ekran hareketlerini açacağız:
1-ayarlara gidip ekran ayarlarını seçiyoruz.

ayarlar.jpg


2- "navigasyon çubuğu" ayarına giriyoruz.


Screenshot_20210523-041159_Settings.jpg


3-"tam ekran hareketleri" seçeneğini seçiyoruz ve en aşağı iniyoruz. En aşağıda.
"Hareket ipuçları" diye bir seçenek var. Onu açtığınızda alta 3 tane yatay çizgiler.
Çıkıyor (ilk yöntemdeki fotoğraflarda bu çizgiler görünüyor). Bu çizgiler, o 3
Buton yerine kullanılıyor. İlk başta alışamayabilirsiniz diye onları aktifleştirebilirsiniz, ama alıştıktan sonra kapatmanız gerek.

Screenshot_20210523-041217_Settings.jpg


4- daha sonra durum çubuğunu aşağı kaydırıyoruz (her zaman ekranın en üstündeki saat, pil, Wi-Fi, bildirim vb gösteren çubuk). Navigasyon çubuğu butonuna basıp navigasyon çubuğunu kapatıyoruz.


eğer sizde navigasyon çubuğu butonu görünmüyorsa, sağ üstteki üç noktaya basıp "tuş sırası" nı seçiyoruz. Üstteki butonlar durum çubuğuna eklenebilen, alttakiler ise durum çubuğunda bulunan butonlar. Orada navigasyon çubuğu tuşu/butonu da mevcut.

Screenshot_20210523-041248_One UI Home.jpg




tuş sırası. Üstteki sarı ile işaretlenenler durum çubuğuna eklenebilen butonlar,
Kırmızı ile işaretlenen ise zaten eklenmiş olan butonlar.


Screenshot_20210523-044307_One UI Home.jpg


8-koyu renkte bir klavye kullanmak.
________________________________________


klavye de AMOLED ekranlarda belirgin bir şekilde gölge bırakabiliyor.
Bunun önüne geçmek için de koyu renkte bir klavye kullanabiliriz.
Normalde sistemi karanlık temaya alınca da klavye siyah oluyor, fakat sistemi karanlık temayı desteklemeyen veya klavyesinde karanlık tema olmayanlar için özelleştirilebilen Google Klavye'yi indirip koyu tema ayarlayacağız.

1- Google Play'den "Google klavye" diye aratıp uygulamasını indiriyoruz.


Screenshot_20210523-050756_Google Play Store.jpg


2- uygulamayı açıp başlangıç kurulumunu yapıyoruz. Kurulum bitince direk klavyenin.
Ayarlar sekmesi açılıyor. "tema" seçeneğine basıyoruz.

Screenshot_20210523-050832_Gboard.jpg


3-
koyu temayı seçip onaylıyoruz.

Screenshot_20210523-050859_Gboard.jpg


4-böylece koyu temada bir klavye kullanabiliyoruz.


Screenshot_20210523-050844_Gboard.jpg


9- always on Display'i kapatmak.
_____________________________________


başlıktan da belli olduğu gibi always on Display'i kapatmak da AMOLED.
Yanığına karşı bir önlem. Çünkü yine tahmin ettiğiniz gibi, always on Display'de.
Ekran uzun süre sabit kalıyor.
1- ayarlardan "kilit ekranı" seçeneğine gidiyoruz.

Screenshot_20210523-052255_Settings.jpg


2-
always on Display'i kapatıyoruz.

aod.jpg


Umarım yazdığım yöntemler işinize yarar. Eğer yanlış eksik veya öneri bir bilginiz varsa yorumlara yazın.

Kullandığım bazı kaynaklar:


1- 2- 3-



Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.



4-



Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.



5-
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bunları okuduktan sonra Amoled ekranlı telefon almamaya karar verdim.
Bir yerde duymuştum, diyelim ki bir operatörden cep telefonu aldınız. Telefonda operatörün kendi bir uygulaması var (bende eskiden lg g5 vardı format attıktan sonra bile Vodafone'un uygulaması duruyordu.). Bu uygulama açıkken ekrana gölge yaparsa veya; bazı operatör telefonlarını kapalı durumda açarken operatörün kendi bir başlangıç animasyonu gözüküyor. Eğer o animasyon hayalet ekran yaparsa Samsung telefonu garanti kapsamına almıyormuş. Hatta eskiden oyunların yaptığı hayalet ekranı da kabul etmiyorlarmış ama sonradan çok mu şikayet geldiyse artık kabul ediyorlar veya Samsung un kendi uygulamaları hayalet ekran yaparsa onu direk kabul ediyorlar.

Ve sorun da insanları Amoled ekranlara karşı nasıl önlem alacaklarını da bilgilendirmiyorlar. O yüzden gerçekten Amoled bir telefon almak veya Samsung bir Amoled telefon almak riskli.
 
Elinize sağlık. Benim şahsen bildiiğim yöntemler daha önce de kullanıcıları bu konuda uyarmıştık. Düzgün kullanırsa kolay kolay AMOLED ekranlar sorun vermez. Yeni panellerin parlaklık seviyeleri eski AMOLED modellerine göre daha yüksek olduğu için eskiye oranla sorun çıkma ihtimali daha yükselmiş durumda. Bu şekilde kullanmak kesinlikle fayda sağlar.

Bundan sonra AMOLED almam diyen arkadaşlara da IPS tarafında da hayalet ekran sorunları oluyor. AMOLED fark yaratıyor, batarya dostu aynı zamanda. AMOLED'in artıları eksilerinden daha fazla.
 
Amoled ekranları ilk günkü gibi korumak için yapmanız daha doğrusu dikkat etmeniz gerekenler şunlar:
  • Uzun süre ekranda tek renkli bir içeriği açık tutmamak. (Özellikle 255-0-0 (RGB) saf kırmızı içeren içerik açık tutmamak)
  • Ekran parlaklığını en yüksek seviyede kullanırken ekranda sabit bir içerik tutmamak.
  • Kontrast farklarının fazla olduğu durumlarda (örneğin simsiyah bir ekranda yalnızca belirli piksellerin ,saat, navigasyon çubuğu, klavye gibi, açık kalması) içeriğin sabit kalması.
  • Mümkün olduğunca karanlık tema kullanın. Ne kadar az aydınlatma gerçekleştirilirse panel o kadar serin kalır. Serin panelin yanma süreci sıcak olan panele göre çok daha geç gerçekleşir.
Bunlara dikkat ettiğiniz sürece Amoled ekranı ya-ka-maz-sınız. Note 2, Note 4, S6, S7, A5 2016 aktif olarak kullandım. En uzun süre Note 4'ü kullandım aralarında. Sadece bu dediklerime dikkat ederek paneli fabrikadan çıkmışçasına kullanıyordum.

Özellikle en dip parlaklıkta 1 saati geçmeyen sabit içerikler bile bu panelleri yakmıyor (renkli içerik sabitse garanti veremem ama siyah beyaz için neredeyse garanti verebilirim). Parlaklık seviyenize göre süreyi oranlayın. ;)

Son olarak, Always on Display kullanacaksanız orijinal özelliği varsa kullanın. Üçüncü parti uygulamalar ile sahip olmaya çalışmayın. Firmalar tüm orijinal AoD özelliği için burn-in (yanma) koruması sunmaktalar. Yani kısaca orijinal AoD ile Amoled panelinizi yakamazsınız.
 
Son düzenleme:
Bizzat 2 senelik IPS telefonumda bile yanıklar var. AMOLED olmamasına rağmen yanıklar oluşabiliyor. Tek tavsiyem, telefonunuzu yapabileceğiniz her şeyini siyah yapmak. Birde ekran koruyucuyu açın. Onun dışında yapabileceğiniz pek bir şey yok.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı