Anadolu ile meslek lisesi farkı nedir?

Anadolu lisesi üniversite sınavına odaklı bir okul seni sınav odaklı çalıştırıyor full teorik bilgi mesleki bir şey yok mezun olup liseye gidemezsen 4 yıl boşa gider, meslek lisesi seni seçtiğin mesleği yapabilmen için gerekli şeyleri 3 yıl boyunca öğretiyor 4.yıl staja gönderiyor mezun olunca bir mesleğin oluyor. Meslekten üniversiteye gider misin tabii ki gidersin ama gitmeye gerek duymazsın çünkü mezun olunca bir mesleğin oluyor.

Anadolu'ya gitmedim meslek lisesindeyim Anadolu'ya da fen lisesi gibi daha yüksek okullara gitmeniz piskolojiniz için daha iyi olur çünkü meslek iş ögrenmek isteyeni de 3IQ pirimatları da okula alır ama fen veya Anadolu'da öyle tipler 2 3 tanedir ama meslekin neredeyse tamamı hayatı boyunca keko olacak tipler o yüzden işsiz kalsanız bile Anadolu'yu tercih etmenizi tavsiye ederim (4 seneyi nasıl bir ortamda geçirmek istediğinizi iyi düşünün hata yapmayın benim gibi)

2 ay Anadolu, 3 yil meslek lisesinde okumus biri olarak; eger sosyal hayatina onem veren, universite okuyacak ve duzgun biri olmak istiyorsan Anadolu'ya git. Eger meslegimi hemen elime alayim, bir dukkan acayim gecinirim diyorsan meslek. Ancak meslek dersleri oyle kolay degil ve ogretmenler sana essek muamelesi yapıyor (onlar da hakli cunku meslek liseleri serseri dolu).
18 yasina girdim okul gercekten cok kotu mezun oliyim diye bekliyorum eve gitmek icin yer ariyorum vallahi discordtaki panelci serseriler daha mantikli ve kulturlu insanlar : (
Yani biri ile kesinlikle mantikli bir sekilde konusamiyorsun misal konusma soyle geciyor...
Merhaba!
X: Buyur amcaoglu

Ya ben yeni geldimde kantin ne tarafta acaba

X: abooo sen ne irisin leyn sen beni dovebilimin bizim oglan he!

Yok oyle birsey demedimki ben ned-

X: ahmet bak olm cocuga ip iri adama sans vermez la buuuu

Y: bicagi gordumu. Oturtturum aaaa!

Anladim gorusuruz...

Arkadaşlar OBP ile girmek istiyorum OBP 84,5 gibi bir şey az daha yükseltirsem Esenler'de bütün okulllara gidebiliyorum sizce meslek lisesine mi gitmeliyim Anadolu mu ikisinin farkı nedir?
Önce ne yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Üniversite niyetiniz var mı? Üniversite okuyacaksınız ne gibi bir meslek seçeceksiniz?

Üniversite okumak istiyorsanız ve meslek lisesi tercih ederseniz işiniz Anadolu liseliye göre daha zor olacak. Dersleriniz mesleki eğitim ağırlıklı olacak, sizi sınava hazırlamaya yönelik olmayacak. Mesleki olmayan derslerde hocalarınız mecburen sınıf ortalamasına göre ders anlatacak, dolayısı ile o noktada da eksik kalacaksınız.

Yanlış anlaşılmasın, meslek lisesinden üniversite kazanılmaz diye bir şey yok. Ama daha çok çaba isteyeceği kesin, buna hazır mısınız? Eğer hazırsanız ne ala, çünkü kendi hayat tecrübemdir, meslek lisesi geçmişi olan mühendislerim her zaman normal lise çıkışlı olanlara göre bir-iki adım önde iş hayatına başladılar; işe adaptasyonları daha kolay, başarıları diğerlerine göre daha yüksek oldu.

Bu arada şunu da belirtmekte fayda var, çok adam işe aldım her seviyeden. Karşıma iki ondalık sayıyı toplayıp çıkaramayan çok meslek lisesi yeni mezunları çıktı. Teknik resimde tolerans okuyamayan teknik ressamlık mezunları geldi karşıma. Yani meslek lisesi de öyle otomatikman meslek falan öğretmiyor öğrenmek istemeyene.

Kısacası:
  • Üniversite okumak istiyor musunuz?
  • Hangi mesleği seçmeyi düşünüyorsunuz?
  • Üniversiteyi meslek lisesinden kazanmaya niyetliyseniz bunun getireceği ekstra çalışmaya ve meslek lisesinde okuduğunuz bölümden dolayı üniversite sınavında kısıtlı seçim yapmak zorunda kalmaya hazır mısınız?
  • Anadolu lisesine gitmeyi tercih edecekseniz iyi bir üniversitenin geçerli bir bölümünü kazanabilecek kadar sıkı çalışmaya yoksa mesleksiz düz lise mezunu olarak hayata atılmak zorunda kalmaya hazır mısınız?
  • Tercihiniz ne olursa olsun; çalışmayana, öğrenme isteği zayıf olana her iki okul türünün de faydası olmayacağının, başarıya giden sihirli bir yol olmadığının (*) tüm benliğinizle farkında mısınız?

Bu soruların cevaplarını verebiliyor olmanız lazım. Bu cevapları forumlarda bulamazsınız, kimse sizin yerinize de cevaplayamaz. Burada gördüğünüz cevaplar, cevaplayanların kendi özeli için anlam ifade edebilir, ama nu sizin için de edecekleri anlamına gelmez.

Yaşınız küçük, sorular ağır. Sizi tanıdığına inandığınız, aklı başı yerinde olduğuna emin olduğunuz kişilerden yardım alın.

(*) Amca, dayı, tanıdık, yandaş, torpil vs konuları benim işim değil.

Hocam 12 sayısalcı olanlara matematik dersi bile verilmiyor o yüzden çok zor üniversite.

Ben atp bilişim bölümü sayısalcıydım. 4 sene boyunca tek eksik 11.sınıfta kimya ve biyoloji almamam oldu 12. sınıfta tamamen sınava odaklıydı. 10 saat matematik 6 saat fizik 5saat edebiyat 4 saat Türkçe 2 saat inklap 2 saat tarih 4 saat kimya coğrafya biyoloji felsefe din İngilizce beden hariç hepsini aldım. Ayrıca meslekten üniversiteye gitmek daha kolay dersine çalışırsan. Genelde mal öğrenciler oraya gidiyor okul 1. olmak kolay ve MTOK sayesindede bilgisayar mühendisliği 50 bin sıralama ile girilecek yere 150 bin sıralama ile girebiliyorum. Bunun gibi birkaç yer daha var. Bu sene mezun oldum 360bin sıralama yaptım yoğun çalışmadığım için bir de bilişim bölümü okuyordum. Birkaç proje üzerinde çalışıyordum o yüzden sınavı biraz aksattım mezun olarak çalışıyorum şu an. Hem mesleğim var hem de üniversiteye gideceğim daha avantajlı olacak.

Kaliteli bir meslek lisesi hiç görmedim. (devlet)

Ben Sakarya'da okudum çoğu öğretmen fen lisesine de derse gidiyordu çoğu kaliteliydi. Fizikçimiz Hacettepe'den mezundu bize labaratuvardaki malzemelerden bazıları orada bile yok demişti. Tek sorun öğrencilerin dersle alakası yoktu ondan verimli olmuyordu ve ders havasına girilmiyordu tek sorun o.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam 12 sayısalcı olanlara matematik dersi bile verilmiyor o yüzden çok zor üniversite.
Ben meslek lisesinden geliyorum 3 yıl meslek dersleri gördük 4.yıl full üniversite hazırlık yaptık 9 saat matematik vardı her meslek lisesi aynı değil gidecekse teknik olan ve sınavla girilene girsin, meslek lisesini tavsiye ederim çok özgür oluyorsunuz okulun yarısı sınavsız geliyor ve hocalar onları pek takmıyor ama üni hazılık yapıyorsan sadece senin için çalışan bi okul dolusu özel hocan oluyor.

Ben meslek lisesinden geliyorum 3 yıl meslek dersleri gördük 4.yıl full üniversite hazırlık yaptık 9 saat matematik vardı her meslek lisesi aynı değil gidecekse teknik olan ve sınavla girilene girsin, meslek lisesini tavsiye ederim çok özgür oluyorsunuz okulun yarısı sınavsız geliyor ve hocalar onları pek takmıyor ama üni hazılık yapıyorsan sadece senin için çalışan bi okul dolusu özel hocan oluyor.
Hocam arkadaş Esenlerde oturuyormuş, oranın okulları nasıl bilmiyorum ama İzmir'de bildiğim 4 5 meslek lisesi arasında 1 meslek lisesi dışında diğer mesleklerde 12 matematik dersi yok ona dayanarak söyledim. Dediğiniz gibi bende meslek lisesini tavsiye ederim, hocalar sizi çok takmasa da hemen yukarınızda ki arkadaşın söylediği gibi sadece düzgün çalışırsanız 1. olmak gayet kolay. Kısacası meslekte meslek öğrenip geleceğinizi kolaylaştırırsınız, anadolu okuyarak üniversite için affedersiniz köpek gibi milleti geçmeğe çalışırsınız.

Arkadaşlar OBP ile girmek istiyorum OBP 84,5 gibi bir şey az daha yükseltirsem Esenler'de bütün okulllara gidebiliyorum sizce meslek lisesine mi gitmeliyim Anadolu mu ikisinin farkı nedir?
Herkes farklı telden çalmış, iyi bir lise sonrasında da ilk 10da ki bir üniversitede eğitim almış şu anda da Anadolu'da adı duyulmamış bir üniversitede farkli bir bolum okuyan birisi olarak hepsinin aynı olduğunu söyleyebilirim sana, asıl önemli olan bilgiye maruz kalmak ki senin hedefin bilişimse üniversiteye gidene kadar ufak ufak aşina olup asıl eğitimini ve odagini üniversiteye saklamanı ve iyi bir anadolu lisesi ile sonrasında iyi bir üniversiteye gitmeni öneririm. Lisede de üniversitede de akıttığın ter kadar öğreneceksin, iyi bir üniversite kaliteli arkadaştan öte değil. olurda sıralaman istediğin gibi gelmezse de sıkma canını işin ucu aynı yere çıkıyor. Meslek lisesinde daha erken bilişim öğrenirim diye düşünme kimsede sihirli hap yok o bilgileri hazmetmek yine senin elinde ama universite öncesi temel bilimlerden bilgin olmazsa yerlesmekte sonrasında da ilk sınıf derslerinde zorlanirsin. Anadolu lisesine gidip sosyalleşip hayatın tadını çıkart somurtkan olma. Üniversitede hayal edemediğin kadar kendini geliştireceğin ya da serserilik yapacağın boş zamanın olacak ki geleceğine asıl yatırım o zamanlarda başlıyor.

Ben meslek lisesi mezunuyum. Notları kötü herkesi meslek liselerine dolduruyorlar okuldaki herkes nerdeyse NPC olduğu için kaliteli adamsan arkadaşlık kuramazsın. Ben gündemden sohbet edecek bile adam bulamadım. Kimsenin okulla alakası olmadığı için ders çalışacaksan bu yolda tek başına oluyorsun. Okuldaki mesleki eğitimlerden de bir şey bekleme. Herkes başarısız olduğu için sınavlar iq testi gibi. Son iki sene sayısal ders yok. Son sene köle gibi stajyerlik yapıyorsun okuldan alacağın tek verim burdan olur o da şansına çırağa önem veren bir işyeriyse. Bir de staj defteri diye gıcık bir şey var. Şu okulda aldığım toplam mesleki eğitimi 1 haftada öğrenirdim ya.

Bana tek faydası m.t.o.k kontenjanı sayesinde çerez puanla bilgisayar mühendisliğine girebilmem.

Meslek liselerinde mesleğe yönelik eğitim verirler ve üniversite açısından M.T.O.K. imkanı olur.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı