Arkadaşlar OBP ile girmek istiyorum OBP 84,5 gibi bir şey az daha yükseltirsem Esenler'de bütün okulllara gidebiliyorum sizce meslek lisesine mi gitmeliyim Anadolu mu ikisinin farkı nedir?
Önce ne yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Üniversite niyetiniz var mı? Üniversite okuyacaksınız ne gibi bir meslek seçeceksiniz?
Üniversite okumak istiyorsanız ve meslek lisesi tercih ederseniz işiniz Anadolu liseliye göre daha zor olacak. Dersleriniz mesleki eğitim ağırlıklı olacak, sizi sınava hazırlamaya yönelik olmayacak. Mesleki olmayan derslerde hocalarınız mecburen sınıf ortalamasına göre ders anlatacak, dolayısı ile o noktada da eksik kalacaksınız.
Yanlış anlaşılmasın, meslek lisesinden üniversite kazanılmaz diye bir şey yok. Ama daha çok çaba isteyeceği kesin, buna hazır mısınız? Eğer hazırsanız ne ala, çünkü kendi hayat tecrübemdir, meslek lisesi geçmişi olan mühendislerim her zaman normal lise çıkışlı olanlara göre bir-iki adım önde iş hayatına başladılar; işe adaptasyonları daha kolay, başarıları diğerlerine göre daha yüksek oldu.
Bu arada şunu da belirtmekte fayda var, çok adam işe aldım her seviyeden. Karşıma iki ondalık sayıyı toplayıp çıkaramayan çok meslek lisesi yeni mezunları çıktı. Teknik resimde tolerans okuyamayan teknik ressamlık mezunları geldi karşıma. Yani meslek lisesi de öyle otomatikman meslek falan öğretmiyor öğrenmek istemeyene.
Kısacası:
- Üniversite okumak istiyor musunuz?
- Hangi mesleği seçmeyi düşünüyorsunuz?
- Üniversiteyi meslek lisesinden kazanmaya niyetliyseniz bunun getireceği ekstra çalışmaya ve meslek lisesinde okuduğunuz bölümden dolayı üniversite sınavında kısıtlı seçim yapmak zorunda kalmaya hazır mısınız?
- Anadolu lisesine gitmeyi tercih edecekseniz iyi bir üniversitenin geçerli bir bölümünü kazanabilecek kadar sıkı çalışmaya yoksa mesleksiz düz lise mezunu olarak hayata atılmak zorunda kalmaya hazır mısınız?
- Tercihiniz ne olursa olsun; çalışmayana, öğrenme isteği zayıf olana her iki okul türünün de faydası olmayacağının, başarıya giden sihirli bir yol olmadığının (*) tüm benliğinizle farkında mısınız?
Bu soruların cevaplarını verebiliyor olmanız lazım. Bu cevapları forumlarda bulamazsınız, kimse sizin yerinize de cevaplayamaz. Burada gördüğünüz cevaplar, cevaplayanların kendi özeli için anlam ifade edebilir, ama nu sizin için de edecekleri anlamına gelmez.
Yaşınız küçük, sorular ağır. Sizi tanıdığına inandığınız, aklı başı yerinde olduğuna emin olduğunuz kişilerden yardım alın.
(*) Amca, dayı, tanıdık, yandaş, torpil vs konuları benim işim değil.