Anadolu lisesi öğrencisi nasıl bilgisayar mühendisi olabilir?

Arkadaşın liseyi bitirmesi 4 yıl üniversitede yazılım mühendisliğini bitirmesi de 4 yıl. Şimdi sen bana diyorsun ki 8 yılda AI kod yazamaz hala olduğu gibi hatalar çıkar. Arkadaşın işe başladıktan sonra 3 4 yıl içinde mesleğinin bitecek olması seni haklı mı çıkarıyor? Bizzat oyun tasarım sektöründe çalışan bir abimden dinlediklerimi aktarıyorum arkadaşa. O bölüm hakkında bilgi sahibi olmak için o bölümdeki 3. yılımda olmam gerekmez yani.

Dostum AI alsa bile ağ geliştirme var 8 yılda meslek bitse gelecegin meslegi diye pazarlamazlar ayrıca yılların tecrübesi olmadan bu işe adapte olamazsın yazılım sanıldıgı kadar kolay degil tecrübe gerektiriyor mental olarak zor bir iş kod calısmadıgında saatlerce hatayı arıyorsun bulamıyorsun psikolojik olarak etkiliyorsun (ailen tek yasamıyorsan seni sürekli darlıyor ne yaptıgını bilmiyorlar "cok kalıyorsun " vb) ekran karsısında fazla durdugun için gozlerin bozulabiliyor bıkıyorsun sıkılıyorsun meslekten soguyorsun ancak gayretin hevesin azmin varsa yaparsın AI istedigi kadar gelsin yazılım silinmeyecek oyun geliştirmek ile yazılım aynı kapıya cıkmıyor Unity veya unrealdaysan yazılım (Java C) varsa yazılıma girer ancak Blender Autodesk vb kullanıyorsan aynı yere cıkmıyor maalesef.

Dostum AI alsa bile ağ geliştirme var 8 yılda meslek bitse gelecegin meslegi diye pazarlamazlar ayrıca yılların tecrübesi olmadan bu işe adapte olamazsın yazılım sanıldıgı kadar kolay degil tecrübe gerektiriyor mental olarak zor bir iş kod calısmadıgında saatlerce hatayı arıyorsun bulamıyorsun psikolojik olarak etkiliyorsun (ailen tek yasamıyorsan seni sürekli darlıyor ne yaptıgını bilmiyorlar "cok kalıyorsun " vb) ekran karsısında fazla durdugun için gozlerin bozulabiliyor bıkıyorsun sıkılıyorsun meslekten soguyorsun ancak gayretin hevesin azmin varsa yaparsın AI istedigi kadar gelsin yazılım silinmeyecek oyun geliştirmek ile yazılım aynı kapıya cıkmıyor Unity veya unrealdaysan yazılım (Java C) varsa yazılıma girer ancak Blender Autodesk vb kullanıyorsan aynı yere cıkmıyor maalesef.
Arkadaşın önce ne yapacağına karar vermesi lazım

Anadolu'daki ogretilen pek olmazsın ama kursa gidersen üstüne üniversiteye gidersen olabilirsin ama 300p meslek liseleri var ister 4 yıl oku dükkan acma + varsa Erasmus alıyorsun ama olurken saglam bir İngilizce ve kurs alman sart.

Altyapı olmadan bir şey basarmazsın :)

AI ile alakası yok yapay zekayı geliştirende yazlımıclarr üretende YT üzerinden olabilir ama kurs sart.

AI ile bal gibi de alakasi var. 1.5 yil once AI'in A'sindan bile dogru duzgun bahsetmezken su an bambaska konumdayiz. 8 sene sonra ne olacagini kestirmek oldukca guc. Suan bile Turkiye piyasasinda is yok. Mezunlar is bulamiyor, ogrenciler staj bulamiyor. Kimse yazmasin, gitmesin asla demiyorum ama ortada bazi gercekler var. Iyi bir universiteye gitmek basta network olmak uzere CV tarafinda da pek cok kapiyi aciyor.

YKS'ye gerek yok ki kral bilip bilmeden yazıyorsunuz meslek lisesine (yuksek puanlılar) gidersen daha iyi ogretiyorlar üniversiteye gelince pek gerek oldugunu sanmıyorum ama kişisel bu durum Erasmus veren liseler var veya oradan alacagın belgelerle tecrübe edinebilirsin.
arkadaşın şuan seçeceği yoldan tek ihtimali YKS sınavı hocam, anadolu liselerinin koskoca ilde 1 tane 3-5 kontenjanlı erasmus veren adam akıllı okulları oluyor, onun dışında kendimi geliştirmek için kodlama öğrenirim diyorsa o ayrı. Zaten mühendisliği sormuş arkadaş üniversite okumadan mühendisliği kimse vermiyor, en fazla sertifika toplar freelance takılır.

@Görkem Say
Abi YT'den çok şey denedim dil öğrenmeyi vs. fakat belli bir zamandan sonra o izlediğin videodan bir şey anlayıp öğrenemiyorsun.

Anadolu'daki ogretilen pek olmazsın ama kursa gidersen üstüne üniversiteye gidersen olabilirsin ama 300p meslek liseleri var ister 4 yıl oku dükkan acma + varsa Erasmus alıyorsun ama olurken saglam bir İngilizce ve kurs alman sart.

AI ile alakası yok yapay zekayı geliştirende yazlımıclarr üretende YT üzerinden olabilir ama kurs sart.
Evet kursa gitmenin büyük avantajı var

@Görkem Say
Abi YT'den çok şey denedim dil öğrenmeyi vs. fakat belli bir zamandan sonra o izlediğin videodan bir şey anlayıp öğrenemiyorsun.

Evet kursa gitmenin büyük avantajı var

Ingilizce'de zorlanirsan onun kursuna gidebilirsin ama yazilim icin buna gerek yok. YT'da pek cok seyin videosu var. Buralardaki videolar da esasen sana isin temelini anlatmak icin var. Bir seviyeden sonra kendin bir sey uretmen gerek anca oyle daha ust seviyelere cikabilirsin ancak dedigim gibi universiteye gidene kadar cok ust seyler ogrenmene de gerek yok zaten. Pek cok alana ucundan bak iste hangisi daha cok hosuna giderse onda daha fazla ilerlersin. Ancak dedigim gibi ne olursa olsun hedefin YKS'de yuksek siralama yapmak olsun. Bogazici, ODTU, ITU, YTU, tam burslu Bilkent vs. buralar network acisindan onunu inanilmaz acacak okullar. Zaten bu iste en onemli sey network, neyi ne kadar bildigin degil. Keza bu universiteler bir yere is basvurusunda bulundugunda kapilari daha kolay acar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı