Anakart değişimi sonrası R7 7800x3D RX 9070 XT sistem yavaş çalışıyor

Bay Polat

Decapat
Daha fazla  
Başımdan neler neler geçti. Nereden başlasam bilemiyorum. Elimde şu an Ryzen 7 7800x3D bir işlemci var. Ekran kartım PowerColor'ın RX 9070XT'si. Bunlar dışında RAM olarak Kinston'un 16x2(32 GB) 5200MHz 40CL RAM'lerini kullanıyorum. SSD olarak MLD'nin 1 terabaytlik bir SSD'sini kullanıyorum yanlış hatırlamıyorsam okuma yazma oranları 2000-2500 civarlarındaydı. Eski anakartım ASUS Prime B650M-A'nın baz yani 5600 MHz'lik modeliydi. Şu an halihazırda yeni almış olduğum anakart ise MSI'ın MAG X670E Carbon Wi-Fi anakartinin 7800MHz olan modeli. Güzel bir anakart denebilir yani. Ayrıca eski güç kaynağım Corsair'in 850W 80+Gold PSU'suydu.

Bilgisayar sürekli kitleniyordu veya kapanıyordu. Testleri yaptığımda da sorunun güç kaynağından kaynaklandığını düşündüm ve PSU'yu da değiştirdim. Şu an kasamsa MSI'in MAG 1000G pcıes modeli olan 80+Gold 1000W bir PSU'su var. Sıvı sogutucu olarak NZXT'nin 240mm Kraken'ini kullanıyorum. Kasam genel olarak böyle. Ama şu an aşırı yavaş çalışıyor. Eski ASUS anakartimda kurşun gibi çalışan sistem yeni anakarta geçtiğimde bir anda sağ tık sekmesini bile 2-3 saniyede açar oldu. Hiçbir anlam veremiyorum deli olacağım. PSU değişikliğinin sorun çıkaracağını düşünmüyorum neden çıkarsın. Aklıma sadece anakart geliyor. Ayrıca anakarti takmadan önce tırnağım ile islemci pinlerinden 1 tanesini sadece 1 tanesini çok hafif yamulttum.

Sonra biraz kendimce düzelttim ve işlemciyi yerine oturttugumda bir sorun olmadı sistem açıldı. Zaten yamulan pim en kenarlardaydı. Anakart nedeniyle veya o islemci pimi nedeniyle böylesine bir sistemde bu bilgisayarın sanki eski tüplü bilgisayarlardaki gibi çalışması normal mi? Veya başka bir sebep mi var? Bilen biri beni aydınlatabilirim çok sevinirim. Esenlikler.

Saçmalamışsın alakası yok. Ya SSD bozuktur ya da zaten Gen 3 hızında çalışır. Sorun işlemcinin pinleri bence anakartı servise gönder.

Tek 1 pin yamuldu ve ben düzelttim yani cidden böylesine büyük bir problem yaratır mı ki bu hani bilgisayarı taş devri hızında çalıştırmak gibi? Ayrıca Islemcimin çalışma hızında bir problem gormuyordum düzgün frekanslarda çalışıyordu yonga seti kurulumunda da herhangi bir hata almamıştım

SSD kalitesiz ve RAM'lerinizin hem frekansı düşük hem de gecikmesi yüksek. Böyle bir sisteme en azından 6000 MHz CL30 yakışırdı. Sorun SSD'den kaynaklı olabilir. Bu arada anakartın Gen3 desteği yok demek yanlış olur, Gen4 platformu geriye dönük uyumluluğa da sahip.

Tek 1 pin yamuldu ve ben düzelttim yani cidden böylesine büyük bir problem yaratır mı ki bu hani bilgisayarı taş devri hızında çalıştırmak gibi? Ayrıca ıslemcimin çalışma hızında bir problem gormuyordum düzgün frekanslarda çalışıyordu yonga seti kurulumunda da herhangi bir hata almamıştım.

Ya alakası yok bırak beni yasaklasınlar sorun yok test et bak SSD okuma yazma 3000e 2000 ise 2000e 1000e düşmüştür test yap sıcaklık değerine de bak ısınmıştır iyice.

Artı -1 Eksi
SSD kalitesiz ve RAM'lerinizin hem frekansı düşük hem de gecikmesi yüksek. Böyle bir sisteme en azından 6000 MHz CL30 yakışırdı. Sorun SSD'den kaynaklı olabilir. Bu arada anakartın Gen3 desteği yok demek yanlış olur, Gen4 platformu geriye dönük uyumluluğa da sahip.

Peki hocam RAM'ler 5200MHz çalışıyor diye de bu kadar yavaş çalışır mı ki? Yukarıdaki arkadaşın dediği gibi pinlerden kaynaklı da olabilir mi bu? Hani daha önce hiç duymadım böyle bir şey çok şey duydum ama yavasladigini duymadım

Ya alakası yok bırak beni yasaklasınlar sorun yok test et bak SSD okuma yazma 3000e 2000 ise 2000e 1000e düşmüştür test yap sıcaklık değerine de bak ısınmıştır iyice.

Olur tabii bir denerim ama bu seviyede bilgisayar boşta çalışırken bile bu derecede yavaslayacağını düşünmüyorum hani bir uygulamaya tıklıyorum mesela bir dosyaya açılması 5 saniye falan sürüyor ben en son bunu 10 yıl önce yaşamıştım.

Peki hocam RAM'ler 5200MHz çalışıyor diye de bu kadar yavaş çalışır mı ki? Yukarıdaki arkadaşın dediği gibi pinlerden kaynaklı da olabilir mi bu? Hani daha önce hiç duymadım böyle bir şey çok şey duydum ama yavasladigini duymadım.

Olur tabii bir denerim ama bu seviyede bilgisayar boşta çalışırken bile bu derecede yavaslayacağını düşünmüyorum hani bir uygulamaya tıklıyorum mesela bir dosyaya açılması 5 saniye falan sürüyor ben en son bunu 10 yıl önce yaşamıştım.

Sen dediğim gibi M2 değerleri test et hocam haber edersin.

@İbrahim ÇORUM ASUS Prime B650M-A'nın doğrudan Gen3 uyumu var mıymış baktınız mı? Sorun belki SSD'de belki değil ama "anakartın Gen3 desteği yok" demek biraz saçma gibi. Gen4'ün geriye doğru uyumluluğu var.
Cevap verme şuna boşver Gen 4 demek zaten Gen 3 barındırıyor demek anlatamazsın bazı şeyleri.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı