Anakart işlemci LED'i yanıyor ama sistem açılıyor

bak100

Zeptopat
Daha fazla  
Arkadaşlar herkese selam, birkaç ay önce yeni topladığım sıfır bilgisayarımı ara ara kullanıyordum ancak yakın zamanda düzenli olarak her gün çalıştırmaya başladım. Düzenli kullanmadığım için bu garip problem daha önce yoktu sanıyorum ama emin değilim. Belki de bir ara 7-8 hafta hiç açmadım ondan sonra oldu.

Konu şu, kasa tuşuna bastığımda anakart çalışıyor ve fanlar dönüyor, bu esnada anakarttaki işlemci uyarı LED'i yanıyor 4-5 saniye böyle durduktan sonra monitöre hiç görüntü gelmeden anakart ve fanlar kapanıyor. Sonra tekrar kendiliğinden çalışmaya başlıyor işlemci LED'i yine yanarsa tekrar kapanıp açılıyor fakat ilginç olan durum şu ki 2. veya 3. - 4. denemeden sonra işlemci LED'i yanmıyor ve PC açılıyor monitöre görüntü geliyor. Hiçbir şey olmamış gibi PC normal açılıyor. Açık olduğu süre boyunca oyun browser vb. kullanıyorum saatlerce fakat hiçbir sorun yaşamıyorum. Bu durum sadece açılırken oluyor ve her seferinde de kendi kendine birkaç deneme sonunda normale dönüyor.

Gerçekten araştırdım ve statik elektrik veya güç kaynağından şüpheleniyorum, çünkü RAM veya işlemci kaynaklı olsa PC açılmazdı sonucuna vardım, yanılıyor olabilirim sizlerin yorumunu ve desteğini istiyorum.

Statik elektrik veya güç kaynağından şüphelenmemin bir sebebi de şu, kontrol amaçlı RAM'leri çıkarıp takmak için kasayı açtım ve bu esnada güç dahil tüm kabloları çektim. RAM'lerden birini çıkardıktan sonra kabloları takıp denediğimde sıkıntısız tek seferde açıldı. Ama sonra emin olmak için kabloları vs ellemeden normal kapatıp yeniden kasanın tuşuna bastığımda aynı sorun yine oldu. Ben de buradan yola çıkarak RAM işlemini yaparken kasayı/kabloları kurcalayınca statik elektrik veya güç kaynağını bir seferlik düzeltmiş olabilir miyim diye düşünmeye başladım ve dediğim gibi beni en çok şaşırtan durum kendi kendine bir iki denemeden sonra ne oluyorsa artık PC'nin insafa gelip normal olarak açılıp çalışmaya başlaması. Böyle bir konuya da hiçbir yerde rastlamadım.

Sistemimde hatayla ilgili olabilecek parçalar,
Anakart: ASUS Prime B560M-A B560 (BIOS güncelleme işlemi yapmadım, gerekli değildi diye biliyorum)
İşlemci: Intel Core i5-11400F + soğutucu: ID-Cooling SE-224-XT
PSU: Seasonic Focus Plus 650W 80+ Gold.
RAM: 2X Crucial Ballistix 8 GB DDR4.

Bence BIOS güncellemesi yapın. Tamam, işlemci için gerekli değil fakat RAM gibi donanımlar için falan gerekli.

Statik elektrik sebebiyle böyle şeyler olabiliyor, günümüzdeki sistemler bu konuda eskisi kadar problemli olmasa da sorunlar bitmiş değil. Öyle bir sıkıntı varsa boşaltmanın birçok yolu var siz zaten denemişsiniz.

Benim de takıldığım nokta BIOS. Anakartınızın sitesine girdiğimde son sürümde "Improve system’s compatibility" notuyla paylaşılmış bir güncelleme var. Daha öncekilerde de benzer stabilite ve uyumluluk güncellemeleri var. Her ihtimale karşı güncelleyin derim. Güncellemeden önce BIOS ayarlarınızı yedekleyin özel ayar yaptıysanız.

Maalesef Technopat kanalında gösterildiği gibi USB ile BIOS güncellemesi yaptıktan sonraki reset için ok butonuna bastım ve PC açılmadı. Kırmızı LED yine yanıyor. Kapanıp açılmaya çalışıyor yine ama bu sefer açılmıyor :/

Son düzenleyen: Moderatör:
Resetleyip deneyin. Fişten çekin ve BIOS pilini söküp 10 dakika sonra takıp deneyin.

@Yener K. Hocamın dediği gibi BIOS pilini çıkarıp bekleyebilirsiniz.

Bir diğer yöntem de Asus anakartlarda bulunan CLRTC pinlerini kısa devre yaptırmak.

Bilgisayarı kapatın ve fişini çekin. Aşağıda resimlerde yeşille işaretlenen yerdeki (anakartınızın en sağ alt kısmı) 2 pini bir tornavida yardımıyla birbirine dokundurun yani kısa devre yapın. 10 saniye kadar bekleyin. Tornavidayı çekin, fişi takın ve bilgisayarı açın.

1.png

1-min.png

Mesela MSI'da JBAT1 pinleri olarak geçiyor. Asus'ta da CLRTC.
CLRTC = Clear Real Time Clock

Yanıtlarınız için teşekkür ederim. Pili çıkarıp takmak ile kısa devre yöntemi arasında fark var mı? Pili çıkartmak biraz riskli ve zor gibi geldi. Sizce hangisi önce denenmeli?

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben genelde biri çözüm vermezse diğerini deniyorum. Pinleri kısa devre yapıp 10 saniye beklemek daha kolay geliyor.

Geçen BIOS pilini çıkardığımda işe yaramamıştı ama sanırım kapasitörlerde kalan elektrik yükünün/enerjinin boşalması için yeteri kadar beklememiştim.

Sonra pinleri kısa devre yapmayı denedim ve BIOS sıfırlandı.

BIOS pilini çıkarmak çok zor değil aslında:

bios-pili.gif

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı