Anakart mı arızalı yoksa güç kaynağı mı?

Kerem Turgut

Megapat
Daha fazla  
RAM
CL15 16gbram
SSD veya HDD modeli
Ssd
Ekran kartı
Rtx 3050
Anakart
A320
İşlemci
R5 5500
Arkadaşlar merhaba son 1-2 haftadır bilgisayarımda USB portlarının temassızlık çalışmaması gibi durumlarla karşılaşıyorum kullandığım fare bile gecikme yaşatıyor normalde 1 ms dönmesi gerekirken 15 20 ms gibi çalışıyor. Bu sorunun neden kaynaklı olduğunu bulamadım mahallemde elektrik kesintileri vs olmakta son zamanlarda kullandığın prizde dandik ben prizden mi PSU'u yoksa anakartdamı sorun aramalıyım nasıl anlayacağım teşekkürler.

Güç kaynağım 400 watt Plus sertifikası yok 4 senedir kullanıyorum

Eğer ki sorun PSU'da olsaydı bırak sistemin kasmasını sistem direkt kapanırdı. Sorun USB'lerde, yani anakart slotunda. İstersen başka bir bilgisayara takıp cihazı test edebilirsin. Eğer ki onda sorun olmaz ise bil ki sorun portta, yani anakartta. USB slotunun sökülüp yenisinin lehimlenmesi gerekir.

Ha sorun illaki PSU'da mıdır diye test etmek istiyorsan üstteki arkadaşın dediği gibi yeşil ve siyah kabloları birbirine bir ataş yardımı ile kısa devre edip fan dönüyor mu diye bakabilirsin.

Anladım ani PC kapanmaları gibi şeyler elektrik kesintisi anakarta zarar verir mi peki PSU gibi önceden daha stabil çalışıyordu USB portları sorun olmuyordu. Sadece 1 tane kısım vardı hep bozuk olan onu da sorun etmiyordum birde, anlık psuda dalgalanma tarzı şeyler olabilme şansı varmı yoksa prizden kaynaklı dalgalanmamı olur temassızlık gibi? ben az bilgisayar kapanması yaşadım 2 3 defa reset atmıştı kendiliğinden ama bayadır yaşamıyorum.

Yaşım senden büyük Sen ekmege pepe derken pc kullanıyordum. Bios güncellemeyle usb portlarının ne ilgisi var? anlamadıgın için kurcalarken😀 biostan kapatmışsındır güncelleyince default ayarlara dönmüştür sende birşey başardım zannemişsindir.😀

Yeşil ve siyah kabloları birbirine degdirerek psu test edilmez o sadece fanını çalıştırır. Psu arızalıysa bile fan çalışabilir ama yük altında hata verebilir,@avkila.tech
PSU en azından güç veriyor mu, iş yapıyor mu diye bakmak için deneyebilir.
Anladım ani PC kapanmaları gibi şeyler elektrik kesintisi anakarta zarar verir mi peki PSU gibi önceden daha stabil çalışıyordu USB portları sorun olmuyordu. Sadece 1 tane kısım vardı hep bozuk olan onu da sorun etmiyordum birde, anlık psuda dalgalanma tarzı şeyler olabilme şansı varmı yoksa prizden kaynaklı dalgalanmamı olur temassızlık gibi? ben az bilgisayar kapanması yaşadım 2 3 defa reset atmıştı kendiliğinden ama bayadır yaşamıyorum.
Ani bilgisayar kapanmaları her ne kadar PSU üzerinde korumalar vs. olsa da sisteme zarar verme ihtimali var. Voltaj dalgalanması gibi durumlar sisteme zarar verebilir. Gereğinden çok voltaj gelir ise PSU'nuza bağlı olarak sistem yanabilir, veya sistem tak diye kapanabilir. Over voltage protection var ise kapanır muhtemelen.

Temassızlık 240V gibi yerlerde usb'yi bozmaz, direkt sistemi kapatır. Yüksek ihtimal ile USB portları arızalı. Yenisinin lehimlenmesi gerekir. Elinizde başka bir bilgisayar var ise onun USB portlarına takın lütfen. Eğer onda olmuyor ancak sizinklinde oluyor ise anakartın USB portu arızalıdır.

PSU'yu test etmek için hem dediğimiz gibi yeşil ve siyah kabloyu kısa devre yapın, eğer fan dönüyorsa sistemi başlatın ve stress test uygulamaları kullanın prime95 furmark gibi gibi. İkisini birden çalıştırmanız daha iyi olacaktır maksimum güç çekimi için. Her ne kadar 400W'ın üstüne çıkmasanız bile PSU'nun içindeki donanımlar eskidiği için, ya da daha kötüsü paslandığı için tam performans veremeyebilir. Meslea benim 2006'dan kalma 550W PSU'm yaklaşık 200W yükte iken kendisini yakmıştı. Elini üstüne koyamıyordun ve ondan sonra hiç bir şekilde çalışmadı. Kısa devre tekniği de dahil.

PSU en azından güç veriyor mu, iş yapıyor mu diye bakmak için deneyebilir.

Ani bilgisayar kapanmaları her ne kadar PSU üzerinde korumalar vs. olsa da sisteme zarar verme ihtimali var. Voltaj dalgalanması gibi durumlar sisteme zarar verebilir. Gereğinden çok voltaj gelir ise PSU'nuza bağlı olarak sistem yanabilir, veya sistem tak diye kapanabilir. Over voltage protection var ise kapanır muhtemelen.

Temassızlık 240V gibi yerlerde usb'yi bozmaz, direkt sistemi kapatır. Yüksek ihtimal ile USB portları arızalı. Yenisinin lehimlenmesi gerekir. Elinizde başka bir bilgisayar var ise onun USB portlarına takın lütfen. Eğer onda olmuyor ancak sizinklinde oluyor ise anakartın USB portu arızalıdır.

PSU'yu test etmek için hem dediğimiz gibi yeşil ve siyah kabloyu kısa devre yapın, eğer fan dönüyorsa sistemi başlatın ve stress test uygulamaları kullanın prime95 furmark gibi gibi. İkisini birden çalıştırmanız daha iyi olacaktır maksimum güç çekimi için. Her ne kadar 400W'ın üstüne çıkmasanız bile PSU'nun içindeki donanımlar eskidiği için, ya da daha kötüsü paslandığı için tam performans veremeyebilir. Meslea benim 2006'dan kalma 550W PSU'm yaklaşık 200W yükte iken kendisini yakmıştı. Elini üstüne koyamıyordun ve ondan sonra hiç bir şekilde çalışmadı. Kısa devre tekniği de dahil.
occt programıyla power testi denedim bi sıkıntı olmadı anakartı değiştirmeyi düşünüyorum doğrumu

OCCT programıyla Power testi denedim bir sıkıntı olmadı anakartı değiştirmeyi düşünüyorum doğru mu?

Parça satın almadan önce bir yakının veya bir bilgisayarcı varsa rica etsen anakart alıp test etsen o şekilde nasıl olur? Bizim bilgisayarcı biraz ücret karşılığında test parçaları veriyordu yani atıyorum bilgisayarın var işlemcisi yok test amaçlı işlemci 500 TL ise 25 50 TL verip 2 3 güne geri veriyordun. İstersen bilgisayarcılara sor öyle anakart verebilirler mi sana diye ufak bir ücret karşılığında.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı