Anakart nasıl seçilir?

Yer
Vorkuta
Merhabalar. Sistem toplama işlerine sardım bu aralar ve birkaç konuda yardımcı olmaya çalışıyorum. Diğer şeyleri neye göre seçeceğimi biliyorum ancak anakart konusunda pek bir bilgim yok. Çok fazla anakart var, X serisi B serisi H serisi... Doğru anakart seçimini neye göre yapabilirim veya bir video önerir misiniz?

Aslında isteklerinize göre şekilleniyor. Örnek O.C yapmak isteyen bir kullanıcı X570 veya B550 gibi O.C potansiyeli daha yüksek anakartlara yöneliyor. Daha günlük ve normal kullanmak isteyen kullanıcı B450 veya a-h serilerine yöneliyor. Zaten anakartın direkt olarak FPS'ye etkisi çok olmadığından daha çok VRAM kalitesi vb. şeyler ile öne çıkıyor.

4. nesil upgrade yapacaksan B550 A520 ve X570'e yönel PCI-e 4.0 dışında kağıt üzerinde pek bir farkı yok. Ben pc'yi uzun soluklu upgrade yapmadan kullanacağım derseniz kaliteli düşük çipsetli anakarta yönelin çünkü anakartta kalite çok önemli.

Bildiğim kadarıyla cevaplayayım. Amd tarafında güncel olarak x570, b550 ve a520 chipsetler var. (a520 çıktı mı emin değilim) Topladığın sistemin bütçesi yüksek ise ve oc yapacaksan x570 al. Orta seviye ise b550 al. Oc yapmayacaksan b550nin ucuz olanlarını al. Örneğin asus içerisinde prime, tuf ve rog strix serileri var. Oc falan hiç işim olmaz diyorsan prime b550 alırsın, biraz oc potansiyeli olsun diyorsun tuf alırsın, full oc kasıcam işlemciyi çok zorlucam diyorsan rog strix alırsın. Onun dışında b550 ve x570'te pcie 4.0 desteği var. Ekran kartlarında şimdilik çok etkisi yok ama pcie 4.0 destekli hızlı bir m2 ssd alacaksan bu chipsetlerden birini almalısın. Ona da gerek yok diyorsan b550 yerine bir önceki seri olan b450 chipsetli bir model alabilirsin. Bunlar dışında usb desteği sayısına ve türüne bak. Sata portu sayısına bak. Ram slotu sayısına bak. Kaç mhz ram desteklediğine bak. M2 ssd slotu sayısına bak. Malzeme kalitesini araştır. (bunu sona yazdım ama aslında en önemli etkenlerden biri. Çünkü ekran kartını hatta işlemciyi bile upgrade ediyorsun ama anakart uzun süre seninle kalıyor). Benim bildiklerim bunlar vesselam.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı