- Makaleler
- 2
Merhaba Technopat Sosyal, i3-9100F+B365M Pro4 sistemimi R5 2600+B450 Pro M2-Max olarak güncelledim. İki tane sorunum var. Yeni anakartıma 2x8 GB Corsair Lpx 3000 Mhz (single kit olarak alındılar) Ram'lerimi taktım ve direk Bios'a girdim XMP açmak ve boot sırası ayarlamak için. XMP'nin 2. profilinde 2933 Mhz'likti bende dedim XMP ile uğraşmadan direk 3000 Mhz'e çekeyim. Tüm diğer ayarları da yaptım ve Bios'tan çıktım ama PC durmadan kendini resetleyip durdu. Sonra komple kapattım güç tuşuna basılı tutarak. Ardından tekrardan girdim Bios'a işlemci hızı yine 2133 Mhz. XMP'yi denedim yine aynı durum. İkinci sorunum ise şu, ben 500 GB'lık Samsung PM961 kullanıyorum M.2 SSD olarak. Laptop içinde gelen bir SSD idi, markette 960 EVO olarak satılır. Ben ilk Bios'a girdiğimde SSD'yi boot sırasında göremedim ama HDD gözüküyordu. Pek önemsemedim bıraktım olduğu gibi ama baktım HDD'den boot etmeye çalışıyor, dedim boot sırasını değiştireyim. Anakartta advanced moda girmediğim zaman storageda ortada M.2 portuna bağlı olduğu gözüküyor SSD'nin. Ama boot orderda çıkmıyor. Ben usb vs. önüne çekerek HDD'nin, M.2 ile boot edebildim sistemi. Fakat sorunum şu boot ile alakalı, ilk Bios'a girme tuşunun olduğu ekranın gelmesi yaklaşık 10 saniye falan sürüyor. Geldikten sonra da açılış hızı SSHD'lere yakın. İnternette bu konular hakkında yazılar var fakat hiçbiri sorunumu çözemedi. Ram için düşük frekansa çek diyenler gördüm ama 2666 Mhz'de çalıştırmak istemiyorum render ile uğraştığım bir PC'de. yardımcı olursanız sevinirim. AMD chipset driverı, Windows 10 1909 son sürüm, Bios son sürüm, driverlar vs. her şey yüklü şuan. Bileşenler aşağıda ki gibi;
- CPU: AMD™ Ryzen 5 2600
- ANAKART: MSI™ B450M PRO-M2 MAX
- GPU: Sapphire™ RX Vega 56 8 GB Blower
- RAM: Corsair™ Vengeance LPX 8x2 3000 MHz C16 DDR4
- SSHD: Western Digital™ Black 1TB 2.5" (2011)
- SSD (Boot): Samsung™ PM961 500 GB M.2 NVMe
- CPU Soğutucu: be quiet! ™ Dark Rock 4
- KASA: Corsair™ Carbide SPEC-04
- PSU: FSP™ Hyper K 600W 80+
İki sorunda RAM'leri çıkartıp yerlerini değiştirmem sonucu giderilmiştir. Aynı sorunu yaşayan arkadaşlar deneyebilir. Şuan RAM'lerim 3000 Mhz ve sistem hızlı açılıyor. CPU-Z 16 GB RAM görmesşne rağmen görev yöneticisinde 8 GB görünce fark ettim.
- CPU: AMD™ Ryzen 5 2600
- ANAKART: MSI™ B450M PRO-M2 MAX
- GPU: Sapphire™ RX Vega 56 8 GB Blower
- RAM: Corsair™ Vengeance LPX 8x2 3000 MHz C16 DDR4
- SSHD: Western Digital™ Black 1TB 2.5" (2011)
- SSD (Boot): Samsung™ PM961 500 GB M.2 NVMe
- CPU Soğutucu: be quiet! ™ Dark Rock 4
- KASA: Corsair™ Carbide SPEC-04
- PSU: FSP™ Hyper K 600W 80+
İki sorunda RAM'leri çıkartıp yerlerini değiştirmem sonucu giderilmiştir. Aynı sorunu yaşayan arkadaşlar deneyebilir. Şuan RAM'lerim 3000 Mhz ve sistem hızlı açılıyor. CPU-Z 16 GB RAM görmesşne rağmen görev yöneticisinde 8 GB görünce fark ettim.
Son düzenleme: