Anakartta, RAM'de, CPU'da, zararlı virüs, yazılım vb. olabilir mi?

RAM: Geçici bellek olarak geçer. Veriler depolanmaz. Önbelleğe alınır, kullanılır ve silinir. Virüs barınma ihtimali yok.

CPU: Gerekli işlemleri 0 ve 1 yani binary sisteminde yapar. Depolama özelliği bulunmadığından virüs barınamaz.

Anakart: Diğer bileşenlerin ortak bir şekilde çalışmasını sağlar. BIOS'ta virüs olma ihtimali olabilir. Bu çok ama çok düşük bir ihtimal. O da yeni BIOS kurulumu ile temizlenir ve barınamaz.

Genel olarak bakarsak bahsi geçen üç parçada da virüs barınma ihtimali yok denecek kadar az. Sizi gizlice izlemek gibi amacı olan birisi varsa bunu RAM, CPU veya anakarta virüs bulaştırarak yapmaz. Bunun yerine çok daha kolay virüs bulaştırabileceği HDD ya da SSD'yi seçer. Dikkat etmeniz gereken başlıca iki parça bunlar.
Eğer BIOS vb. yerlerde varsa o nasıl temizlenir? Benim bildiğim ROM gibi yeniden yazılamayan bellekte BIOS.

RAM: Geçici bellek olarak geçer. Veriler depolanmaz. Önbelleğe alınır, kullanılır ve silinir. Virüs barınma ihtimali yok.

CPU: Gerekli işlemleri 0 ve 1 yani binary sisteminde yapar. Depolama özelliği bulunmadığından virüs barınamaz.

Anakart: Diğer bileşenlerin ortak bir şekilde çalışmasını sağlar. BIOS'ta virüs olma ihtimali olabilir. Bu çok ama çok düşük bir ihtimal. O da yeni BIOS kurulumu ile temizlenir ve barınamaz.

Genel olarak bakarsak bahsi geçen üç parçada da virüs barınma ihtimali yok denecek kadar az. Sizi gizlice izlemek gibi amacı olan birisi varsa bunu RAM, CPU veya anakarta virüs bulaştırarak yapmaz. Bunun yerine çok daha kolay virüs bulaştırabileceği HDD ya da SSD'yi seçer. Dikkat etmeniz gereken başlıca iki parça bunlar.
Arkadaş birçok şeyi zaten söylemiş, ancak işlemcilerin mikrokodlarının/komut setinin bulunduğu kısıma bir takım şeyler aktarılabilir, ancak bu çok ekstrem bir şey olurdu.
Eğer BIOS vb. yerlerde varsa o nasıl temizlenir? Benim bildiğim ROM gibi yeniden yazılamayan bellekte BIOS.
Mevcut BIOS'lar EEPROM olarak geçmekte. Bunları düzenleyebilir ve yeni yazılım atılabilir. Belirli prosedürleri var sadece geçilmesi gereken.

Arkadaş bir çok şeyi zaten söylemiş, ancak işlemcilerin mikrokodlarının/komut setinin bulunduğu kısıma bir takım şeyler aktarılabilir, ancak bu çok ekstrem bir şey olurdu.

Dediğiniz gibi; çok ekstrem bir olay. İşlemciye mikrokod enjektesi yapabilen bir hackerın yapabileceklerini hayal gücüm almıyor :D O adam başka türlü yollardan da erişir :)

@WD40 hocam ben bir sanaldan arkadaş edindim bana X-ray atacağını söyleyip RAT attı bende indirdim maalesef ki internette anakarta RAT girer diyorlar senin bir fikrin var mı?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı