Angular vs React

Makaleler
2
Merhabalar, Full stack developer olmak istiyorum Front End kısmı için Angular mı yoksa React mı tercih etmeliyim?
Öğrenmek istediğim diller back end için: Java PHP duruma göre Python.
Front end için bootstrap, CSS, JavaScript, HTML.

Son düzenleyen: Moderatör:
Backend için Node.js gibi bir teknoloji dururken neden Java öğrenmek istiyorsun anlamadım. Ama asıl soruna gelirsek şöyle söyleyebilirim, Angular'ı öğrenmesi React'ı öğrenmekten çok daha kolay. React'ın avantajı ise Angular'dan daha çok kaynağa sahip olması. Bence Angular öğren, zaten ilerde büyük ihtimal bir noktada React öğreneceksin.

Backend için Node.js gibi bir teknoloji dururken neden Java öğrenmek istiyorsun anlamadım. Ama asıl soruna gelirsek şöyle söyleyebilirim, Angular'ı öğrenmesi React'ı öğrenmekten çok daha kolay. React'ın avantajı ise Angular'dan daha çok kaynağa sahip olması. Bence Angular öğren, zaten ileride büyük ihtimal bir noktada React öğreneceksin.

Node.js'nin Java'dan farkı nedir ne gibi üstünlükleri vardır? Açıklar mısınız buna göre daha doğru bir plan hazırlayayım. Java'yı yanlış bilgi değilse kurumsal firmalar kullandığı için seçmiştim.

Piyasada en çok kullanılan frontend kütüphanelerinden ikisi. Vue biraz yeni kaldı onlara göre, kullananlar var fakat fazla denk gelemedim. İkisinin de güzel kaynakları, yabancı eğitim videoları ve open source güzel projeleri mevcut. Değişik birkaç noktaları var ama bunlar birini bildikten sonra diğerini yazamayacağın değişiklikler değil. İkisinden birini tercih edebilirsin, biz projelerimizde React kullanıyoruz mesela. Diğer grup Angular yazıyor.

Backend'e gelecek olursak Java'nın neyi varmış backendde? Spring Boot yazıyorum çok da iyidir. Java geçmişi olup da backend'de ilerlemek isteyen birinin en güzel alternatifidir. Farklarını burada açıklamak yerine karşılaştırma makalelerini okuman daha doğru. Fakat backend dillerinde konseptleri anlamak daha mühim. Neyin ne zaman yapılacağını bildikten sonra nasıl yapılacağına dökümandan rahatlıkla bakabilirsin.

Node.js'nin Java'dan farkı nedir ne gibi üstünlükleri vardır? Açıklar mısınız buna göre daha doğru bir plan hazırlayayım. Java'yı yanlış bilgi değilse kurumsal firmalar kullandığı için seçmiştim.
Kurumsal firmalar kullanıyor ama artık Java kullanmaları yazılımcılar arasında dalga konusu oluyor. Firmalar eski yazılımlarını bambaşka bir dile geçirmekte zorlanacağından eskiden Java kullanan firmalar Java bilen yazılımcıları işe alıyorlar. Node.js ise çok revaçta olan bir teknoloji. Ben normal projelerimde back-end için PHP kullansam da yavaş yavaş Node.js'e geçmeye başladım. Eğer bir yol haritası istersen, ilk önce PHP, sonra Node.js veya Django öğrenmen bence iyi olabilir.

Ben aynı yol ayrımında Reactjs yönünde karar almıştım, etkili olan başlıca etmenler ise;
  • Tek başına global yazılım pazarında %42 paya sahip olması. (2019 verisiydi yanlış hatırlamıyorsam)
  • Ayni temeli kullanarak React Native ile mobile geçiş kolaylığı.
  • Kaynak ve erişilebilirlik açısından (global bazda) daha yetkin olması.
Bunlar dışında syntax ve potansiyel kütüphaneler gibi daha ufak etmenler de mevcut.

Backend kısmında ise Nodejs tercih ettim, nedeni aklıniza gelebilecek çoğu noktada rakiplerine göre daha hızlı ve geniş geliştirilebilirlikti. (Bknz: Masaüstü uygulaması için electron kullanabilirsiniz, discord electron ile geliştirilmistir.)

Bu konular özetlenebilecek şeyler değil aslında, olabildigince araştırıp isteklerinize en uygun olanı seçmeye çalışın.

Kurumsal firmalar kullanıyor ama artık Java kullanmaları yazılımcılar arasında dalga konusu oluyor. Firmalar eski yazılımlarını bambaşka bir dile geçirmekte zorlanacağından eskiden Java kullanan firmalar Java bilen yazılımcıları işe alıyorlar.

Kimmis o dalga gecen yazilimcilar?
Amazon, ebay, Alibaba , neredeyse tum banka ve GSM sirketleri Java kullaniyor backend tarafinda. Kapisindan iceri almazlar gitmek istesen.

Konuya donecek olursak, farketmez. Temel konseptleri oturttuktan sonra projeye gore secersin.

Amazon, eBay, alibaba, neredeyse tum banka ve GSM sirketleri Java kullaniyor backend tarafinda. Kapisindan iceri almazlar gitmek istesen.

Birçoğu yavaş yavaş dönmeye başladı, kalanları ise zamanla Nodejs'e dönecekler ve sürekli bunun gerkliliği tartışılıyor. Birden dönemiyorlar çünkü tüm sistemleri yeniden dizayn etmek masraflı ve zaman gerektiren bir süreç.

Nodejs sizin yolculuğunuz için daha uygun. Burada Java ile kıyaslamak yerine sadece rotanızda hangisine daha yakın olduğunuza bakın. Sağlam JS alt yapısı ile Nodejs'e yoğunlaşırsanız Java'ya göre zaman kazanmış olursunuz.

Merhabalar, Full stack developer olmak istiyorum front end kısmı için Angular mı yoksa React mı tercih etmeliyim?

İkisi de tercih edilebilir fakat şöyle bir soru sormanız gerek kendinize "ben bir an önce öğrendiklerimden para kazanmalı mıyım? " Eğer cevabınız evet ise piyasada ki ihtiyaç yoğunluğundan ve öğrenme açısındaki kaynak fazlalığından dolayı sonuç kesinlikle ReactJs çıkacaktır.

Backend için Node.js gibi bir teknoloji dururken neden Java öğrenmek istiyorsun anlamadım. Ama asıl soruna gelirsek şöyle söyleyebilirim, Angular'ı öğrenmesi React'ı öğrenmekten çok daha kolay. React'ın avantajı ise Angular'dan daha çok kaynağa sahip olması. Bence Angular öğren, zaten ileride büyük ihtimal bir noktada React öğreneceksin.

Ne? Angular daha mı kolay? React her yönden daha basit ve anlaşılırdır.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı