İyi forumlar. Simfer’in bir fırın devresi var elimde. Şuradaki direncin değerini bulamadım internette bir türlü. Bu direnç kaç ohm? Kırmızı ile işaretledim.
Mor işaretlediğiniz buzzer. Uyarı seslerini oradan alırsınız. Yeşil renktekilerden soldaki röle, sağdaki de kondansatöre benziyor. Onun için daha detaylı görsel gerekli. Sağında solunda yazıyordur değerler. Direnç değeri için daha net ve renklerin görülebilir olması gerekiyor. 10-100 ohm arasında bir değerde olur genelde o direnç. Görebildiğim kadarıyla da 10 ohm değere sahip ama daha detaylı bir görsel lazım.
Direnç hakkında merak ettiğiniz her şeyi burada bulabilirsiniz. Direnç nedir? Dirençlerdeki renk kodları, direnç hesaplama nasıl yapılır ve çeşitleri neler? Hepsinin cevabı için yazımızı inceleyin.
Mor olan buzzer'a benziyor, yeşille çizdikleriniz röle.
Direnç değerini anlayabilmemiz için üzerindeki çizgileri görmemiz gerekiyor. Biraz daha ışıklı ortamda yakın çekimden çekebilirseniz daha net yardımcı olabiliriz.
Edit: Mor olan Buzzer çünkü devre üzerinde BZ1 yazıyor. Sondaki resim ilk resmin yandan çekilmiş haliymiş, sonradan farkettim
@anilk91 Elindeki kart bu değil ama farklı bir revizyonu. Yine de referans alınabilir. Bu durumda direnç değeri 10 ohm olur. Zaten sigorta direnç mantığıyla atılıyor devreye.
@anilk91 Elindeki kart bu değil ama farklı bir revizyonu. Yine de referans alınabilir. Bu durumda direnç değeri 10 ohm olur. Zaten sigorta direnç mantığıyla atılıyor devreye.
Aynen bakınırken birden fazla çeşidinin olduğunu gördüm, ekran rengine göre model değişiyor yanlış anlamadıysan, kırmızı, yeşil, mavi, beyaz ve bi kaç tane daha renk çeşidi var. Tek tek link atmak istemedim bilgi kirliliği olmasın, arkadaşın kafası karışmasın diye. Ama kartın üreticisi OKIDA firmasının kendi sitesi yanlış anlamadıysam patlamış, VPN ile de denedim ama hiçbir şekilde siteye giriş yapamadım.
Diğer kart seçeneklerindeki direnç renk kodları da aynı, fakat siz nasıl 10 ohm buldunuz tam anlayamadım, hesaplamama göre 150 ohm gibi bir değer çıkarttım ben ama yanlış mı hesapladım acaba?
Şu resimde de az önce linkini attığım resimde de renk kodları (Kahve-Yeşil-Kahve- Altın-Siyah) olarak gözlemledim ve bu renk kodlarının sonucunda da 150ohm gibi bir değer çıkıyor. Yanlışım varsa düzeltin lütfen.
@anilk91 Bir öncekinde kahve-siyah-siyah görünüyor. Son mesajınızdaki ise kahve-siyah-kahve görünüyor. İlkinde 10 ohm, ikincide ise 100 ohm çıkar. Zaten sigorta direnç aralığını vermiştim 10-100 ohm arasında diye. Bazen 10 olur, bazen 22, bazen de 100. Daha üstüne çıkılmaz neredeyse hiçbir zaman. Revizyona göre değer değişse de asıl amacı sigorta olarak çalışmaktır. 100 ohm yerine 10 atarsa devre çalışır ama direnç arıza durumunda daha geç yanar. 10 ohm yerine 100 atarsa da arıza olmadığı halde direnç bir süre sonra yanıp devreyi enerjisiz bırakır. Değer okunamıyor ve devrede arıza yoksa 10 ohm kullanılabilir. Çalışmasına bir etkisi yok. Sigorta görevini yaparken süresi ve biraz da akımı değişir.
Hatta dikkatsiz davranmışım. İkinci görsel de 10 ohm değere gelir. 5 bant kullanmışlar onda.