Ankastreden gelen kabloya yapılan ek yanlış mı yapılmış?

fenixzenixx47

Decapat
Daha fazla  
Öncelikle merhabalar, arkadaşlar.

İki senedir yeni evimde kirada oturuyorum, mecburiyetten buraya taşındım. Öncesinde 10 yıl boyunca kullandığım internet 50 Mbps hızındaydı ve kusursuz bir bağlantım vardı. 7.5 Mbps upload hızına sahiptim.

Burada ise altyapı yok, port yok, hiçbir şey yok. Ancak eski evimden sadece 125 metre ileriye taşındığım için oradaki portu burada kullanıyorum. Kendi imkânlarımla kablo çektirdim, fakat iki senedir çok sağlıklı bir bağlantı alamadım.

Son iki gündür ise durum felaket seviyesine gelmiş durumda. Değerleri paylaşıyorum.
deger.png

Bu değerlerin öncesinde şöyle değerler mevcuttu resim bırakmıyorum önemli kısımları ekliyorum.

Download 33500 (SNR margin 8,8 - zayıflama 54) falandı - Upload 523-700 arasında ( SNR 8.2 - zayıflama 35.5 )
sonrasında bu yukardaki değerlere geldi güncel olan şuanki değerler resimdeki şekildedir.

Değerler bu şekilde. Ev içi tesisatta YAK konnektör kullanıyorum.

Dün Telekom'dan ekip geldi çünkü bir haftadır bu halde. Öncesinde biraz daha kullanılabilir değerler mevcuttu.

Ekip, ankastre kısmına baktı ve bağlantının orada stabil ve gayet normal göründüğünü söyledi. Sorunun büyük ihtimalle yaptığım ekte olduğunu belirttiler. (Ek kısmına onlar bakamıyormuş, sadece dış hattı kontrol edebildiklerini ve ekle ilgili düzenlemeyi benim yapmam gerektiğini söylediler.)

Dış hat kablosu, CAT 6 ile birleşiyor; yani 125 metre boyunca uzanıp evime kadar CAT 6 ile geliyor. Ek kısmının fotoğrafını aşağıya bırakıyorum. Bugün ilk kez detaylıca inceledim ve işlerin hiç doğru yapılmadığını fark ettim.

Fikirlerinizi almak isterim tabii ki.

5908756839376472087 (1).jpg

Kablolama normalde izole bant ile kapalıydı, ancak bakmak için ben çıkardım. Bariz şekilde oksitlenme var gibi görünüyor ama sanırım tek problem o değil.

Bu işlerden biraz anlayan biri olarak, bildiğim kadarıyla mavi kablonun boşta olmaması gerekiyor. (Mavi kablo dsl sinyalini taşıyan ana hat) Ancak burada çok farklı bir bağlama şekli kullanılmış. Dış hattan gelen siyah kablodan çıkan pembe tel çift renklere, düz renkli CAT 6 kablolar ise siyah kablodan çıkan siyah tele bağlanmış.

Fikirlerinizi almak istiyorum, Şimdiden herkese teşekkür ederim. Ben mi yanlış biliyorum, yoksa bunu yapan kişi gerçekten bilmeyen birisi mi?

-Bu ek yapılırken ben ek kablo almaya gitmiştim. O sırada başında arkadaşım vardı, fakat o da bu işlerden hiç anlamadığından muhtemelen dikkatini çekmemiştir.

Bugüne kadar eke hiç bakmamıştım, ancak sorunun tamamen buradan kaynaklandığını düşünüyorum artık.

Speedtest verilerim şu şekilde ;
17428799305.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu şekilde bir eki hayatımda ilk defa görüyorum. Normal şartlarda ana kablonun Ethernet portundaki 1. sıradaki kablo, kablonun diğer Ethernet girişinin 1.sırasındaki kabloyla birleştirilir. Bu sıra son ana kadar devam eder. Burada 2-3 kabloyu birleştirip ek yapılmış internet gelmesi bile tuhaf.

Dostum Vodafone de bende aynı şeyi yaşadım. Hız düşük ama kaynağı kabloydu, kablo değişimi için aradım fakat gelmediler ya da ücret talep ettiler bende TurkNet'e geçtim ve bir defaya mahsus kablolarımı yenilettim (daire içinde bulunan) apartman içinde elektrikçi çağırabilirsin uçuk kaçık fiyatlar olmaz. Aynı bu şekilde bende de ek yapılmıştı kabloyu komple değiştirdiler.

Bağlantı türünüz hiç sağlıklı değil onun yerine aparat kullanmanız daha verimli olacaktır. Ayrıca bu şekilde oksitlenme olacak (Fotodan gördüğüm kadarıyla dış mekan gerçi aparatta kullansan yine oksitlenecek kaçarı yok sürekli arıza neyse ona yapacak bişe yok gibi) Ayrıca sizde biliyorsunuzdur, Kabloda mesafe arttıkça gecikme kaynaklı yavaşlama olacaktır. cat6 kablo için tavsiye edilen maksimum mesafe 20 MT dir. O bile fazla.

1740639604643.png

Bu şekilde bir eki hayatımda ilk defa görüyorum. Normal şartlarda ana kablonun Ethernet portundaki 1. sıradaki kablo, kablonun diğer Ethernet girişinin 1.sırasındaki kabloyla birleştirilir. Bu sıra son ana kadar devam eder. Burada 2-3 kabloyu birleştirip ek yapılmış internet gelmesi bile tuhaf.
Evet hocam, bunun nasıl böyle yapıldığını ben de anlamadım. Normalde DSL hattı mavi kablodan geçiyor, bunu zaten belirtmiştim.

Evime gelen CAT 6 kabloda kullandığım renkler ise turuncu-beyaz, turuncu ve mavi-beyaz, mavi şeklinde. Ancak burada pembe ve siyah kablolar gelişi güzel birleştirilmiş.
Dostum Vodafone de bende aynı şeyi yaşadım. Hız düşük ama kaynağı kabloydu, kablo değişimi için aradım fakat gelmediler ya da ücret talep ettiler bende TurkNet'e geçtim ve bir defaya mahsus kablolarımı yenilettim (daire içinde bulunan) apartman içinde elektrikçi çağırabilirsin uçuk kaçık fiyatlar olmaz. Aynı bu şekilde bende de ek yapılmıştı kabloyu komple değiştirdiler.
Teşekkür ederim, hocam. Son çare olarak sağlayıcıyı değiştirmeyi düşünüyorum, çünkü gerçekten ne yapacağımı bilemiyorum.

50 Mbps paket kullanıp sadece 15 Mbps hız almak ve 0.2 Mbps upload görmek oldukça can sıkıcı. Mesele fiyat değil, işini düzgün yapacak birine ihtiyacım var. Bu kadar düzensiz yapılan bir ekten sonra insan kime güveneceğini şaşırıyor.
( bu bağlantıyı tamamen yaptırırken evime taşırken hattı 3500tl para ödedim 2 sene öncesi )

Bağlantı türünüz hiç sağlıklı değil onun yerine aparat kullanmanız daha verimli olacaktır. Ayrıca bu şekilde oksitlenme olacak (Fotodan gördüğüm kadarıyla dış mekan gerçi aparatta kullansan yine oksitlenecek kaçarı yok sürekli arıza neyse ona yapacak bişe yok gibi) Ayrıca sizde biliyorsunuzdur, Kabloda mesafe arttıkça gecikme kaynaklı yavaşlama olacaktır. cat6 kablo için tavsiye edilen maksimum mesafe 20 MT dir. O bile fazla.

Eki Görüntüle 2433810

Öncelikle teşekkürler, hocam.

Evet, dış mekânda oksitlenmeden kaçınmak mümkün değil, buna eminim. Çünkü bina çatı katında, teras gibi açık bir alanda olduğu için sürekli hava ve nem alıyor.

Ancak problem sadece oksitlenme değil gibi görünüyor. Daha çok yanlış bağlantıyla ilgili olabilir. Download hızım normal, fakat upload hızım resmen yok denecek kadar az.

27 şubat 2025- saat 21.38 itibariyle ;

Evet arkadaşlar sonunda başardım daha sağlıklı bir bağlantı almayı sağladım gerçekten yardımcı olan herkese sonsuz teşekkürler.

speedtest verilerim;
17431464255.png

"Değerlerim şu şekilde: Upload hızım 10 katına çıkmış durumda, download hızım ise 2 katına çıktı.

Benim için fazlasıyla yeterli. Diğer eksik de kabloyla ilgili, sonuçta 150 metreden gelen internette elbette bir miktar kayıp olacak. :)

degerler.png

yaptığım bağlantı şu şekilde:

• Siyah Telekom kablosundan çıkan mavi kabloyu, CAT 6 içindeki mavi-beyaz kablo ile birleştirdim (konnektör ile).
  • Siyah Telekom kablosundan çıkan beyaz kabloyu, CAT 6 içindeki düz mavi kablo ile birleştirdim (konnektör ile).
  • Pembe ve siyah kabloların bağlantısını tamamen kestim.
  • Diğer kablolaların tamamen uçlarını kestim izole ettim yak konnektörler dahil herşeyi izole bantla kapattım.
Ve sonuçlar yukarıdaki gibi oldu.

Umarım bu sorunu kimse yaşamaz, ama yaşayan olursa yol gösterici olması dileğiyle. :)

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı