İlk oyuncu monitörüm ASUS VP249QGR modeliydi. Hiçbir ayar yapmadan en default haliyle geldiğinde dahi renk değerleri daha doğruydu. Elbette AOC 24G42E gibi baskın ve patlayan kırmızı, yeşil, mavi tonları yoktu ama bu sarıya kayan beyaz olayıyla hiç karşılaşmamıştım. Monitörü alan arkadaşlar sarımsı tonu görünce sürprize uğramasın diye yazdım ben de zaten.
VP249QGR %100SRGB'nin birazcık üstünde bir monitör. Renkler doğala yakın yani. 24G42e ise %147 sRGB renk gamutuna sahip. Standart ayarına aldığınız da geniş gamut moduna almış oluyorsunuz. Eğer dizi, film, YouTube vs izlemek için kullanacaksanız bu sizin için negatif bir durum olacaktır. Çünkü insan teni bile kırmızımsı gözükecektir.
AOC'un patlayan renk tonunun olmasının sebebi monitörün kötü olduğunu değil aslında iyi olduğunu gösterir. İnsanlar doygun renkleri sevdiği için buna yönelik monitörler çıkıyor. Bunu çözmenin 2 yolu var. Birincisi sRGB moduna almak, ikincisi novideosrgb programını kullanmak. Bu iki seçenekte size başta solgun gelebilir ama gerçek renkler bu şekilde.
Eğer gerçek renklere çok önem veriyorsanız VA almak daha mantıklı olabilir. Her ne kadar VA panel renk doğruluğunda genelde IPS ten zayıf olsa da monitörün renk gamutunu sıkıştırdığınız da görüntü soluk gözükecektir. Eğer monitörün kontrast oranı yüksek değilse görüntünün sönük gözükmesine sebep olacaktır. Kontrast oranı artarsa görüntü bozulmaz aksine gerçekçilik artar ama, renk gamutu aşırı yüksek olursa ve sRGB içerikte geniş gamut modunu kullanırsanız patlak renklerle karşılaşırsınız. Paylaştığım rehbere bir bakın, QD-OLED'in video izlerken nasıl gözüktüğünü anlarsınız. Kullanılamaz hale geliyor.
NVIDIA ekran kartları Geniş gamut monitörlerde sRGB içerikler izlerken görüntü aşırı doygun gözükebiliyor. Örneğin YouTube'da video izlerken insan teninin kırmızımsı gibi gözükmesine yol açabiliyor. Açıkçası bana göre acayip irite edici bir durum. Oyunlarda bu genel olarak bir sorun olmuyor...
www.technopat.net
Özetle.
Aşırı yüksek renk gamutu>patlak renkler.
Yüksek kontrast oranı> daha doğal ve gerçekçi görüntü.
Evet standartta kullanıyorum YouTube'da özellikle siyah kliplerde oluyor bu.
Eki Görüntüle 2599862
Siyah renklerde yaşadığınız problem benim QD-OLED monitörde de oluyor. Başka bir IPS monitörde de denedim yine oluyor. YouTube kaynaklı büyük ihtimal, NVIDIA ile de alakası olabilir.
Focuslanarak bakarsam benim telefonda da oluyor. Yüksek ihtimal Youtube kaynaklı. Büyük ekran olunca daha da belirgin oluyor sorun.
Ben bu renk ayarlama işlerini tam ayarlayamıyorum internet sitesi var mı ?
Renkleri ayarlamak için beyaz tam ekran açın.
Çevrimiçi araç. Yakınlaştırma çağrıları için veya monitörü test etmek, çizimleri kopyalamak, bir flipbook yapmak için bir ışık kaynağı olarak kullanın.
www.whitescreen.online
Görüntü sarı-kırmızı tonlarındaysa Red ve green, mavimsi tonda ise Blue ayarını azaltıcaksınız.