Aorus 15P KC deneyimim

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Kolay gelsin .
150W denemenizi tavsiye etmem. Elimizdeki laptoplar muhtemelen en yüksek 130w GPU + 45w CPU toplam 175w TBP (Total Board Power) için dizayn edilmiş. Bellekler ,Gpu bellekleri , SSD, Ekran vs bunlarıda üstüne eklemek lazım tabi. Bu benim düşüncem. 3070 kullanan aorus 130w olduğu için 130 olarak hesapladım. Dolayısıyla anakart üzerinde bulunan devre elemanları 150w için yetersiz kalabilir. Bu durum pekala mümkün.
Ayrıca kullandığınız adaptör 230W maximum çıkış verebiliyor. 15P vBios ile pirizden çekilen elektriğin 190-200w civarında olduğunu görüyorum. Adaptörün enerji verimliliği sınıfı yüksek. Şuan için en yüksek olan "VI" (6.seviye) olarak yazıyor üstünde. Bu değerler ile :

49 W < Pout ≤ 250 W ≥ 0.880

enerji verimliliğinin en kötü %88 olduğunu söyleyebiliriz.
Prizden 200w çektiğinde çıkışa 176w aktarıyordur.
Prizden 230w çektiğinde çıkışa 203w aktarıyordur.
Aradaki enerji farkı ise ısıya dönüşen enerji miktarıdır.

Siz 150w vBios yazdığınızda adaptörüde çok zorlamış hatta sınırlarında kullanmış olacaksınız.
Bence yapmayın.

@osos11 ben vBIOS işine ara veriyorum hocam
Sorun belki MSI'da vardır diye Asus 130W vBIOS kurdum. Sonra dGPU'ya geçtim. Görüntü vermedi... Mecbur cihazın içini açtım BIOS pilini tak çıkar yaptım, BIOS ayarları sıfırlandı iGPU'ya geçti. Bu korku bana yeter
ASUS vBIOS denemek isteyenler için bu cihazda önermiyorum.

15P YD’yi gördün mü indirime girmiş, onun ekran kartı kaç wattı? MUX var mı? 140W 3070’e göre kıyaslamak istiyorum.

15P YD’yi gördün mü indirime girmiş, onun ekran kartı kaç wattı? MUX var mı? 140W 3070’e göre kıyaslamak istiyorum.
130W 3080. MUX yok.
TimeSpy testi, overclock yok.
%10 daha iyi 3070 140W'a göre. Monitöre takılırsa MUX işlevi için %15'e çıkar.

Bu da Cinebench sıcaklık değerleriymiş. Fan kullanılmış ekstra.

@T129Atak
Geçmiş olsun. Ben iki kere yaşadım siyah ekran problemini. Birini UEFI yerine Legacy seçince oldu. Eldeki Linux 'u USB'den çalıştırmak için yapmıştım ama dGpu ile yapınca siyah ekranda kaldı. Nvidia UEFI haricinde görüntü vermiyor.

Bir de geçen haftasonu "bios unlock" denilen işlemi yaptım. O sırada modlu bios yazdıktan sonra siyah ekranda kaldı. Gene dGpu modundaydım belki ondandır. Pili ve bataryayı çıkarıp takınca açıldı cihaz.
Siyah ekranda kalınca bendeniz de hoş olmayan dakikalar yaşadı. İster istemez uğraştıracak olması insanı tedirgin ediyor.
Modlu bios'a gelelim. Çok fazla seçenek var içinde boğuluyorsunuz. Ayrıca modu yapan arkadaş orjinal menüleri devre dışı bıraktığı için MUX Switch'e erişim sağlayamadım . Bugün farklı birisi istediğim gibi bir modlama yapıp bios dosyasını yolladı. Bios ekranına girince yukarda iki tane "Main" , "Advanced" ve "Chipset" menüsü var. Biri orjinal menü diğeri ek seçeneklerle dolu. Vakit buldukça mıncıklıyorum. Şimdilik sadece Ram frekansını 2933MHz'den 3200'e çıkarmayı başarabildim. Bir kaç not aldım. Haftasonu onları deneyip Nvidia'yı bios'dan devre dışı bırakmaya çalışacağım. Bakalım batarya performansı nasıl olacak.

Ayrıca CPU için OC/UV vs ayarlarına XTU ve ThrottleStop için erişim kazandırdım. Forumda gördüğüm kadarıyla bu işlerden @erengore anlıyor. Müsait bir vakitde 10870H için rahatsız edeceğim kendilerini.

İstediğim gibi olursa ve yapmak isterseniz seve seve anlatırım nasıl "bios unlock" edildiğini. Lakin biraz zahmetli bir iş.

Denemek istediğiniz aklınıza gelen bir fikir varsa deneyebilirim. Önerilere açığım.
-----
@Gregorz Brzecz.
Bence 1080p oyunculuk için 3060 fazlasıyla tatmin ediyor. 3070 ise 1080p için fazla bile.
Amaç 1080p oyunculuk ise ve bütçe müsait ise 3070 alırdım en fazla.
Eğer amaç sadece oyun değil iş yapmak da olursa iş gereği 3080 de alınır.
Şahsen 3070 ve 3080 için aradaki fiyat farklarını vermezdim. Aslında Nvidia laptop için 3060Ti çıkarsa sanırım 1080p için en mantıklı kartlardan biri olur.
Ancak 3 modelde indirimde ve piyasaya göre uygun gibi.

Şu BIOS Unlock'a benim de çok ihtiyacım var. Karşılıklı birbirimize yardım edelim.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…