Aorus 15P KC deneyimim

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
@xmert96x

Şahsen kalite olarak çok memnunum. Hemen her üründe olduğu gibi bunda da daha iyi olabilirdi dediğim yönleri var ama.
Beni gerçekten hayal kırıklığına uğratan tek yanı klavye aydınlatmasının eksik olması oldu. Geri kalan çok önemli değil benim için. Benim için diyorum çünkü hepimizin kişisel ihitiyaçları ve kullanım şekilleri çok farklı. Bence önemli olan sizlerce önemsiz olabilir.

Bence Gigabyte'ın nirvanaya ulaşmasının yolu şu :
1- Gigabyte yeni nesillerde tam fonksyonel MUX bulundurmalı. Sadece intel gibi bir seçenek fabrika çıkışında olmalı. Batarya tasarrufu açısından. Rakipleri Asus ve Lenovo bunu yapıyorlar.
2-Yeni nesil Aorus 15 ' in ekranı bizim kasada da kullanılmalı. Kameranın yukarıda olması açısından. Bizim kasa diyorum çünkü giriş/çıkış portları bakımından en zengin kasalardan birisi.
3-Klavye bizden bir önceki nesilde kullanılan mekanik klavye olmalı ya da mevcut klavye ile devam edilecekse tuşların ikinci fonksyonlarıda aydınlatılmalı. Mekanik olanda zaten aydınlatılmıştı.
4- Ben bulamadım başka bişey. Sizce var mı ?

Ayrıca şu arkadaşın incelemelerini merakla bekliyorum : ASUS TUF Gaming A15 (2022)|Laptops For Gaming|ASUS Global

Son düzenleme:

Bu uzun yazınız için teşekkür ederim kısacası tam karar veremedim almak için ne yapsam ki şimdi yeni çıkan laptoplarında çok ucuz olmayacağı aşıkar.

Ahh, Bios unlock... Üzümlü kekim.
Uzun bir yazı olacak.

Bios'u çok mıncıkladım. Anlamadığım çok fazla ayarı var.
Nvidia'yı aygıt yöneticisinde gözükmeyecek şekilde devre dışı bırakabildim. Bırakabildim ama ya eksik yaptığım ayarlar var ya da bu iş olmuyor.
İntel Gpu tüketimi 1W 'dan düşük olmasına rağmen sistemde ne olduğu belirsiz 20W bir tüketim var. Bu 20W tüketim Nvidia+Intel (Sistemin varsayılan ayarı.Optimus olayı yani) seçiliyken GPU olarak gözüküyor. Sistem toplam 30w tüketiyorsa 20W gpu gözüküyor. Geri kalanlarıda toplayınca Cpu+Ram+Ekran vs 10W ediyor. İntel' i kapatınca bu 20w tüketim 12w'a güşüyor. Gpu 12w olarak gözüküyor. Toplam tüketimde haliyle 22w'a düşüyor. Bunları zaten biliyoruz. Tüketim değerlerini ortalama yazdım. Rakamların tam doğruluğuna kimse takılmaz diye düşünüyorum.

Peki ne yaptım?
Öncelikle sistemin yapısını tam olarak idrak edemedim. Bios'a girince "unlocked" ayarlarda grafik seçiminde sistem "Muxless" gözüküyor. Kesinlikle "Muxed" olmuyor. İntel+Nvidia iken Switchable Graphics modunda oluyor ve igfx aktif olarak gözüküyor. Nvidia'ya geçince de Switchable Graphics iptal olup PEG moduna geçiyor. Kısaca terimleri açıklayım.
igfx : Dahili İntel GPU
PEG : Nvidia
Switcahble Graphics : Anahtarlanabilir (Değiştirilebilir) Grafik kısaca SG

Sistemi İntel+Nvidia varsayılanında iken unlocked ayarlarda görüntü çıkışını SG'den igfx yaptım.
Sistem açıldı ve aygıt yöneticisinde nvidia ünlem işareti ile gözüküyordu. "Windows sorun bildirdiği için bu aygıtı kapadı"yazıyordu. Tüketim ise 20w.

Mevcut ayarlarda PEG ayarları kısmından PEG port 0 (Nvidia buraya bağlı yazıyor.) "Enable Root Port" u kapattım. Hattı güç tasarrufuna aldım. Nvidia bu sefer aygıt yöneticisinde de gözükmüyordu. Sistemde sadece İntel vardı ama hâla +20w ne olduğu belirsiz bir tüketim söz konusu.

Sonra sıfırladım ayarları ve Nvidia ayarına geçtim. Nvidia'ya geçince PEG oluyor görüntü çıkışı. Böyle bırakırsak 12w oluyor Gpu tüketimi. Böyle bırakmayıp igfx'i ek bir ayarla aktif ettim. Sistem açıldı. Görüntü Nvidia üstünden veriliyor ve intel de aktif.
Hadi bilin bakalım enerji tüketimi ne oldu?
Gene 20w. Gene +8w bir tüketim söz konusu.

Ben bu işin içinden çıkamadım. Buyrun siz çıkın.
Tek istediğim batarya ömrünü artırmak için Nvidia'yı kapatmaktı. Asus ve Lenova'da olan "disable dGpu" seçeneği her laptop da olmalı. Bu işi yapabilecek biri varsa cevap yazmaya çekinmesin. Denerim istediği ayarları.

Çok fazla ayar denedim aslında ama özet şeklinde yazdım. Toplamda 8 kere siyah ekranda kaldım. Yani 8 kere Bios pilini sökmek zorunda kaldım. Böyle olacağını tahmin ettiğimden alt kapağı işlemler boyunca takmamıştım.

Ben bu hüsranla gidip bi köşede biraz ağlamak istiyorum. İyi gelir heralde.

İyi günler...

En iyisi olduğu gibi kabul etmek gibi duruyor hocam. Benim BIOS pilinin yapışkanı gitmek üzere artık
Undervolt denediniz mi, denediyseniz sonuçlar nasıl?

En iyisi olduğu gibi kabul etmek gibi duruyor hocam. Benim BIOS pilinin yapışkanı gitmek üzere artık
Undervolt denediniz mi, denediyseniz sonuçlar nasıl?
Haklısınız. Kabul edecez mecbur.

UV denedik. Sıcaklıklar bariz düşüyor. Kesinlikle işe yarıyor ancak ben aslında farklı bir sebepten ötürü istemiştim bu ayarları.Onu aşağıda açıklayım. UV işine gelirsek @erengore işini biliyor. Sisteme Team Viewer ile bağlanıp halletti sağolsun. Gerilimleri düşürdü biraz. Biraz da limitlerle oynadı. Özel bir güç planı oluşturdu. Oyunlarda Deep Control fan ayarı ile oynarken genelde zaman zaman fan hızı %100 oluyordu. Artık %100 olmuyor. Turbo limitlerini 50w olarak limitlediğim zaman en fazla 84 derece gördüm. Tüketim sürekli 49- 51w arası kaldı. UV olmadan ya da herhangi bir ayar olmadan sadece Limit 50w yapınca 90 dereceyi görüp görüp düşüyordu. 46-47w civarı 90 dereceden düşüyordu . Benim için bariz biçimde 8-9 dereceden fazla fark etti desem yeridir. 6 değil 8-9 diyorum çünkü 50w'a termal limitleri kaldırınca 92-93 derecede sabit ulaşıyor.

Odam 24 derece. Civalı öyle ölçüyor.

İşlemci 45w limitli ve UV olarak.

Farcry 6 1 saat sonunda HWInfo 'da CPU 83 , Gpu 79 en yüksek. Bu oyunda 45+100 w şeklinde tüketiyor en fazla. Gpu 100w dan yukarı çıkmıyor +15w payı olmasına rağmen. Bu oyunun detayı aşağıda yazılı. İşlemcide genelde 22w takılıyor. Ortalama sıcaklıklar oyunda Msi Afterburner da gördüğüm kadarıyla 78 derece civarındaydı. Bu oyunda bi ilginçlik var ama. Aşağıda yazdım.

Horizon Zero Dawn 2 saate yakın oynadım. Burda CPU 84 , GPU 82 en yüksek. Bu oyunda 30+115 da oluyor. 45+100 de oluyor. DB iyi çalışıyor yani. CPU 30w dan aşağı düşmüyor genelde.

2.1kg ve ince olan bir sistem için bence iyi değerler. 1-2 saat aralıksız olduğunu düşünürsek . Çoğu oyunda işlemci 45w olduğunda anlık 90 derece görüyordum ben fan da %100 oluyor zaten o sırada.
Oyunları oynarken hiç %100 olmadı. Yani o fan gürültüsüne katlanıp oynadım. Kulaklık takmadım bilerek.

Başta hatta en başta Far Cry 6 olmak üzere bende işlemci 40w civarında çalışırken ansızın kendini 22w'a kitliyor. EDP/Current Limit Throtlling diyor sistem. Amacım bunu aşabilmekti ama olmadı ne hikmetse. Sistemi strese sokunca 90+ derece sürekli 70-80w tüketebiliyor işlemci ama oyuna gelince ısınmamasına rağmen kitliyor kendini bir süre sonra 22w seviyesine. Bu da haliyle FPS düşüdüne ve GPU kullanımının %99 dan düşmesine sebep oluyor. Bu dediğim gibi en belirgin Far Cry 6 'da oluyor.
Bende 3 oyun var.
Farcry6
Horizon Zero Dawn
RDR2

RDR2'de zaten sürekli GPU boost aktif. 115W Gpu. CPU hep 30w altı ama kasma tekleme kullanım yüzdesinde düşme olmuyor.
Horizonda'da oluyor düşme. Düşme dediysem Cpu tüketimi düşüyor bir anda ama FPS ve GPU kullanımına nerdeyse hiç etki etmiyor. 45 den 30w a düşüyor. Fps aynı. Hatta 22w ye düşüp sabitliyor da ama FPS gene düşmüyor. Düşüyorsada 1-2 fps belli olmuyor.

Farcry6 da mahvoluyor oyun ama. 70FPS den 55'e düşüyor. 100+45 den 90+22 ye sabitleniyor.

İşlemci ağırlıklı çalışan bir oyun öneriniz var mı? Denemek istiyorum.

Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…