60% klavye tutkunları için Türkiye'de seçeneklerin kısıtlı olduğu bir gerçek: Razer, SteelSeries, Keychron, HyperX ve sınırlı sayıda Asus (65% modelleri var) seçenekleri mevcut. Yurtdışında ise RedDragon, Royal Kludge ve Wooting gibi markaların çok daha geniş bir yelpazede ürünleri bulunuyor. Ancak, yurtdışından temin etmek, ekstra maliyetler ve gümrük engelleriyle birlikte geliyor, bu da Türkiye'deki modelleri daha cazip hale getiriyor.
SteelSeries Apex Pro Mini, bu bağlamda dikkat çeken bir model olarak öne çıkıyor. Üç bağlantı modu sunarak USB Type-C, 2.4 GHz dongle ve Bluetooth desteği sağlıyor. Bluetooth modunda, üç cihaza kadar bağlantı kurabilmeniz ve cihazlar arasında anında geçiş yapabilmeniz, oldukça kullanışlı bir özellik. Oyuncular ve hızlı yazı yazarlar için ise Rapid Trigger özelliği ve Actuation Point özelleştirmesi sunarak rekabetçi oyunlarda avantaj sağlayabiliyor.
Tuş takımı PBT malzemeden üretilmiş, bu da tuşların zamanla renk kaybı yaşamasını engelliyor. Ancak, Apex Pro Mini'nin bazı eksileri mevcut:
1.
Çalışırken Değiştirilebilir (Hot-Swap) Olmaması: Klavyenin switch’leri hot-swappable değil; bu da tuş aksanı bozulduğunda tamir veya değiştirme işlemlerini zorlaştırıyor.
2.
Çapraz Platform Yazılım Desteği: SteelSeries GG yazılımı, çapraz platform desteği sunmuyor. Bu konuda Wooting'in tarayıcı tabanlı özelleştirme imkanı daha kullanışlı olabilir.
3.
Aydınlatma Hafızası: RGB aydınlatması, GG yazılımı olmadığında varsayılan moduna dönüyor, bu da özelleştirilmiş aydınlatma ayarlarınızı kaybetmenize neden olabilir.
Sonuç olarak, Apex Pro Mini, sektördeki en iyi seçeneklerden biri olarak öne çıkıyor. Ancak, özelleştirme ve yazılım desteği açısından Wooting gibi alternatiflerle kıyaslandığında bazı dezavantajları bulunuyor.
Wooting 60HE alacaktım, gümrükte takıldı, 2-3 katını isterler diye caydım. SteelSeries Apex Pro Mini'yi yaklaşık 1 hafta kadar önce aldım. Şarjı yoğun kullanımda 1 günü çok rahat çıkarabilir. 2.4GHz kablosuz modu Bluetooth moduna göre daha fazla güç tüketir. Eğer fazla yoğun kullanmıyorsanız, günde 4 saat Bluetooth ile 10 gün pil ömrü alırsınız diye düşünüyorum.