Apple, Epic Games’in App Store Hesabını Kapattı

Fortnite hayranı çocukların taraflı görüşlerini bir kenara koyarsak olayın detaylarına bakan çoğu kişi Epic Games'i bu konuda "iyi taraf" olarak göremez. Öncelikle Epic Games Apple ve Google mağazalarındaki $9.99 satış fiyatından $6.99 elde ediyordu %30 kesinti sonrası. Kullanıcı dostu Epic Games kendi fiyatını ise $7.99'dan koydu. Madem düzeni yıkmak istiyorsun $6.99 koysaydın değil mi?

Öte yandan Epic Games'in %40 sahibi Çinli tencent firması (Riot Games'i satın alıp League of Legends ve Valorant'ta tek söz sahibi olan). Bir taraftan da Amerika vs. Çin rekabeti var burada. Çin'in bu pazardaki gücünü herkes biliyor. Sony, Microsoft, Apple, Google, Nintendo vb. tamamı pazar satışlarından %30 pay alır, Apple karşı olan olumsuz hava daha yaygın diye onları öncelikli hedef almak taraftar toplamak için daha kolay. Ama tüm pazarlar aynı sistemle işliyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

%30 endüstri standartıdır. Hem imzaladığın anlaşmayı bozacaksın hem de üste çıkmaya çalışacaksın. Tahminimce Epic burada gündem yaratıp popüler olmaya çalışıyor. Yoksa imkanı yok bu davayı kazanamazlar.

Bizim eleştirdiğimiz şey Apple'ın iki yüzlülük yapması. Niye Adobe şirketi %15 pay öderken diğerleri %30 pay ödüyor? Bu haksızlık değil mi?
Şirketler arası anlaşmalar olması gayet normaldir, ne alakası var ikiyüzlükle? Platform Apple'a ait, istedikleri fiyatı çekebilirler.

@Korkmaz02 abonelik taahhüdünde bulunan geliştiriciler için %15'e düşüyor diye biliyorum. Adobe yapmıştır düşmüştür. Taahhütlü internet aboneliği olan aylık daha az ödüyorsa bu servis sağlayıcının mı suçu olur?

Öyle bir şey olsa herkes abone olur. Fortnite oyunu online bir oyun ve yıllardır piyasada. Apple ile sürtüşmeleri olmasaydı uzun yıllar daha App Store'da oynanacak bir oyun. Epic Games bu fırsatı kaçırmazdı ancak böyle bir şey yok diye düşünüyorum.

Şirketler arası anlaşmalar olması gayet normaldir, ne alakası var iki yüzlükle? Platform Apple'a ait, istedikleri fiyatı çekebilirler.

Öyle bir şey olamaz. Rekabet kurallarına aykırı. Mesela ben de bir PDF programı geliştiricisiyim diyelim. Adobe gibi zaten büyük bir şirket %15 pay ödüyorken niye ben %30 pay ödüyorum? Ben bu adamlarla nasıl rekabet edebilirim? Bunun rekabette yeri yoktur. Anlaşılır bir örnek vereyim. Herhangi bir ülkenin bir şirkete %15 vergi uygularken aynı sektörde olan diğer şirkete %30 vergi uygulaması mantıklı mı? Herhangi bir ülkenin sizin dediğiniz gibi "Benim ülkem değil mi? İstediğimi yaparım" deme lüksü yoktur. Rekabete aykırıdır.

Öyle bir şey olsa herkes abone olur. Fortnite oyunu online bir oyun ve yıllardır piyasada. Apple ile sürtüşmeleri olmasaydı uzun yıllar daha App Store'da oynanacak bir oyun. Epic Games bu fırsatı kaçırmazdı ancak böyle bir şey yok diye düşünüyorum.

Öyle bir şey olamaz. Rekabet kurallarına aykırı. Mesela ben de bir PDF programı geliştiricisiyim diyelim. Adobe gibi zaten büyük bir şirket %15 pay ödüyorken niye ben %30 pay ödüyorum? Ben bu adamlarla nasıl rekabet edebilirim? Bunun rekabette yeri yoktur. Anlaşılır bir örnek vereyim. Herhangi bir ülkenin bir şirkete %15 vergi uygularken aynı sektörde olan diğer şirkete %30 vergi uygulaması mantıklı mı? Herhangi bir ülkenin sizin dediğiniz gibi "Benim ülkem değil mi? İstediğimi yaparım" deme lüksü yoktur. Rekabete aykırıdır.
Apple haklı platform onun ve Epic anlaşmayı kabullenmiş zaten. Bu arada istediği anlaşmayı yapmakla serbest tekele girmez (McDonalds benden %50 kes ama BurgerKing’i kaldır demesi girer.) Bu arada ülke örneği yanlış, şirketler arası gibi bazı ülkelerde, ülkeler arası da vergi avantajı var. Aynı ülkede başka şirketlere farklı vergi kesilmesi, Apple’ın her tüketiciden farklı pay almasıyla aynı.

@Korkmaz02 The Verge'ün haberi öyle diyor. Senin kaynağın hangisi %15 ve %30 hakkında?

Okuduğum haber kaynağını aradım taradım bulamadım, kusura bakmayın. Haberde Apple ile Adobe'nin uzun bir süredir anlaşmaya çalıştıklarını, sonrasında da %15 üzerinde anlaştıklarını söylüyordu. Fikrim ise aboneliği bence her firmaya vermiyorlar. Öyle bir şeyi kayıtsız şartsız yapsalar herkes bunu kullanmak ister. App Store kurulduğundan beri var olan programlar var, bunlar niye uzun yıllardır kolay yoldan %15 pay ödemek yerine %30 pay ödesinler? Bu mantıklı mı sizce? Hangi uygulama geliştiricisi ileride App Store'dan ürün kaldırmak ister ki abonelik taahhüdü vermek istemesin?

Not: Son olarak diyeceğim Apple'ın kaybetmesi biz kullanıcılar yararına olur. Kaybetmez ancak umut fakirin ekmeği :)

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı