Kasım 2024'te iPhone 16 aldım, 7 aylık kullanım sonrası birkaç gözlemimi paylaşmak istedim. Tasarımdan başlayayım: Apple bu sefer dikey çift kamera modülüne geri dönmüş. Açıkçası ilk bakışta biraz "iPhone X" havası veriyor ama köşeler ve kamera çıkıntısı çok daha modern duruyor.
Kamera tarafında, özellikle video performansına bayıldım. Standart 16 modelinde bile 3D video kaydı yapılabiliyor, bu özelliği ilk duyduğumda "pazarlama numarasıdır" demiştim ama denedikten sonra fikrim değişti. Derinlik hissi gerçekten etkileyici. Fotoğraf tarafında ise ışık iyi değilse bazen grenlenme oluyor, yazılımla düzeltilmesi gerek gibi.
Performans kısmında ise, A18 işlemci ile A16 işlemci arasındaki fark günlük kullanımda farkedilmiyor ama oyunlarda ve çoklu görevlerde başarılı, ısınma problemi de yaşamadım.
A18 - iPhone 16'nın İşlemcisi
A16 - iPhone 15'in İşlemcisi
Bu kadar yüksek fiyatlı bir telefonda beni üzen maalesef birçok kişinin de belirttiği gibi telefonun ekranının 60 hz olması, bu kadar üst sınıf telefonda 120 hz ekran beklerdim ki birçok artık ucuz diyebileceğim Android telefonlar bile 120 hz ekran kullanıyor.
Zil/Sessiz düğmesi, iPhone 16 ile yerini Eylem düğmesine bıraktı. Eylem düğmesinin birden fazla işlevi olması, iPhone 16'yı bana göre bir adım daha öne attı çünkü önceden buradaki düğme sadece telefonu sessize almaya yararken; şimdi kamerayı açma, el feneri, sesli not, çeviri, kestirmeler, müzikleri tanı gibi birçok özelliği içinde barındırıyor ve dilediğiniz gibi kişiselleştirebiliyorsunuz.
iPhone 16 ile yeni gelen ve benim beğenmediğim bir diğer düğme ise, kamera denetimi. Bu düğmeye bastığınızda kamera açılıyor ve bu düğme içinde elinizi hareket ettirerek zoom yapabiliyorsunuz. Bana göre işlevsiz ve görüntü olarak da kötü duran bir düğme olmuş çünkü telefonu tutarken, eliniz bazen oraya temas edip kamera açılabiliyor.
Eski telefonum olan iPhone 13 ile ufak bir karşılaştırma yaparsam; biraz performans artışı, yeni nesil çentik ve pilin daha uzun süre dayanması dışında aralarında büyük bir fark yok diyebilirim. Konularda çokça rastladığım "iPhone 13 mü yoksa iPhone 16?" sorusunun cevabı eğer bütçeniz sınırlıysa bence iPhone 13.
Renkler konusu biraz kişisel ama benim favorim “Laciverttaş” oldu.
Kısaca Özetlersem:
- Tasarım: Dikey kamera modülü nostaljik ama modern.
- Kamera: Video tarafı çok iyi, düşük ışıkta fotoğraf biraz zayıf.
- Performans: Günlük kullanımda akıcı, oyunlarda başarılı.
- Satın alınabilirlik: Bütçeniz pro versiyonlarına erişebiliyorsa pro almanızı tavsiye ederim. Eğer erişemiyorsa düz modelden de memnun kalırsınız tabii ki ama eski iPhone modelleri ile arasındaki fiyat farkına bakıldığında, bu fiyat farkına değecek bir fark olmadığını belirtmekte fayda var.
iPhone 16 ile alakalı sorusu olan varsa, yazın. Merak ettiklerinizi cevaplayabilirim.
Son düzenleyen: Moderatör: