İnceleme iPhone 16 256 GB Siyah

İncelemenin amacı "60 Hz ekran mı olur la?" diyenleri dinlemeden iPhone 16 almayı düşünenlere fikir vermek. Altında bu tartışmanın gereksiz yere dönmesini şahsen istemiyorum. Zaten bugüne kadar yüzlerce konuda bu tartışıldı.
Nokia C5-00 ile başlayan cep telefon kullanımım, 2013 yılında 2012 model iPhone 5 16 GB ile akıllı bir telefona geçmemle devam etti. 16 Ocak 2018'de ise iPhone 8 Plus 256 GB alarak çağ atladım. Yani, Touch ID olmayan 32 bit bir telefondan geçmek öyle hissettiriyordu. O günden bugüne kadar da cihazı kullanmaya devam ettim ve sonunda iPhone 16 aldım. Şimdi de Face ID'li ve Touch ID'siz bir telefon kullanmak çağ atlamış hissettiriyor. Henüz iPhone 16 kullanmaya başlayalı 1 hafta bile olmamışken ilk izlenimlerime göre inceleme yazacağım.

Detaylar için: iPhone 16 ve iPhone 16 Plus

Ekran ve Tasarım
  • Alüminyum tasarım
  • Yeni nesil Ceramic Shield ön yüzey
  • Renkle işlenmiş cam arka yüzey
  • Super Retina XDR ekran
  • 6.1 inç (diyagonal) tam ekran OLED
  • 460 ppi yoğunlukta 2556 x 1179 piksel çözünürlük
  • Dynamic Island
  • HDR ekran
  • True Tone
  • Geniş renk yelpazesi (P3)
  • Haptic Touch
  • 2.000.000:1 kontrast oranı (tipik)
  • 1000 nit maksimum ekran parlaklığı (tipik); 1600 nit maksimum piksel parlaklığı (HDR); 2000 nit maksimum piksel parlaklığı (açık hava); 1 nit minimum parlaklık
  • Parmak izine dayanıklı, yağ tutmayan kaplama (Oleofobik Kaplama)
Kamerasının aşırı büyük olması 8 Plus'tan sonra pek hoşuma gitmedi. Korumak için lens alma zorunluluğu hissettim. Onun haricinde tasarımı hoşuma gitti. Çok keskin hatlı telefonları sevmiyorum. Bir yerde ekran korumasız kullanınca kılcal çizikler oluştuğunu yazmışlardı. Ben de 8 Plus'ı bir ay korumasız kullanınca aynı şeyi deneyimlediğim için yine riske atmayıp ilk günden koruyucu taktırdım. Ekran veya kamera kalitesinde bir değişiklik olmadı. Kılıf olarak da her yeri cam telefona ne olur ne olmaz bir Spigen gerekiyordu bence. 70 bin TL'lik telefon alıp şu korumalardan kısmaya gerek yok kanımca. Ağırlık olarak da 8 Plus'tan daha hafif olduğu için tüy gibi geliyor.

Ekranı 8 Plus'tan sonra bayağı cam gibi görünüyor. Ekranının Pro modellerden tek eksiği 120 Hz olmaması zaten. O da daha da para veremeyenler için tolere edilebilir. True Tone zaten çok sevdiğim bir özellik, severek kullanıyorum. Haptic Touch ise benim için bir downgrade oldu çünkü 8 Plus'ta parmağı ne kadar bastırdığımı algılayan 3D Touch vardı. Haptic Touch ise süresini algılıyor. Gerçek bir downgrade, büyük bir kayıp. Hala 3D Touch kullanıyormuşum gibi hareketler yaptığım bir gerçek. Oleofobik kaplamanın kalitesinde mi düşüş var anlamadım ama cam koruyucudan daha çok parmak izi tutuyordu.

En sevdiğim yanı ve bu modeli tercih etmedeki en büyük sebebim de Dynamic Island. Oradaki animasyonlar ve çentikli bir iPhone kullanmadan direkt buna yükseltmek çok büyük bir artı oldu. Duruma göre genişliyor, küçülüyor, işaretler falan gösteriyor. Telefonla hoparlörde konuşurken orada sesimin animasyonunu izliyorum. Orada bir boşluk varmış gibi hiç hissettirmiyor. Tek sevmediğim kısım 8 Plus'a göre daha az detay görebiliyorum ve önceki uygulamaya dönmem gereken yerin yazısı saatin altında çok saçma bir şekilde ufak duruyor.

Dynamic Island kadar önem verdiğim bir başka şey de Eylem Düğmesi. Bence harika bir icat çünkü iPhone 5'te kullanmaktan sıkıntı çıkartmaya başlayan ve 8 Plus'ta aynı şey olmasın diye elimi sürmediğim ses açma/kapama tuşu vardı. Bunda en azından işlevsel olarak herhangi bir şey atanabilen bir tuş var. Herhangi bir şey diyorum çünkü kestirme yapıp onu bile kullanabiliyorsunuz. Beni böyle ufak şeyler mutlu eder zaten.

USB-C geçmek bana ilginç geldi. Lightning kullanmaya çok alışkınım. Şimdi elimdeki bazı kablolar ve ligtning kulaklığım tek iPad 8 ve iPhone 8'de kullanılabiliyor. Bunun için başka adaptör almadım şükür, iPad 8 ile aynı adaptör kullanılıyor. USB 2 olması da eleştiriliyor ki bence de haklılar.

İşlemci
  • A18 çip
  • 2 adet performans çekirdeğine ve 4 adet verimlilik çekirdeğine sahip yeni 6 çekirdekli CPU
  • Yeni 5 çekirdekli GPU
  • Yeni 16 çekirdekli Neural Engine
Zaten yapay zekayı da destekleyen ilk telefonlardan olduğu için çipi güçlü. iPhone 15 yerine 16'yı tercih etmeme sebep olan detay aslında buydu. İşlemcinin daha uzun süre idare edecek ve yapay zeka için daha güçlü olacak olması. Bir de tabii 2 çekirdekli Neural Engine sahibi, ilk bu özelliğe sahip olan telefonlardan olan 8 Plus'tan sonra da hissettiğim deneyim bir başka. Apple Intelligence uğrunda yapamayacağı bir şey yok.

Kamera

Arka Kamera (Fotoğraf):

• 48 MP Fusion kamera: 26 mm, ƒ/1.6 diyafram, sensör bazlı optik görüntü stabilizasyonu, %100 Focus Pixels, süper yüksek çözünürlüklü fotoğraflar (24 MP ve 48 MP)
  • Ayrıca 12 MP 2 kat Telefoto: 52 mm, ƒ/1.6 diyafram, sensör bazlı optik görüntü stabilizasyonu, %100 Focus Pixels
  • 12 MP Ultra Geniş kamera: 13 mm, ƒ/2.2 diyafram ve 120° görüş alanı, %100 Focus Pixels
  • 2 kat optik yakınlaştırma, 2 kat optik uzaklaştırma; 4 kat optik zoom aralığı ve 10 kata kadar dijital zoom
  • Kamera Denetimi
  • Safir kristal lens kapağı
  • True Tone Flash, Photonic Engine, Deep Fusion, Akıllı HDR 5
  • Odak özelliğine ve Derinlik Denetimi’ne sahip yeni nesil portreler, altı efektli Portre Işığı, gece modu, panorama (63 MP'ye kadar)
  • Yeni nesil Fotoğrafik Stiller, uzamsal fotoğraflar, Makro çekim
  • Fotoğraflar ve Live Photo’lar için geniş renk yelpazesiyle çekim
  • Lens düzeltme (Ultra Geniş), gelişmiş kırmızı göz düzeltme, otomatik görüntü stabilizasyonu, seri çekim modu
Arka Kamera (Video):
  • Saniyede 24, 25, 30 veya 60 kare 4K Dolby Vision video kaydı, saniyede 25, 30 veya 60 kare 1080p Dolby Vision video kaydı, saniyede 30 kare 720p Dolby Vision video kaydı
  • Sinematik mod (Dolby Vision ile saniyede 30 kare 4K çözünürlüğe kadar), hareket modu (Dolby Vision ile saniyede 60 kare 2.8K çözünürlüğe kadar)
  • Ağır çekim ve hızlı çekim modları da dahil makro video kaydı, saniyede 120 veya 240 kare 1080p ağır çekim video desteği, saniyede 30 kare 1080p çözünürlükte uzamsal video kaydı
  • Stabilizasyon özelliğine sahip Hızlı Çekim video kaydı, gece modunda Hızlı Çekim
  • QuickTake video (Dolby Vision ile saniyede 60 kare 4K çözünürlüğe kadar)
  • Videolar için sensör bazlı optik görüntü stabilizasyonu (Fusion)
  • 6 kata kadar dijital zoom, işitsel zoom, True Tone Flash
  • Sinematik video stabilizasyonu (4K, 1080p ve 720p), kesintisiz otomatik netleme özelliğine sahip video kaydı, 4K video kaydederken 8 MP fotoğraf çekme
  • Videoyu oynatırken yakınlaştırma, uzamsal Ses ve stereo kayıt
  • Rüzgar sesini azaltma, Ses Miksi
Ön Kamera:
  • 12 MP kamera, ƒ/1.9 diyafram
  • Focus Pixels özelliğine sahip otomatik netleme
  • Retina Flash, Photonic Engine, Deep Fusion, Akıllı HDR 5
  • Odak özelliğine ve Derinlik Denetimi’ne sahip yeni nesil portreler, altı efektli Portre Işığı
  • Animoji ve Memoji, Gece modu, yeni nesil Fotoğrafik Stiller
  • Fotoğraflar ve Live Photo’lar için geniş renk yelpazesiyle çekim
  • Lens düzeltme, otomatik görüntü stabilizasyonu, seri çekim modu
  • Saniyede 24, 25, 30 veya 60 kare 4K Dolby Vision video kaydı, saniyede 25, 30 veya 60 kare 1080p Dolby Vision video kaydı
  • Sinematik mod (Dolby Vision ile saniyede 30 kare 4K çözünürlüğe kadar)
  • Saniyede 120 kare 1080p ağır çekim video desteği, Stabilizasyon özelliğine sahip Hızlı Çekim video kaydı, Gece modunda Hızlı Çekim
  • QuickTake video (Dolby Vision ile saniyede 60 kare 4K çözünürlüğe kadar)
  • Sinematik video stabilizasyonu (4K, 1080p ve 720p), Uzamsal Ses ve stereo kayıt
  • Rüzgar sesini azaltma, Ses Miksi
Özetle kamerada iPhone 15'ten ayrılıyor. Eğer okuduysanız, bir şekilde Telefoto da kameranın içine koyulmuş. Bunu ilginç buldum çünkü çoğu kişi Telefoto kamera olmamasına laf atıyordu. 8 Plus ile kıyaslarsam arka kamera bana hemen hemen aynı geliyor. 8 Plus'ta Telefoto kamera olarak ayrıldığını da düşünürsek bence iyi bir performansı var ama tabii arka kamera için ben bu telefondan daha iyisini beklemiştim sonuçta aralarında yıllar var ve oraya 48 MP Fusion kamera yazınca haliyle uçuş bekliyorsunuz. Ön kamera ise benim için iyi bir yükseltme oldu. 8 Plus kamerasında portre bile yokken bunda hem kalite hem özellikler dolu dolu geliyor. Oldukça da net çekiyor, arka kamerayla yarışır. 60 kare çekebilmesi de benim için yine bir yükseltme oldu.

Bir farklılık olarak da rüzgar sesini azaltma ile ses miksi eklenmiş ama ben pek deneyimleyemedim bunları. Kamerayla dışarıda oynama imkanım pek olmadı. Fotoğrafik Stiller de hoş duruyor ama onunla da oynayacak pek fotoğraf çekmedim. Daha sonra daha çok deneyimleyince bu kamera kısmını güncelleyebilirim diye düşünüyorum. Şimdilik zaten kamera sisteminin pek oturduğunu düşünmüyorum çünkü bazen buglarla karşılaşıyorum. Işığa göre kendini ayarlaması biraz gecikmeli ve yavaş olabiliyor. Akıcılığı zamanla artar tabii.

Kamera denetimi için tuş eklenmesini gereksiz bulan çok kişi var ama benim hoşuma gitti. Aceleyle bir şey çekilmesi gerekiyorsa da hemen açayım, kameraya gireyim, ayar yapayım diye beklemeye gerek olmadan tek tuşla kamerayı açıp hemen çekilebiliyor. Çekerken dokunmatik olduğu için parmağı kaydırarak zoom falan da yapabiliyorsunuz. Benim hoşuma gitti şahsen.

Performans ve Batarya

Yani, A18 çip var zaten. Yavaş olması beklenemez. Yağ gibi akıyor fakat 60 Hz yüzünden insanlara yavaş gelebiliyor. Ben zaten 60 Hz'den geldiğim için benim için bir dert değil. Zaten daha yükseğini kullanmamış biriyseniz sorun olmaz. 3,561mAh batarya da zaten 3-4 saat ekran süresi veren ölü bataryadan geldiğim için beni mutlu ediyor ama iPhone 8 Plus'ın ilk halinden bile daha uzun gidiyor. Tabii biraz telefonla ne yapıldığına da bağlı olarak gidişi değişebiliyor fakat genel kullanımda günü rahat çıkarır. Daha iyi bir kablosuz şarj desteği de var. Benim şahsen yapılanlar hoşuma gitti bu anlamda da. Bakalım performansı 18.1 sonrası güncellemelerle nasıl olacak?

Eklemem gereken şeyler aklıma gelirse daha eklerim, fikir de verebilirsiniz. Sonra tekrar dönüp güncellemek üzere bu konuyu buraya bırakalım bakalım. Bence alınır bu arada ama bütçe çıkıyorsa Pro alınmalı diyorum.

Özellikler için kaynak: iPhone 16 ve iPhone 16 Plus - Teknik Özellikler
Fotoğraflar için kaynak: iPhone 16 ve iPhone 16 Plus

1730311521099.jpeg

1730311559920.png

1730311494706.png

Öncelikle hayırlı olsun hocam güzel haberler almanız dileğiyle. Şu cihazı 120 Hz ile çıkartsalar muhtemelen piyasayı alt üst edecekti. Bunu sızıntılardan 17 serisinde yapacaklarını söylüyorlar şimdiden. Ülkemizde ki fiyatlandırmasından dolayı 64.999 TL fiyat etiketinde S24U olması da diğer kullanıcıları bu konuda "haklı" kılıyor. Yine de iOS sevenlerden biri olarak 60Hz "telefonun kullanım amacı" için uygun bence. Eğer 120Hz'den 60'a geçseydiniz o zaman biraz mırıldanabilirdiniz.

Teşekkürler. Bence en azından 90 Hz yapsalar piyasa yine iyi olurdu. S24U almak mantıklı bence ama tasarımından hiç memnun kalmazdım zaten. Benim kullanım amacıma uygun bu telefon o yüzden pişman değilim.

Batarya, ekran gibi şeyler açısından iki buçuk yıllık orta seviye Samsung bununla ya eşit ya daha iyi. Şaka gibi. (işlemci, kamera falan açısından daha iyi olduğunu biliyorum. Arada bayağı bir fiyat farkı ve iki yıl var. Bir zahmet olsun.)

Son düzenleme:

Batarya, ekran gibi şeyler açısından iki yıllık orta seviye Samsung bununla ya eşit ya daha iyi. Şaka gibi. (işlemci, kamera falan açısından daha iyi olduğunu biliyorum. Arada bayağı bir fiyat farkı ve iki yıl var. Bir zahmet olsun.)

Ekran boyutu büyüyor, dolayısıyla batarya da büyüyor. Orta seviye Samsunglar hatta girişler bile zaten otomatik olarak 4000-5000 batarya ve yanına 90 veya 120 ekranla geliyor. Zaten ekran eleştirilen bir şey ama bataryayı da verimli kullanabildiği sürece iPhone'da sorun görmüyorum. 16 serisinde zaten batarya ömrü iyileştirildi. 2 gündür şarja takmadım. Benim ihtiyacımı görüyor. Bence bu Samsung'un bataryaları biraz göz boyama oluyor. Kıstıkları şeylerden çok verdikleri şeylerle göz boyuyorlar böyle.

Ekran boyutu büyüyor, dolayısıyla batarya da büyüyor. Orta seviye Samsung'lar hatta girişler bile zaten otomatik olarak 4000-5000 batarya ve yanına 90 veya 120 ekranla geliyor. Zaten ekran eleştirilen bir şey ama bataryayı da verimli kullanabildiği sürece IPhone'da sorun görmüyorum. 16 serisinde zaten batarya ömrü iyileştirildi. 2 gündür şarja takmadım. Benim ihtiyacımı görüyor. Bence bu Samsung'un bataryaları biraz göz boyama oluyor. Kıstıkları şeylerden çok verdikleri şeylerle göz boyuyorlar böyle.

İşletim sistemini de göz önünde bulundurmak lazım. iOS'ta App Store'dan başka bir yerden bir şeyler yüklemek bile çok uğraştırıcıyken ben Android'de her şeyi kendi istediğim gibi ayarlıyorum. Hatta chroot kullanarak başka Linux dağıtımları bile yükleyebiliyorum.

Screenshot_20241031-210107_NetHunter Terminal.png

Son düzenleyen: Moderatör:
İşletim sistemini de göz önünde bulundurmak lazım. iOS'ta App Store'dan başka bir yerden bir şeyler yüklemek bile çok uğraştırıcıyken ben Android'de her şeyi kendi istediğim gibi ayarlıyorum. Hatta chroot kullanarak başka Linux dağıtımları bile yükleyebiliyorum.

Eki Görüntüle 2341595

Kıyaslaması saçma bir şey. İki işletim sistemi de iki marka da çok farklı. Samsung her türlü insana hitap eden işler yapıyor. Ben olsam mesela böyle şeyler umurumda olmaz. Bana lazım bile değil. Bana lazım olan iyi kamera ve iyi sosyal medya deneyimi, iOS ekosistemi ve 5-7 yıl kullanacağım telefon. İlgi alanım bu yönde olsa zaten neden iPhone 16 alayım?

Kıyaslaması saçma bir şey. İki işletim sistemi de iki marka da çok farklı. Samsung her türlü insana hitap eden işler yapıyor. Ben olsam mesela böyle şeyler umurumda olmaz. Bana lazım bile değil. Bana lazım olan iyi kamera ve iyi sosyal medya deneyimi, iOS ekosistemi ve 5-7 yıl kullanacağım telefon. İlgi alanım bu yönde olsa zaten neden iPhone 16 alayım?

Zaten kimse Android kullanmak zorunda değil, IOS da aynı şekilde. IPhone da bana hiç hitap etmiyor.

Hayırlı olsun. Beni heyacanlandıran bir seri olmadı. Hz en azından 90 olmalıydı.

Hz olayına laf eden arkadaşlara gelirsek haklılar elbette ama şöyle bir şey var daha önce kullandığınız iPhone modelleri 60 Hz ise sorun olmaz. Ancak 120 Hz'den 60'a geçiş yaparsanız kasma hissiyatı oluşuyor o çok kötü bir şey. Yanlış anlaşılmasın telefon kasmıyor. Sadece daha önce 120 Hz kullandığın için 60 Hz kullandığında kasıyor gibi geliyor.

Hayırlı olsun. Beni heyacanlandıran bir seri olmadı. Hz en azından 90 olmalıydı.

Hz olayına laf eden arkadaşlara gelirsek haklılar elbette ama şöyle bir şey var daha önce kullandığınız iPhone modelleri 60 Hz ise sorun olmaz. Ancak 120 Hz'den 60'a geçiş yaparsanız kasma hissiyatı oluşuyor o çok kötü bir şey. Yanlış anlaşılmasın telefon kasmıyor. Sadece daha önce 120 Hz kullandığın için 60 Hz kullandığında kasıyor gibi geliyor.

Evet, tam de öyle. Teşekkürler. Beni heyecanlandırdı açıkçası. 90 Hz olsa temiz olurdu kesinlikle. Kameranın biraz bugu var gelişse tam olacak aslında. Ben 60 Hz ile mutluyum şahsen. :D

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı