Apple neden bu kadar zengin?

Milyar değil, trilyondur o. :D
Evet, konuda bir hata olmuş. Apple, 3 milyarlık bütçeyi geçeli yıllar oldu. :D

Ayrıca arkadaşın büyük bir yanılgısı daha var. O da Apple'ın sadece telefon sattığını düşünmesi. Apple, çok büyük bir ekosistem. Bizim ülkede genel anlamda en çok bilinen ürünleri telefonlar olsa da yurt dışında çok daha büyük bir ürün yelpazesi sunuyorlar.

Tek telefon açısından bakmak doğru olmaz.

M1 Max ile beni de yakaladı bu yıl, tüm mobil ekosistemimi tamamen Apple üzerine kurdum daha yeni.
Sürekli ürünlerini güncellemeye ve geliştirmeye devam ederek yeni kullanıcılar kazanıyorlar. Bir ara düşüşe geçen Mac piyasasını M1 çiplerle kalkışa çıkartılar. İnsanlara bir heyecan kattılar. Bu da onların başarılı bir firma olduğunu ve nasıl bu kadar para kazandıklarını gösteriyor aslında. :)

**3 kat az mal satabilirsin ama 5 kat daha pahalı satarsın**
50 Seneden fazladır lüks araç satan Ferrari neden 10 sene kadardır orta sınıf araç üreten Tesla'nın 1/10'u değerde? Apple alıcıyı doğru yerden vuruyor ve abartıldığı gibi pahalı değil, sadece alt ve orta sınıf ürünleri yok denecek kadar az.

Mantıklı bir cevap buldum @499337 yardımıyla:
**3 kat az mal satabilirsin ama 5 kat daha pahalı satarsın**

Yoğun istek üzerine mesajımdan vazgeçiyorum.(çok mantıklı şeyler söylediniz sayın sosyalciler)
Aslına bakarsanız ABD gibi ülkelerde o kadar da pahalı ürünler değil Apple marka cihazlar ülkemizde bu durum "biraz" farklı sadece.

Kar marjı çok yüksek bir ürünü 5 liraya mâl ediyorsa 25 liraya satıyor. Nasıl olsa abi Apple yeaa diyenler olduğu sürece kâr marjını düşürmez.
Apple fanboyları değil, yaptıkları telefon senelerce stabil çalışabiliyor. Paranız yoksa bu anlattığım olayı anlayamazsınız zaten.

Her şey fiyat değildir.

Apple yine rekor kırarak 3 milyar dolar seviyesini aşan ilk şirket olmuş. Tamam marka algısı açısından lider olması garip gelmiyor daha marka gibi marka fakat anlamadığım nokta telefon satış oranlarında bile rakiplerinin gerisinde kalmasına rağmen büyük bir petrol şirketinden veya milyonlarca ürün satan Amazon'dan nasıl daha fazla kazanabilir?
Kendi alanında neredeyse tekel diyebileceğimiz bir marka. Markaya güven konusu zaten üst seviyede. Vitrinde bir ürün görse "Ooo Apple bu, kesin iyidir." diyebilecek seviyeye geldi artık marka. Hatta hiç araştırmadan çoğu ürünü güvenle satın alabiliyor insanlar. Böyle olunca da değil 3 milyar dolar, 10 milyar dolar olsa bile şaşırmamak lazım. Yeni yeni rakipleri çıkmaya başladı, rekabet artıyor. (Huawei, Xiaomi vs.)

Böyle olunca da değil 3 milyar dolar, 10 milyar dolar olsa bile şaşırmamak lazım.
Milyar değil, trilyon. :D 3 milyar doları geçeli çok oldu.

Rakipleriyle segment farkı olduğunu düşünüyorum. Aynı kaliteye sahip cihazlar üretemiyor hala rakipleri.

Kaliteli ürünleri olması gereken paraya satarak emekleri ile şimdiye gelmiş bir şirket.
Çoğu ürünü olması gereken fiyatın çok üzerinde. 250-300 dolar civarına ürettirdiği telefonu %300-350 kârla satabiliyor. 20 dolar civarına imal ettirdiği monitör ayağını 999 dolara satıyor ve uyumlu olduğu monitörden ayak çıkmadığı için mecbur alıyorsun. Kablodur, toplam maliyeti 2-3 dolar olan şarj cihazlarıdır fark etmez, inanılmaz kâr oranıyla satıyor.

Bir ara düşüşe geçen Mac piyasasını M1 çiplerle kalkışa çıkartılar. İnsanlara bir heyecan kattılar.
Ben de hayatımda ilk defa Macbook siparişi geçtim. M1 Max'in grafik render performansı, cihazın pille kullanım süresi, inceliği ve hafifliği gibi şeyler aklımı çeldi. Daha sonra onu almışken faresini al, çoklu adaptörü al... Hadi bari tüm mobil ekosistem kurayım derken telefonu al, adaptörü al, kablosuz şarj cihazını al, kılıfını al, kulaklığı al, saati al. Al oğlu al. 90 binlik çıkıyorsun bir anda...

Beni bu yılın ürünleriyle tavladı, Macbook Pro ile MacOS'u ilk defa kullanacağım ama iOS ile tecrübelerim iyi olmadığı halde 3. defa iPhone aldım. Umarım pişman olmam, ekosistemi tamamlayınca kullanım avantajları sunuyordur mutlaka.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı