İnceleme Apple USB-C DAC

Merhaba arkadaşlar!
İlk ses ile ilgili aldığım cihazın incelemesini yapıyorum.
Hazırsanız başlayalım.

Apple USB-C 3.5mm Headphone Jack Adapter (USB DAC)

31-pnZBRKJL._AC_SY350_.jpg maxresdefault.jpg

İlk olarak demek istediğim, bu alet çok ama çok küçük. Tahmin ettiğinizden daha da küçük olabilir. Kutunun boyutu 7 cm. DAC'în ise 8cm.
İkinci olarak, bu DAC, odyofil dünyasında çok popüler fiyatı ve sesi açısından.

İncelemeye başlamadan önce size DAC nedir onu anlatmak istiyorum.

DAC(Digital-Analog Converter) [Dijital-Analog Dönüştürücü]

Farkında olmasanız bile telefonunuzda bile bir DAC/AMP vardır aslında. Fakat hiçbir zaman telefon içinde gelen DAC/AMP, dedicated yani harici DAC/AMP'lere karşı kafa tutamaz (Hi-Res sertifikası olan telefonlar istisnadır)

DAC, Schiit Magni 3 gibi RCA gerektiren amfiler için gereklidir [Buraya yine bir istisna daha koyuyorum, eğer bilgisayarınızın çıkışı iyi ise DAC gerekmez, ancak iyi değilse ses kalitesini arttırmak için gereklidir].

Şimdi gelelim özelliklere;

Sampling ve Çözünürlük = 16bit/24bit, 44kHz/48kHz
Çıkış = 1Vrms
Fiyat = 89TL

Ben ses açısından biraz beklerdim şahsen. Ancak bu da yine kötü değil.
Tabii ki bir MQA destekli şarkıyı son kalitede dinleyemezsiniz ancak yine 1411kbps şarkıları rahatça dinleyebilirsiniz.

Bu DAC benim telefonumda çok sesli çalışmadı [Android telefonlarda normal], bu yüzden USB Audio Player Pro kullanıyorum. Hem ileride MQA destekli bir DAC alındığında o DAC'i destekliyor, hem de bit-perfect ile donanımdan direk ses kontrolü yapabiliyorsunuz. Yazılımın fiyatı 60TL, Trial versiyonu mevcut. USB Audio Player Pro açıkken Apple Music/Spotify kullanamazsınız, ses bozulur. Tidal ve Qobuz gibi servisleri bağlayabilirsiniz.

Benim telefonumda Hi-Res şarkı olmadığı için 256kbps M4A şarkılarla test ettiğim zaman, 100% sesteyken 2 tık aşağı indirme gereği duyuyorum çünkü biraz sesli.

Not: Bu DAC'in çıkış voltajı biraz düşük olduğu için bunu sadece verimli IEM ve düşük empedanslı kulaklıklarda kullanırsanız iyi performans alırsınız.
Mesela bir KZ ZS10 Pro veya SHP9500 ile kullanırsanız, gayet iyi ses alırsınız.

Verdiğim puan: 8/10
Bu fiyata alabileceğiniz en iyi başlangıç DAC/AMP olabilir.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam ben Xiaomi 11T + pasif Ugreen USB-C to 3.5mm ile Takstar Pro 82 kullanıyorum. Sizce Apple Dongle almama gerek var mı?
Xiaomi'lerin üst modellerinde iyi DAC kullanıldığını duymuştum ama bu model için DAC bilgisine ulaşamadım.

Kulaklıkta hi-fi modunu destekliyor:
Eki Görüntüle 1622279
Bunun ne olduğunu da anlamadım. DAC'ın performans modunu etkinleştiriyormuş diye duydum doğru mu?
Fazla bilgi veremem Ugreen hakkında ama HiFi ses heralde telefonun kendi çipi için geçerli.

Anlamadınız. Ugreen zaten pasif dönüştürücü. İçerisinde DAC yok yalnızca uç dönüştürüyor.
Kusura bakmayın, o anda iyi düşünemedim.

Benim telefonumda şahsen Hi-Fi ses seçeneği yok, hem DAC ile kullanırken yardımcı olacağını düşünmüyorum hatta ses kalitesini düşürebilir bile.

Aslında şu anki Ugreen'den memnunsanız değişmenize bile gerek yok, amaç başkalarını değil kendinizi tatmin etmek zaten. Şu an bakacak olursanız bu hobiden biraz uzak kaldım, bu yüzden ben bile kullanmıyorum şu an bu cihazı.

Yok hocam, telefondaki limiti kaldırıyor, yapınca anlarsınız.
" Apple dongle is by default quite limited in power, being usable mainly by sensitive IEMs. After several attempts of various methods, I found a reliable way of removing this limit."
"Apple dongle default olarak güç kısıtlamalı geliyor. Bu limiti kaldırmak için güvenilir bir yol buldum."

Böyle demiş. O yüzden sordum.
Benim telefonumda şahsen Hi-Fi ses seçeneği yok, hem DAC ile kullanırken yardımcı olacağını düşünmüyorum hatta ses kalitesini düşürebilir bile.
Anladığım kadarıyla telefonun içindeki DAC'ı performans moduna geçiriyor. Dolayısıyla ses kalitesini bozma gibi bir şey olmasa gerek.

IPhone'da galiba limiti istediğiniz gibi açık kapata biliyorsunuz gibi gözüküyor ben kapalı olarak kullanıyorum sadece yüksek seslerde uzun süre kullandığımda uyarı vermekte. Kullandığım kulaklıkta kitapçığında örneğin 110 dB kullanımında 30 dk kullanın 80 dB 5+ saat üzeri kullana bilinir örnek olarak söyledim tam olarak hatırlamıyorum linclemeyin :d

" Apple dongle is by default quite limited in Power, being usable mainly by sensitive ıems. After several attempts of various methods, ı found a reliable way of removing this limit."
"Apple dongle default olarak güç kısıtlamalı geliyor. Bu limiti kaldırmak için güvenilir bir yol buldum."

Böyle demiş. O yüzden sordum.

Anladığım kadarıyla telefonun içindeki DAC'ı performans moduna geçiriyor. Dolayısıyla ses kalitesini bozma gibi bir şey olmasa gerek.

Hi-Fi modu diyoruz sonuçta bozulma söz konusu olmaması lazım bozulma var ise bu işte bir terslik vardır :)

Dosya Ekleri

• F084A081-13B5-47E5-81C7-43546183147C.jpeg
    F084A081-13B5-47E5-81C7-43546183147C.jpeg
    74,2 KB · Görüntüleme: 99
IPhone'da galiba limiti istediğiniz gibi açık kapata biliyorsunuz gibi gözüküyor ben kapalı olarak kullanıyorum sadece yüksek seslerde uzun süre kullandığımda uyarı vermekte. Kullandığım kulaklıkta kitapçığında örneğin 110 dB kullanımında 30 dk kullanın 80 dB 5+ saat üzeri kullana bilinir örnek olarak söyledim tam olarak hatırlamıyorum linclemeyin :d
Çok iyiymiş!

Android'de bunu yapabilen (Düzhün yapabilen, malum kulaklık ses seviyesini ölçecek) bir 3. parti uygulama var mı acaba? Ben zamanında bunun gibi bir şey aradım bulamadım.
Not: Kulaklık ile az daha kulağına zarar veren + 7/24 kulak çınlaması olan biri.

Çok iyiymiş!

Android'de bunu yapabilen (düzhün yapabilen, malum kulaklık ses seviyesini ölçecek) bir 3. parti uygulama var mı acaba? Ben zamanında bunun gibi bir şey aradım bulamadım.
Not: Kulaklık ile az daha kulağına zarar veren + 7/24 kulak çınlaması olan biri.

IPhone'da müziği anlık dB ölçüyor.

Çok iyiymiş!

Android'de bunu yapabilen (düzhün yapabilen, malum kulaklık ses seviyesini ölçecek) bir 3. parti uygulama var mı acaba? Ben zamanında bunun gibi bir şey aradım bulamadım.

Senin için bir bakacağım bulursam söylerim.

Çok iyiymiş!

dB Meter - frequency analyzer - Apps on Google Play buna bir bak dediğin şey bu mu?

IPhone'da müziği anlık dB ölçüyor.

Senin için bir bakacağım bulursam söylerim.

dB Meter - frequency analyzer - Apps on Google Play buna bir bak dediğin şey bu mu?

dB göre ne kadar kullanman gereken zamanı gösteren fotoğrafı ekledim kulaklığımın kullanım kılavuzunda çıktı buna göre hareket et bence bir de DB'ye bak kaçta dinliyorsun ona göre müziğin sesini düşürürsün.

Dosya Ekleri

• 1555BFB7-3393-4C98-B667-F6DB9C0CB6D6.png
    1555BFB7-3393-4C98-B667-F6DB9C0CB6D6.png
    337,1 KB · Görüntüleme: 104
  • 6F054AEB-AD39-44E5-BA73-F38FCCFD1256.png
    6F054AEB-AD39-44E5-BA73-F38FCCFD1256.png
    337,1 KB · Görüntüleme: 78
  • 8B5D47B4-FBCD-4661-9AE7-BEAE4558289A.jpeg
    8B5D47B4-FBCD-4661-9AE7-BEAE4558289A.jpeg
    156,9 KB · Görüntüleme: 110
Son düzenleme:
dB göre ne kadar kullanman gereken zamanı gösteren fotoğrafı ekledim kulaklığımın kullanım kılavuzunda çıktı buna göre hareket et bence bir de DB'ye bak kaçta dinliyorsun ona göre müziğin sesini düşürürsün.
Bu bende de var teşekkürler. Hangi ses seviyesi zarar veriyor, hangisi kaç saat dinlemem gerekiyor gösteriyor. Ama sorun şu, sonuçta kulaklığı kullanırken kulağıma kaç DB ses geldiğini bilmiyorum.
Öncelikle yardımınız için çok teşekkürler.

Attığınız program telefonun mikrofonuna gelen sesin DB'sini ölçüyor yani hayır aradığım bu değil.
IOS'un kulak sağlığı kısmını inceledim de, UYUMLU(?) (Apple) bir kulaklık taktığınızda ne kadar ses çıkardığını ölçebiliyormuş. Yani kulaklıktan çıkan ses=75dB diyerek gösteriyor anladığım kadarıyla. Kulak sağlığı kısmında bu çıkan ses seviyesi en fazla ne kadar olsun diye ayarlıyorsunuz. Yani "kulaklıktan kulağınıza gelen sesi" ayarladığınız dB'nin altında tutuyor. Daha sonra attığınız grafikten faydalanarak dinleme seansının uzunluğunu ölçüyor. Örneğin 85dB ayarladınız. 85 dB'de 4 saat (Sayıları atıyorum) dinledikten sonra kulaklığın sesini kısarak kulağınızın dinlenmesini sağlıyor ve hasar görmesini engelliyor. Bunu yalnızca tek seans için yapmıyor. Haftalık kulaklık ile dinleme sürenizi ölçerek belli bir sürenin üstünde dinlediğinizde o hafta için sesi kısıyor ve uyarıyor. Ayrıca bunu ay şeklinde kaydederek son aylarda ne kadar ve nasıl müzik dinlediğinizi görmenize yarıyor.

1) Bir yerden okudum ama ne kadar doğru bilmiyorum. Bu kadar gelişmiş olamaz herhalde? Aydınlatırsanız sevinirim.

2) Burada en önemli kısım kulaklıktan çıkan sesi "dB olarak" ayarlıyor olabilmesi, % değil. Yani uyumlu kulaklık taktığınızda x ses seviyesinde x dB ses veriyor diyerek gösteriyor anladım ben. Bu böyle mi gerçekten? Bana böyle bir şey lazım ama 3. parti uygulamalarla + 3. parti kulaklıkla mümkün olduğunu sanmıyorum. Zira kulaklığa giden gücü direnci VS. ölçmesi gerekmiyor mu?

Bu bende de var teşekkürler. Hangi ses seviyesi zarar veriyor, hangisi kaç saat dinlemem gerekiyor gösteriyor. Ama sorun şu, sonuçta kulaklığı kullanırken kulağıma kaç dB ses geldiğini bilmiyorum.

Öncelikle yardımınız için çok teşekkürler.

Attığınız program telefonun mikrofonuna gelen sesin DB'sini ölçüyor yani hayır aradığım bu değil.
IOS'un kulak sağlığı kısmını inceledim de, uyumlu(?) (Apple) bir kulaklık taktığınızda ne kadar ses çıkardığını ölçebiliyormuş. Yani kulaklıktan çıkan ses = 75dB diyerek gösteriyor anladığım kadarıyla. Kulak sağlığı kısmında bu çıkan ses seviyesi en fazla ne kadar olsun diye ayarlıyorsunuz. Yani "kulaklıktan kulağınıza gelen sesi" ayarladığınız DB'nin altında tutuyor. Daha sonra attığınız grafikten faydalanarak dinleme seansının uzunluğunu ölçüyor. Örneğin 85dB ayarladınız. 85 DB'de 4 saat (sayıları atıyorum) dinledikten sonra kulaklığın sesini kısarak kulağınızın dinlenmesini sağlıyor ve hasar görmesini engelliyor. Bunu yalnızca tek seans için yapmıyor. Haftalık kulaklık ile dinleme sürenizi ölçerek belli bir sürenin üstünde dinlediğinizde o hafta için sesi kısıyor ve uyarıyor. Ayrıca bunu ay şeklinde kaydederek son aylarda ne kadar ve nasıl müzik dinlediğinizi görmenize yarıyor.

1) bir yerden okudum ama ne kadar doğru bilmiyorum. Bu kadar gelişmiş olamaz herhalde? Aydınlatırsanız sevinirim.

2) burada en önemli kısım kulaklıktan çıkan sesi "dB olarak" ayarlıyor olabilmesi, % değil. Yani uyumlu kulaklık taktığınızda X ses seviyesinde X dB ses veriyor diyerek gösteriyor anladım ben. Bu böyle mi gerçekten? Bana böyle bir şey lazım ama 3. parti uygulamalarla + 3. parti kulaklıkla mümkün olduğunu sanmıyorum. Zira kulaklığa giden gücü direnci VS. ölçmesi gerekmiyor mu?

Bende aradım bulamadım maalesef :/

Bu Apple DAC Android düşük ses veriyor ses kısıtlamasında kaynaklı sanırım bunu nasıl kaldırabilirim?

@246675 hocam USB Audio Player Pro uygulamasını satın aldım Tidal hesabımı girdim sadece uygulamanın gösterdiği müzikler var müzik arama ya da Tidal'daki favorilerimde müzikleri göremiyorum yardımcı olursanız memnun olurum.

Tamam hallettim gerek kalmadı teşekkürler.

Son düzenleme:
Bende aradım bulamadım maalesef :/

Bu Apple DAC Android düşük ses veriyor ses kısıtlamasında kaynaklı sanırım bunu nasıl kaldırabilirim?

@246675 hocam USB Audio Player Pro uygulamasını satın aldım Tidal hesabımı girdim sadece uygulamanın gösterdiği müzikler var müzik arama ya da Tidal'daki favorilerimde müzikleri göremiyorum yardımcı olursanız memnun olurum.

Tamam hallettim gerek kalmadı teşekkürler.
İyi yapmışssınız hocam, aslında telefonu kökleyince de Termux adlı terminal programından alsa_amixer programını yükleyerek donanımsal sınırı da kaldırabiliyorsunuz, hatta yabancı makalesi de var.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı