İnceleme Apple Watch (7000, Series 0)

Merhabalar,
İnceleme konu başlığında olduğu gibi ilk çıkmış olan Apple Watch ile olacak, cihazı son 6 gündür kullanmaktayım (ancak kullandığım şeyleri dışında zaten başka bir şey veremeyeceği için inceleme yapmama engel olacağını zannetmiyorum).

Dış tasarımı:
Cihazın ekranı dışında her tarafı adından görülebileceği gibi 7000 serisi alüminyumdan oluşmakta ve çarpma ve çizilmelere karşı dayanıklı ama bir o kadarda dayanıksız bir malzeme diyebiliriz, yan tarafında bir düğme ve döndürülebilir top (Digital Crown) bulunmakta, altında da 1. nesil kalp atış sensörü ve esasen aynı yer olan şarj girişi bulunmakta.
Yazılımı:
293975125_1575722229532043_6376650254498027224_n.jpg

Görselde de görülebileceği gibi WatchOS 4 sürümünde kalmış durumda (yazıyı yazdığım zamanda en güncel sürüm 8 ve 9'un betası bulunmakta) ve bu birçok yeni özelliği ve uygulama desteğini beraberinde bulundurmayışına sebebiyet vermekte. İşletim sistemi dahilinde cihaz genel olarak çok hızlı sayılmaz hatta bazı yerlerde çok hızlı bazı yerlerde son derece yavaş olacak kadar garip bir cihaz olduğunu söyleyebilirim (mesela Apple Müzik uygulamasında sorun yokken Harita uygulamasında haritanın yüklenmesini beklemek durumunda kalıyorsunuz). Kendi fikrimce düşük sürümden dolayı kaçırılan en büyük özellik Qwerty klavyenin var olmayışı ve dikte veya el yazısına saatten cevap vermek istediğinizde zorunlu kalmanız.
Uygulama desteği:
Uygulama desteği olarak cihaz ne kadar 4 (betayı sayarsak 5) sürüm geride bile kalmış olsa şaşırtıcı derecede halen daha birçok günlük yaşamda çokça kullanılabilir oyun ve uygulamaya halen daha destek sunmakta ve çalıştırmakta özellikle WatchChat ile Whatsapp desteği çok hoşuma gitti, en büyük eksiğin (özellikle kullanıcıları için, ben Apple Müzik kullanmaktayım) Spotify uygulamasının desteklenmeyişi olduğunu söyleyebilirim.
Uygulama desteğinin negatif yanlarına gelirsem cihaz o güncellemeyi almadığı için kendisiyle birlikte gelen bir uygulama mağazasına sahip değil (AppStore) ve uygulama indirmelerini sadece cep telefonunuz üzerinden yapmanız gerekmekte, ne kadar birçok Apple ön yüklü uygulaması güncel olmasa bile var olsalar bile birçoğu yine de yok ve alternatiflerini mağazadan indirmeniz gerekmekte (her şeyi anlarım ancak Hesap Makinesi de olsun yani onu bile üçüncü parti olarak AppStore'dan indirmiş olmam gibi bir saçmalık var, indirmiş olduğum uygulama ise son derece stabil ve hızlı ondan yana hiçbir sorunum yok). Kendi yüklemiş olduğum uygulamaları paylaşıyorum.

applewatchuygulama.jpg

Saat ara yüzü:
Ara yüz olarak uygulamalar liste şeklinde görüntülenememekte ancak ara yüzün güncel olmadığını kişiler tarafından bazı uygulamaların ikonlarının güncel olmayışı (özellikle Müzik uygulaması) dışında anlamayacağını sizlere çok rahat bir şekilde söyleyebilirim ve kolumda gören bile çoğu kişinin esasen cihazın Series 3 olduğunu zannetmekte.
applewatchekran.jpg

Saat'in pili:
Öncelikle bu saati ikinci el alabileceğinizden dolayı bu alacağınız cihaza göre değişecektir (WatchOS sürümü/cihaz dolayısıyla pil sağlığını görüntüleyemiyoruz) ancak kendi elimdeki cihaz için konuşmam gerekirse şimdiye kadar hep sabah 6-7 dolaylarında aldığımda akşam 10'lara doğru %20-%30 civarlarında olduğunu gördüm, kullanıma göre değişecektir bu ama ben saatle genel olarak bildirim ve adım takibi yapıp eringenlikten dolayı çoğu zaman etrafım boşsa aramalarımı saat üzerinden gerçekleştiriyorum.
Saat'in hoparlör ve mikrofonu:
Bu konuda toplu yerlerde cihazın son derece yetersiz kaldığını söyleyebilirim, cihazın son sesi cep telefonu görüşmesi için ne kadar etrafınızda çok gürültü yoksa yeterli olsa bile gürültülü bir yerde asla yapamayacağınızı bilmeniz gerekmekte, mikrofon olarak gürültülü yerlerde sesler birbirine karışmamakta o konuda cihaz güzel iş çıkarıyor ancak (belki elimdeki cihazla da ilgili olabilir emin değilim) ses karşı tarafa normale göre bir tık kısık gitmekte.
Sonuç:

1-Neden alınır: Eğer kullanımınızda dolu dolu tek cihaz olarak kullanmak yoksa ve daha çok bildirim takibi, adım ve kalori görüntüleme, cep telefonundan dinlemiş olduğunuz müziği kontrol etmek ve öğrenciyseniz Web tarayıcısı (yazması klavye olmayışından dolayı alışmak gerektirmekte ve birazda tarayıcı hızı yüzünden sabır ama Parrity iş görüyor), fotoğraflar uygulamasına kaydedeceğiniz resimler ve hesap makinesi ile (asla önerilmez bu) ödevlerinizde kopya çekmek gibi bir düşünceniz varsa ya da saate atacağınız müzikler ile (ben Apple Müzik ile hiçbir sorun yaşamadım gayet güzel çalışıyor kablosuz kulaklık ile) gizlice müzik dinlerim diyorsanız, aksesuar olarak pahalı ve şık dursun, uygun yollu bir şekilde Apple ekosistemine gireyim gibi şeyler için gayet alınabilir olduğunu söyleyebilirim, iPhone 5S ve 6 gibi eski cihazlarla da düşük sürüm olmasından dolayı da bağlantı kurabilirsiniz (iPhone 5'ten emin değilim, ben 11 ile kullanıyorum).
2-Neden Alınmaz: Cihaz güncel değil ve ne kadar (çok garip bir şekilde) birçok uygulamayı destekliyor olsa da aynı şekilde bir o kadarını da desteklemiyor (Hesap makinesi, Spotify ve TV için neredeyse bütün kumanda uygulamaları başta olmak üzere), cihaz eski ve ne kadar kendi kullanımımdaki uygulamalarda bir sorun yaşamıyor olsam bile hiçbir şekilde hızlı olduğunu iddia edemem tam tersine bazı yerlerde son derece yavaş kaldığını söyleyebilirim, güncel modeller kadar kadran seçeneği yok ve kadranlar arası geçişte cihaz garip bir şekilde zorlanıyor (bir burada birde haritada cihazın zorlandığına şahit oldum şimdiye kadar), Siri ne kadar olsa bile sesli geri dönütler vermiyor dediğinizi algılıyor ve yazılı dönüt veriyor (ne işime yarayacak demeyin araç kullanırken ufak çaplı sinir krizine sebep oldu kendi açımdan), Su geçirme olarak güncel modeller kadar korunaklı değil ve sadece sıçramalar için koruma sağlıyor (detaylı bilgi için: Apple Watch'un suya dayanıklılığı hakkında).

Dipnot: Cihazım 42'lik model, 850 TL'ye aldım orijinal şarj aleti (sanırım 2 metre) ve adaptörü (standart 5V Apple adaptörü) ile birlikte. Normalde burada da bu cihazın bir üst modeli için bir konu açmıştım (İlk nesil Apple Watch alınır mı?) ve alınmaz denmişti ancak bütçemin yarısında olunca ne kaybedeceğim diyerek aldım ve beklentilerimin aksine şaşırtıcı bir şekilde memnun kaldım diyebilirim en azından ve cihazı eğer çok yüksek beklentileriniz yoksa alabilirsiniz, zaten 0 bulunmayacağı bulunsa bile alınmayacağı için o konuyu hiç katmadım.
 

Dosya Ekleri

  • 293975125_1575722229532043_6376650254498027224_n.jpg
    293975125_1575722229532043_6376650254498027224_n.jpg
    17,7 KB · Görüntüleme: 48
  • applewatchekran.jpg
    applewatchekran.jpg
    14,8 KB · Görüntüleme: 85
Son düzenleme:
Hocam elinize sağlık güzel olmuş da metnin rengi beyaz olduğu için açık temada bazı yazılar silik gözüküyor. Yazının rengini düzeltseniz daha güzel olur.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam elinize sağlık güzel olmuş da metnin rengi beyaz olduğu için açık temada bazı yazılar silik gözüküyor. Yazının rengini düzeltseniz daha güzel olur.
Rengini sarı olarak düzenledim, gıcık görünecektir ama sorun olacağını zannetmiyorum.
Cidden güzel cihaz, 3. nesil falan alınmalı tabii en az. Fakat memnun kalıyorsanız ne güzel.
Bu konuda katılıyorum esasen tam bir kullanım için en az Series 3 gerekli ancak kendi kullanımımda iş gördüğünü söyleyebilirim.
 
Rengini sarı olarak düzenledim, gıcık görünecektir ama sorun olacağını zannetmiyorum.

Bu konuda katılıyorum esasen tam bir kullanım için en az Series 3 gerekli ancak kendi kullanımımda iş gördüğünü söyleyebilirim.
Hocam 2 temada da düzgün gözükmesi için metin renklendirmesinden "biçimlendirmeyi kaldır" seçeneğine tıklayın. Daha hoş gözükür bence, sarı çok yoruyor gözü.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı