Apple'ın Yeni M3 Max Çipleri Ne Kadar Güçlü?

M3 serisi işlemciler artık resmi olarak tanıtıldılar ve teknoloji dünyasında yeni bir adım daha böylece atılmış oldu. M serileri ilk çıktıklarında tükettikleri enerji ve gösterdikleri performanslar ele alındığında bir devrim yarattılar. X64 tabanlı çipler de performans bakımından kendilerini gösterseler de ARM64'ün hayatımıza soktuğu bir de tüketim katmanı var. Yani X64'ten aldığımız performansı ARM64 ile çok çok daha az enerji kullanarak alabiliyoruz.

M1 ve M2 serisinde daha çok işlem kapasitesi tarafına yoğunlaşarak aslında stratejik olarak genele oynayıp mantıklı bir strateji takip eden Apple, M3 ile beraber artık büyük silahını çıkardı ve M3 Max serisini tanıttı. M3 Max, en yüksek paketinde 16 CPU - 40 GPU olmak üzere toplamda 56 çekirdeği ve 140W Güç Adaptörü ile geliyor. Ek bilgi olması için bu 140W adaptör aynı zamanda M2 Pro modelleri için de kullanılmıştı. Yani Apple bu noktada tüketim alışkanlıklarını abartmadan performansını katlıyor diyebiliriz. 3070 Ti - 6900HX ikilisini kullanan eski Alienware dizüstümde 240W Güç Adaptörü olduğunu düşünürsek hiç fena değil.

Teknik kısma yavaştan geçelim;

Tamamen Intel - AMD ve Apple işlemciler ile kıyaslamadan önce diğer kullanıcılar M3 Max hakkında ne demişler görelim.
M3 Max, Baldur's Gate'de, mobil 4080 ile kafa kafaya performans gösteriyor. Mac'lerin top seviye oyun platformları olduklarını savunmuyorum ancak oyun stüdyoları Apple Silicon'u desteklemeye başladığında Mac'ler harika performansları, düşük sıcaklıklar ve gürültüleri ve güzel batarya ömürleri ile konforlu oyunculuğa liderlik edebilirler.

Screenshot 2023-11-21 at 2.40.04 pm.png


Daha ilgi çekici olan ise 1080P'de M3 Max, masaüstü 7800XD ve RTX4090 ile boy ölçülebilecek, etkileyici bir performans sergiliyor. Görünüşe göre M3 Max CPU öncelikli oyunlarda en iyi oyuncu işlemcilerinden birisi olarak nitelendirilen 7800X3D ile aynı seviyede. (Teşekkürler AMD 3D Önbelleği)

Screenshot 2023-11-21 at 2.40.30 pm.png




M3 Max'ın grafik kartı çılgınca.
(Grafikte M3 Max ile 4080 Mobile'ın benzer performansları ele alınmış.)

Screenshot 2023-11-21 at 2.40.38 pm.png



M3 Max'in 40 çekirdekli grafik birimi varyantı, GFXBench Aztek Ruins'de ayrık RTX 4080 mobilden sadece %7 daha yavaş.

Screenshot 2023-11-21 at 2.41.00 pm.png


Aşağıdaki 3B sahne renderini M3 Max ile alarak test ettim.

Octane Render 2023.1;
RTX 4090 - 42 Saniye
RTX 3090 - 1 Dakika
M3 Max - 1 Dakika 45 Saniye
M1 Max - 5 Dakika 20 Saniye.

Bu, M1 Max'den bu yana 3 kat iyileştirme anlamına gelir ve Nvidia kartları masaüstü versiyonları.
Tahminen Octane henüz donanım hızlandırmalı ışın izlemesi ile optimize değil bu yüzden ileride daha yüksek performanslar bile görebiliriz.


Screenshot 2023-11-21 at 3.30.47 pm.png



Şimdi tüketimler ile başlayalım arkadaşlar. M3 Max, CPU öncelikli işlemler için 30 Watt ile sınırlandırılmış durumda. Yani diğer M serileri ile benzer rakamlar görüyoruz bu noktada. Bu ne için iyi? Aynı Watt dolaylarında kalarak daha yüksek performanslara erişmek ve daha düşük transistör mimarisi avantajını hissetmek açısından önemli. Ancak eğer GPU ve CPU'yu aynı anda yüklerseniz M3 Max 120 Watt'a kadar enerji tüketebiliyor. Çok yüksek bir değer değil ancak yine de orta - düşük arası bir değer.

1080P Video Encode ederken güç kullanımları aşağıda yer alıyor. Bu grafik hem X64 ve ARM tabanlı sistemlerin enerji tüketimleri konusundaki, hem de M3 Max'in selefleri ile arasındaki farkı görmek için önemli. M3 Max, Intel'in ağır topundan 4.5 kat daha az enerji kullanıyor bu noktada. Bu durumda elbette yüksek transistörün negatif etkisi de hissediliyor ancak nispeten düşük transistör mimarisine sahip AMD çiplerinin güç kullanım farkı tamamen işlemci platform farkından.

1700539645212.png


Platformun kendi içinde ne kadar geliştiğini görmek için ise aşağıdaki grafik ayrıca önemli. Önceki neslin Ultra modeli olan ve sadece masaüstü modellerde yer alan çipi ile sonraki platformun dizüstü modelinde yer alan Max serisinin çoklu çekirdeği neredeyse aynı. Hatta tekli çekirdek performansı M3 tarafında gözle rahat hissedilir ölçüde daha hızlı.

1700539827101.png


Handbrake 1080P30 MP4 Video Encode ederken çok daha farklı bir manzara bizi karşılıyor. Evet M3 Max bu noktada zirvede değil. Aslında 4. sırada. Bunun nedeni biraz da sistemlerin çekebildiği güç miktarları. O yüzden Stuido içerisinde çalışan Max - Ultra serileri ve astronomik rakamlarda güç tüketimi yapan X64 sistemler elbette daha iyi performanslara sahipler. Bu noktada bilinmesi gereken şey X64'ün çöp olmadığı. Performans olarak gayet iyiler ancak inanılmaz kaynak tüketimleri onları sıcak çalışan, stabilitesi ve dayanımı düşük ve verimsiz yapıyor. Yoksa her anlamda daha kötü değiller.

Unified Memory sayesinde her Mac modelinin aynı zamanda RAM bellek miktarı kadar teorik olarak VRAM'i de var. Yani M3 Max'in en düşük varyantta bile 36 GB teorik VRAM'i var.

1700540075944.png



Fiyatlar konusu

Şimdi herkes Mac dendiği zaman akıllara aynı anda ödenen astronomik paraları ve boş banka hesaplarını da getiriyor ancak durum bence öyle değil. Eskiden benim de kullandığım Alienware markası ile bir kıyas yapmak istedim. Apple ve Alienware sitelerinde en pahalıya satılan iki cihazın da birbirine karşı artı ve eksileri var elbette.

En basitinden CPU olarak Apple güçlüyken GPU olarak Alienware güçlü, RAM bellek miktarlarını eşit olarak varsayıyorum çünkü Windows ile macOS'un ihtiyaç duydukları bellek ve yönettikleri yol aynı değil. Diğer yandan ekran ve klavye olarak yine Apple önde iken ağırlık konusunda da yine Apple tarafı daha kuvvetli. Bununla beraber Depolama yine Alienware tarafında güçlüyken ekran konusunda da Apple 4K Mini-LED sRGB %100 120Hz ekranı ile yine önde.

Şahsi kanaatimde bence Apple platformu şimdilik oyun açısından destek görmesede daha gelişmiş ve üretim kalitesi ve barındırdığı yazılım anlamında da çok ileride. Bunu iki bilgisayar markasının da en iyisini kullanmış birisi olarak söylüyorum. Bu yüzden Alienware seçtim. Aradaki fiyat farkı ise 600 dolar. Verilir mi? Elbette verilir. Tabi bunlar öznel şeyler. Ben kendi fikrimi söylüyorum. Sırtınızda siz de 5 kilo bilgisayarı oradan oraya taşıyıp yazılımcıyım derseniz, RAM bellek ve ekran kartı lehim arızaları yüzünden onca para kaybedip bir de kalitesiz hizmet alırsanız siz de verilir dersiniz ki bunları yapan da teknik desteği ile nam yapmış Dell. Yine Apple kadar değiller orası ayrı. Şimdi bilgisayarım bozulsa mağazaya bozuk bilgisayar ile girip, ikame ve yedeklemesi yapılmış cihazla çıkıyorum. İşim aksamıyor. Tek işi oyun olan adama zaten üretilmiyor bu bilgisayarlar. Ben Native destekleyen oyunları Mac üzerinden, diğerlerini de GFN'den oynayarak gayet mutlu devam ediyorum. %90'lık kısımda da iş için kullandığımdan çok mutluyum.

Yine de ihtiyaçlarınızı karşılasa yeni Macbook Pro'yu alır mıydınız?
Okuduğunuz için teşekkürler.
Screenshot 2023-11-21 at 3.46.30 pm.png

Screenshot 2023-11-21 at 3.46.44 pm.png
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Mac kullanıcısı olarak iş ile oyunu ayırdım, oyun için series x iş için mac tercih ediyorum. Dediğiniz gibi mac'ler oyun desteği gelirse bile bir mac alırken yine acaba şu oyunu açarmı diye kriter belirleyeceğimi sanmıyorum. Ama oyuna yönelmeleri bu yönde girişimde bulunmaları yinede beni heyecanlandırıyor. Düşünsene windows'un öne çıkan özelliği oyun ve artık mac'de oyunda başarılı. E ozaman imkanı olan çoğu kullanıcı windows'u ve bitmek bilmeyen hataları bir kenara bırakır diye düşünüyorum. Tabi burada iki sistem arasındaki fiyat farkıda önemli rol oynar. Arada uçurum olursa yine az kişi tarafından tercih edilir.
 
Üstadım gene döktürmüş. 120Hz olayı için sadece alasım var yok değil :D
 
Fiyat performans konusunda ne alemde peki?
Göreceli bir durum. MacBook Pro'nun M3 Max ile özelleştirilmiş modelini alan bir kişi genellikle çok özel işlerle uğraştığı için kazanılan her saniye çok daha değerli oluyor. MacBook ile elde ettiğiniz avantaj yeterliyse fiyatına değiyor fakat basit işlerle uğraşıyorsanız fiyatına değmeyebiliyor. Özellikle macOS gerektirmeyen işleriniz için birçok alternatif mevcut. Ayrıca M3 Max'e ihtiyacı olmayan kişiler de diğer modelleri alabilir.
 
Fiyat performans konusunda ne alemde peki?

Bütçe için düz, F/P için Pro serisine yöneliyoruz hocam. Zaten F/P olsa 56 çekirdekli olmazdı.

Sen seversin ama, Pro serisiyle bataryada attığın debug’ı başka makinada prize bağlı atamıyorsun. Evden çıkarken yanına şarj aleti almıyorsun, en ağır kasası 1.5 kilo, komple metal kasa, bataryada 4K 120 Hz alabiliyorsun kendini kasmıyor Parallels ile 2. 3. VM’yi açtığında bile performans düşmüyor falan.

Aklına ilk gelen soru “GTA V açar mı?” olmayan herkes için harika bir cihaz. Pil ömrü ve sessizliği gerçekten etkileyici.

Daha ben çalışırken aktif soğutmasını açmadı. Kasası pasif soğutma anlamında kullandıklarımın arasında en iyisi çünkü dış malzeme kaliteli.

4K Resident Evil oynarken 6000 Bit Rate 1080P Twitch yayını yaptım RE’yi 30FPS’e düşürdü soğutma çalıştı belleği de 300 mb kadar SWAP yaptı.

Mac kullanıcısı olarak iş ile oyunu ayırdım, oyun için series x iş için mac tercih ediyorum. Dediğiniz gibi mac'ler oyun desteği gelirse bile bir mac alırken yine acaba şu oyunu açarmı diye kriter belirleyeceğimi sanmıyorum. Ama oyuna yönelmeleri bu yönde girişimde bulunmaları yinede beni heyecanlandırıyor. Düşünsene windows'un öne çıkan özelliği oyun ve artık mac'de oyunda başarılı. E ozaman imkanı olan çoğu kullanıcı windows'u ve bitmek bilmeyen hataları bir kenara bırakır diye düşünüyorum. Tabi burada iki sistem arasındaki fiyat farkıda önemli rol oynar. Arada uçurum olursa yine az kişi tarafından tercih edilir.

Her türlü daha pahalı olacak. Kimse bu kadar inci gibi işlenmiş kusursuza yakın makinaları ucuza vermez ama kaliteyi bozmadan ucuzlarsalar iyi olur tabi. Şu kalite olayını çok büyük umutlarla Alienware aldığımda gördüm ben. Mac ile yan yana koy dışarıdan bak, içini aç bak. Hangisinde daha çok emek ve özen olduğunu anlama noktasında başka bir şey yapmana gerek yok. Benim gibi Apple düşmanı bir adam (15 sene Windows kullandıktan sonra) bu kadar tükürdüğünü yalardı. Benim konum var forumda bu cihazlar haketmiyor bu parayı diye. O zamanlar Mac geçmemişti elime tabi. Malzemeyi kullanınca anlıyorsun.
 
Harika bir yazı olmuş. Beklentim ileride Intel, AMD gibi firmaların da ARM mimarisi yönünde çalışma yapmaları. Daha da ileri gidiyorum: Microsoft'un mevcutta yer alan ARM tabanlı işlemcilere uygun olan işletim sistemi yeterli değil.

Çekirdeği de sıfırdan bu mimari için yazılmış bir işletim sistemi gerek.

Bu gibi devrimsel adımlar olmadan gelişim, çok yavaş ilerler.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı