Rehber APT Nedir?

Eğer onaylamazlarsa kuramaz mıyız? Hem birisi o dediğinizi yapınca diğerleri neden kendi paketlerine uygun hale getirip paket yöneticisine koyuyor? Ayrı ayrı uğraşıyor?

Eğer onaylamazlarsa kuramaz mıyız? Hem birisi o dediğinizi yapınca diğerleri neden kendi paketlerine uygun hale getirip paket yöneticisine koyuyor? Ayrı ayrı uğraşıyor?
Kurabilirsin, debian paketi (.deb) olarak kaynağından indirir ve kurarsın. Devamında ne kastettiğinizi anlamadım.

Yani uygulamalar test edip onaylıyorlar ya. Niye her paket yöneticisi için ayrı ayrı uğraşılıyor?
Çünkü farklılar, birisi pacman birisi apt öyle düşün. Eğer dediğin gibi olsaydı herkes aynı paket yöneticisini kullanırdı. Bu sefer farklılık diye bir şey kalmazdı. Zaten Debian tabanlı yüzlerce dağıtım var yani, tek canını sıkan bu olsun.

Yok yani. Mesela neden Debian'da Pacman paketindekileri çalıştıramıyoruz? Ayrı bir çalışma prensibi mi var?

Yani uygulamalar test edip onaylıyorlar ya. Niye her paket yöneticisi için ayrı ayrı uğraşılıyor?

Ayrı ayrı uğraşılan paket yöneticisi değil, paketlerin kendisidir. Her paketin çeşitli testlerden geçme nedeni sorun yaşamamak ve güvenlik içindir. Yani GNU/Linux'ta programlar öyle denk gele, saldım çayıra mevlam kayıra şeklinde yürümez, çok ciddi testlerden geçerek kullanıcıya ulaşır ve kullanıcı da sudo apt paket-ismi komutuyla istediği programı kurar.

Hocam onu demiyorum. Mesela Pacman'e çıkarmak için uğraştılar. Niye APT için de ayrıyeten uğraşılıyor? Her paket yöneticisinin kendisine has çalışma prensibi mi var?
Pacman Arch tabanlı dağıtımlar için, APT Debian tabanlı dağıtımlar içindir. Bu dağıtımlara göre oturtulmuş paket yöneticileri bunlar.

Hocam onu demiyorum. Mesela Pacman'e çıkarmak için uğraştılar. Niye APT için de ayrıyeten uğraşılıyor? Her paket yöneticisinin kendisine has çalışma prensibi mi var?
Evet, sonuç aynı olmasına rağmen ulaşma evresi farklıdır her paket yöneticisinin.

Her taban dağıtımın kendine göre paket yöneticisi var, bunun nedeni, bütün tabanlarda kernel Linux olsa da üzerine bindirilen GNU araçlarında tabana göre veya tabanın amacına göre farklılık gösterir. Bu farklılıktan dolayı her paket yöneticisi bütün dağıtımlarda birebir aynı işlemi yapmaz. Örneğin biri ana paketi kurmaya göre diğeri bağımlılıkları da kurmak üzere ayarlanmışsa paket yöneticisi de farklı olmak zorundadır. Kabaca, Ali ve Ayşe nasıl aynı değilse bu da öyledir.
Şimdi "o halde tek paket yöneticisini hepsinde kullanmak üzere yazsınlar" denebilir.
Buna pek gerek olmasa da ayrıca bunun için henüz deneme aşamasında olan Flatpak, Snapd, AppImage gibi çalışmalar var. Şimdilik bu üç çalışmanın hangisi önde tartışması yaşanıyor, ilerde belki genel paket yöneticisi olabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…