Araba yokuşta nasıl kaldırılır?

Takla_King

Kilopat
Daha fazla  
Merhabalar bugün sürücü kursunda 4. günüm. Önceden biraz tecrübem olduğu için parklar ve düz yolda gram sıkıntı yaşamıyorum fakat yokuşta kaldırırken bir türlü düzgün kaldıramıyorum. Tavsiye verirseniz sevinirim.
Yarım debriyaj yapayım derken gaza birden yükleniyorum 3000 devire geliyor ve araç fazla bağırıyor ama kalkıyor titremeden etmeden. Bilen elbet vardır aynı şekilde devam etsem sınavda sıkıntı yaşar mıyım?

Merhabalar bugün sürücü kursunda 4. günüm. Önceden biraz tecrübem olduğu için parklar ve düz yolda gram sıkıntı yaşamıyorum fakat yokuşta kaldırırken bir türlü düzgün kaldıramıyorum. Tavsiye verirseniz sevinirim.
Yarım debriyaj yapayım derken gaza birden yükleniyorum 3000 devire geliyor ve araç fazla bağırıyor ama kalkıyor titremeden etmeden. Bilen elbet vardır aynı şekilde devam etsem sınavda sıkıntı yaşar mıyım?

Hocam bende kalkışlarda yarım debriyakı çözemiyorum konunun takipçisiyim düz yold falan hiçbir sıkıntım yok sadece kalkış sıkıntı.

Yarım debriyaj yap gaza hafif yüklen. Heyecan yaptığın için gaza çok basıyorsundur. Olmadı el frenini çek öyle kaldır tabii sürücü kursunda kabul ediyorlar mı öyle bilmiyorum.

Deviri yüksek tutarsan patinaja düşebilirsin.
Yarım debriyajdan ziyade aracın kavrama noktasını keşfetmen lazım. Araç titremeye başladığı zaman gaza bas ve debriyajdan ayağını çek.

Ayak frende debriyajı yavas yavas bırak motorun sesini dinle uygun zorlanma sesi gelince ayağını frenden çek zaten araç durduğu yerde duracak bu an da hafif gaza geçip debriyaj yavas yavaş salacaksın. Bu arada arabayı bağırtıyorsun diye sınavdan kalmazsın merak etme, birçok kişi stop ettirmemeyim diye bağırtıyor arabayı :D

Bu biraz hisle alakalı yani bisiklet sürmek gibi ilk başta karmaşık fakat çözünce basit gelen bir şey. Heyecan yapmadan deneyerek orantıyı tutturabilmen lazım sonrasında çözersin zaten.

Debriyajı hafifçe çekerken arabanın hareket etmek istediğini hissedeceksin, işte pedalin o konumu aracın kavrama noktasıdır. Kavrama noktasına geldiğin zaman sakince gaza basıp debriyajı azaltman lazım. Araba hareket ettiği zaman debriyajı bırakabilirsin.

Düz ile yokuşta araba kaldırma arasındaki tek fark, yokuşta debriyajı ufacık daha bırakman gerektiği. Yokuşta debriyajı kavrama noktasına getirirsen araba geriye doğru akmayacaktır zaten, ilerlemek istediğini bu şekilde anlayabilirsin.

Son düzenleme:
Gazı ayağında sabit tut, debriyaj ile arabanın kalkışını kontrol et. Debriyajın mantığını öğrendikten sonra arabayı kontrol etmen çok kolaylaşıyor. Kursta 4. günün ise acele etme. Geri kaçırmaktan endişe etme, bir kere kaldırdıktan sonra olayı anlayacaksın zaten.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı