Benzinli araba yokuşta nasıl kaldirilir?

Titreme başlayınca debriyajı o kıvamda tutup ayağını frenden çekip tatlı tatlı gaza bas. Araba hareket edince ayağını debriyajdan yine yavaş yavaş çek, bir anda çekersen stop edebilir.

Hocam dediklerinizin hepsini internetten olsun hoca olsun dinledim izledim sorun bende tamamen ama çözüm bulamıyorum.

Eğilip bakmak değil titremeye bakın. Karşıya odaklanın.

Evet haklısınız onu da yaptım hafif titreyince ayağımı frenden çekip gaza bastım ama araba geriye kaçıyor ya da hiç ileri gitmiyor tam o noktayı bulmam lazım. Düz yolda sorunum yok yokuş kalkiş sıkıntı.

Evet haklısınız onu da yaptım hafif titreyince ayağımı frenden çekip gaza bastım ama araba geriye kaçıyor ya da hiç ileri gitmiyor, tam o noktayı bulmam lazım.

Gaza yeterince basmamış olabilirsiniz.

Arkadaşlarında dediği gibi ayağınızı debriyajdan yavaş yavaş kaldırmaya başlayınca o ilk titreşimi hissetmek, hissedince gaza basmaya başlayın. Eğime göre daha fazla gaza basın araç bağırsın veya titreyerek kalsın mühim değil, sınavda sorun olan istop ettirmektir.

Belki daha önce denemediyseniz sol ayak topuğun zeminden temasını ayırmadan deneyin. Mesela ben sol ayağımın topuğu yere değecek, yoksa ben bile kendimi tanımıyorum 😁

İmkanınız varsa benzinli bir araçla sınavdan önce boş alanda daha çok pratik yapın.

Arabaya yabancıysanız ilk başta hafif aragazı vererek kaldırmaya çalışın. Her aracın kavraması ve debriyaj hafifliği farklı oluyor. Sınav öncesi kurs aracı ile bu şekilde hangi devirde rahat kalkacağını kavrayabilirsiniz.

Mantığı çok basit aslında, yarım debriyaj araba titremeye başlayacak orası kavrama noktası. Arabaya ufak bir gaz verin ve ondan sonra orantılı olarak debriyajdan kaldırırken yokuşun dikliğine göre gaza basın. Ben 16 yaşında yapabiliyorsam sizde yaparsınız hocam.

Bende aynı yaştayım fakat her arabanın debriyaj kavrama noktası aynı değil ben Fiorino'yu çok kolay sürüyorum ama Tofaş'ı süreceğim zaman debriyajdaki o titreme hissedilmiyor ve çok seri kalkarak patinaj atıyor.

Bende aynı yaştayım fakat her arabanın debriyaj kavrama noktası aynı değil ben Fiorino'yu çok kolay sürüyorum ama Tofaş'ı süreceğim zaman debriyajdaki o titreme hissedilmiyor ve çok seri kalkarak patinaj atıyor.
Güzel özetlemişsiniz. Koskoca transiti sürebiliyorum normalde. Arkadaşımın 2000 model Clio’sunu süreyim dedim arabada kavrama noktası yok.

Güzel özetlemişsiniz. Koskoca transiti sürebiliyorum normalde. Arkadaşımın 2000 model Clio'sunu süreyim dedim arabada kavrama noktası yok.

Tofaş'ta da aynı o şekildeydi 2 kere kaldıramadım aracı en sonda patinaj çeke çeke kaldırmıştım inşallah sürücü kurslarındaki eğitim için kullanılan araçlarda öyle değildir.

Tofaş'ta da aynı o şekildeydi 2 kere kaldıramadım aracı en sonda patinaj çeke çeke kaldırmıştım inşallah sürücü kurslarındaki eğitim için kullanılan araçlarda öyle değildir.
O araçlar öyle değil hocam merak etmeyin. Ama sürücü kurslarına göre değişiyor. Ben İ20 ile girdim. Başka kurslarda Fıat Punto ile veriliyordu.

O araçlar öyle değil hocam merak etmeyin. Ama sürücü kurslarına göre değişiyor. Ben i20 ile girdim. Başka kurslarda Fiat Punto ile veriliyordu.

Bende olduğum ilçede hep Renault Clio 4 görüyorum sürücü kurslarındaki eğitim araçlarını. Zaten sürücü kursu da okula çok yakındı oradan görüyordum.

Benim kullandiğim araba i20 normalde Corolla dizel sürüyorum onda sorun yok buna alişamadim sınavdan önce bayağı pratik yapmak lazım bugün yine söndürdüm bana gelen şey şu sanki debriyajdan ayağimi yeterince kaldirmamişim gibi geliyor ya da gaza az basıyorum çünkü araba hareket etmiyor o anda tam bırakıyorum sönüyor tam anliyamiyorum kavrama noktasini.

Güncelleme: Debriyajı tamamen çözdüm sürekli dur kalk yapa yapa yokuşta bağırtmadan vs. kaldırıyorum.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı