Merhaba araçlara nasıl yazılım atıyolar çok merak ediyorum veya nasıl gizli özelliklerini açılıyor hangi yazılım dilini bilmek gerek.
Onun yazılım dili bilmeyle alakası yok.
En basit şekli şu: Yapılan işlem aslında yazılım atmaktan ziyade yüklü olan yazılımın ayarlarını değiştirmek.
Arabalarda elektronik beyin var. (PC gibi bir şey). Farzedin ki PC'nin varsayılan ayarlarını değiştiriyorlar veya overclock yapıyorlar.
Otomotiv sektöründe beyin diye tabir ettiğimiz bilgisayar aslında tam olarak kullandığımız bilgisayarlar gibi değiller. Doğrusu, Elektronik Kontrol Ünitesi'dir. Elektronik Kontrol Ünitesinde (ECU) bulunan araç hafızasına belli parametreler tanımlanıyor. Bu parametreler aracın bütün sensörlerine erişerek otomasyon görevini yerine getiriyor.
OBD kabloları ve cihazları ile aracın ECU'suna bağlanılır. OBD'den bilgisayara transfer edilir ve çeşitli yazılımlar ile modifikasyon yapılmak istenen performans verileri veya özellikler parametreler aracılığıyla değiştirilir. Aracın ECU'suna bağlandıktan sonra ayarları değiştirme veya seçenekleri görüntüleme gibi bir durum söz konusu değildir, bu bilgi yanlıştır. OBD aracılığıyla ECU'ya bağlanıldıktan sonra çeşitli yazılımlar mevcut. VCDS, KESS, Autotuner gibi özel parametrelere ulaşabileceğiniz yazılımlarla çeşitli modifikasyonlar sağlanabilir.
İşletim sistemi Windows değil ama arabada da PC kasası gibi bir KASA var. Monitör bağlayıp değiştirir gibi bir cihaz bağlayıp ayarları değiştiriyorlar.
Tamamen yanlış bir bilgi.
Araçta bilgisayar gibi ünite yok. Monitör bağlanarak bir işletim sistemine de erişilmiyor hatta aracın işletim sistemi olmuyor. ECU'da parametreler var bu parametreler OBD cihazları ile bilgisayarlara aktarılır ve parametreler üzerinde çeşitli modifikasyonlar sağlanır.
Amatör hobi olarak FCA grubu araçlara yazılımsal modifikasyonlar yapıyorum. Başka bir sorunuz olursa cevaplayabilirim.