Araç fiyatları artacak mı yoksa düşecek mi?

Sıfır fiyatlarında gerileme olursa, ikinci el piyasasında da düşüş kaçınılmaz olur. Yüksek fiyattan, araba kalmayacakmış gibi atladı herkes piyasaya. Şimdi o adamlara fiyat düşür desen ne kadar zoruna gideceğini tahmin edersiniz. Sıfır fiyatı düşerse mecburen düşürmek zorunda kalacaklar. Anlamsız bir fiyat yükselmesi oldu. Bu mantıksız durumun bir şekilde düzelmesi gerekiyor. 10 yaşında bir teneke ile ev parası eşitlendi resmen.
 
Kesinlikle düşmez eğer 2. el piyasasından bahsediyorsak temiz araçların fiyatları her zaman yükseldiği ile kalacak ve daha da artacaktır. Fiyatları kullanıcıların kendisi ve galericiler belirlediği için satış yapan kimse bu artışın önünü kesmek ve zarar etmek istemeyecektir. Fiyatlar düşer mi paramı arabaya yatırmalı mıyım zarar eder miyim gibi şeyler düşünmeye gerek yok bence. 6 ay önce aldığım 2001 model land rover Discovery'i yılbaşından hemen sonra 100 bin TL kar ile sattım. Aynı hafta 2012 mode BMW 525D xDrive aldım şu an satmaya kalksam 20 bin TL karım var. Satmaya niyetim yok işin ticaretinde değilim fakat yaza kadar 50 bin TL daha üstüne koyacağını umuyorum.
 
Eğer düşük kilometresi olan bakımlı bir araç alıyorsanız segment fark etmeksizin mantıklı bir seçim yapmış olursunuz. Sıfır araç düşünüyorsanız bekleyebilirsiniz herkes tarafından düşüş olacağı bekleniyor fakat kimse garantisini veremez.
 
Not: Yazıda büyük harflerle yazdığım cümleleri bilerek yazdım ki kelimeler arasındaki fark belli olsun.

Bir malın fiyatı her zaman sabit bir eğim ile yukarı gitmez. Tüm piyasalar bu şekildedir. Dolar, Euro, Altın, Çay, Otomobil vb. aklınıza ne geliyorsa. En çok alınıp tüketilen bir üründen örnek vereyim. 1 koli yumurta 4-5 yıl önce ne kadardı? Şuan ne kadar? En yüksek hangi fiyatı gördünüz? Tüm bunları düşündüğünüzde 5 yıl önceki ile bugün arasında kaç kat fiyat farkı var?

5 sene önce ortalama 8-9 lira olan yumurta fiyatı geçtiğimiz günlerde 35 lira civarına yükselerek şuan ortalama 25 lira civarına GERİLEMİŞTİR. Ama şuan ne diyoruz? Yumurta fiyatları 35 liraydı 25 liraya DÜŞTÜ. Yani 5 yıl öncesi ile baktığımda 35 lirayı gördüğümüz zamanda 4 kat artış olduğu ortada ve bu yükseliş şu şekilde gitmiştir. 10TL-12TL-15TL-13TL-15TL-18TL-19TL-16TL-21TL-18TL-23TL-21TL-19TL-22TL......35TL..... ve şuan 25TL.

Bu örneği ister Altın'a yorumlayın ister dolara ister peynire isterseniz TV fiyatlarına... Bunun adı enflasyondur..

Bu neye benziyor biliyor musunuz? Kurbağayı sıcak suya atmak yerine yavaş yavaş ısıtırsanız hikayesi ile aynıdır.

Şimdi sorumuzu tekrar soralım..

Araç fiyatları artacak mı yoksa düşecek mi?

Bu sorunun 2 cevabı var;

Cevap 1: C sınıfı binek araçları baz alırsak fiyatları 300 bin civarına kadar yükselip, şuan ortalama 250 bin civarına DÜŞMÜŞTÜR. Bak gördünüz mü fiyatları nasılda düşüyorlar? Bu fiyatlar daha da DÜŞECEK.

Cevap 2: 2015 yılında 50-60 bin civarı satılan C sınıfı binek araçları baz alırsak fiyatları 300-350 bin civarına kadar yükselip, şuan ortalama 250 bin civarına GERİLEMİŞTİR.

Şimdi sizce yukarıdaki örnek verilen maddeler de dahil olmak üzere tüm bu ürünlerin fiyatı DÜŞECEK Mİ? yoksa tıpkı geçmişte olduğu gibi bir miktar GERİLEMİŞMİDİR?

Bu sorunun cevabını verebiliyorsanız eğer zaten cevabı da biliyorsunuz demektir.
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı