Aracın ağır hasarlı ya da değişenli olması neyi değiştirir?

Düzgün yaptırılmıyor. Yurt dışında düzgün ülkede o kadar hasar olsa hurda olacak aracı evirip çevirip o modelin hasarsızıyla birebir yapıyorlar. Şasisi mahvolan aracın ne fren sistemine ne kemerine ne hava yastığına güvenilir. Adam sana yastık düzgün der, kazada kafana direksiyon izi çıkar, bilemezsin.
 
Bizim ülke de usta yok yapıyorlar da neye yapıyorlar. Görünüşü güzel olsun yeter bizim ustalara gerisi önemli değil kaportanın altında çelik mi var macun mu var.
 
Hocam ağır hasarlı araçta tam olarak ne olduğu belirsizdir. Özellikle bu kazalardan sonra tutarlar işlenmez genelde. Aracın iskeletine gelen darbe sonucu araba fabrikadan ilk çıktığı halinde ki dengeyi ve sağlamlığı kısmen yada tamamen kaybedebilir. Bu sonradan her ne kadar düzeltilse de hiçbir zaman ilk günkü mühendisliği yakalanamaz yani ağır hasarlı araç her zaman risktir. Değişen ise çok ucu açık yani ufak bir göçük vardır değişir biraz vuruk olur değişir kaputa saksı düşer değişir. Ama bunların yanında gerçekten ciddi bir kaza sonrası da değişme olmuş olabilir. Değişen ve boya genellikle avrupa ülkelerinde arabanın yenilendiği düşüncesiyle fiyatın artmasına neden olur fakat oradaki ahlaklı işçilik bizde olmadığı için bizim gibi ortadoğu ülkelerinde durum tam tersidir.
 
Ağır hasarlı araçlar kaza sonucu kullanılamaz hale gelmiş olanlardır. Sigorta şirketleri tarafından ihale usulü satışı yapılıp bir şekilde tamir edilerek tekrar trafiğe çıkıyor. Bu tarz araçlar piyangodur. Ne çıkacağını bilemezsin. Değişenli olması ise hiçbir fark yaratmaz. Ufak kazalarda hasar gören parçaların değişmesi anlamına gelir.
 
Basitçe şöyle bir mantık var; bir araba kazaya karıştı diyelim. Araç sahibi kaskolu aracını onarım için yetkili servise çektirdi varsayalım.

Yetkili servis aracın layığı ile onarımı için bir liste hazırlar. Tabir-i caizse incik cincik ne varsa yazılır.
Kasko şirketi şöyle bir hesap yapar;
Aracı yaptırırsam cebimden çıkacak para atıyorum 100 bin TL
Aracı perte ayırsam sahibine ödeyeceğim para 500 bin TL, ben bu haldeki arabayı 420 bin TL'ye satabilir miyim? Eğer 420 bin TL'ye satabilecekse, cebinden 80 bin TL çıkacağı için arabayı perte ayırır. Yani "Ağır hasar kaydı" girer.

Bu şu demektir; bu arabayı layığı ile onardığınızda, arabanın hatasız sağlamından pahalıya gelmektedir. Bu aracı kasko şirketi ihale usulü ile satar. Alan kişilerin amacı genellikle kâr etmektir. E bu arabayı layığı ile onardığınızda zarar ediyorsunuz.

O zaman davlumbaz, sis farı kapağı gibi orijinali pahalı olan önemsiz parçalar yan sanayi kullanılır. Tamponun arkasında kalan gözükmeyecek çoğu parça ise ya hiç takılmaz ya da olduğu gibi hasarlı takılır. Kısaca araç görüntüyü kurtaracak kadar onarılır. Genellikle hava yastığı, emniyet kemeri gibi hayati ancak görünmeyen parçalar da ya dirençle kandırılır ya da tamir edilir ki hiç sağlıklı bir uygulama değildir. Bu şekilde yöntemlerle 100 bin lira harcanması gereken araba 40 bin lira harcanarak görüntüsü kurtulacak kadar adam edilir. Ancak kaportanın altı vahim durumdadır.

Bu yüzden ağır hasar kayıtlı arabalar tercih edilmez.

Değişen konusu ise, bazen çok ufak kazalarda parça değişmesi gerekse de, bazen de kaskosuz aracın kaza yapması ya da sürücünün alkollü olması gibi durumlarda tramere işlemeyen ağır hasarlara gebe olabiliyor. O yüzden de değişenden kaçılıyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı