Arch Linux kişiselleştirilmesi zor mu?

Killerby34

Picopat
Katılım
19 Mart 2021
Mesajlar
153
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arch Linux'u grafik arayüz ile kurmayı düşünüyorum ama kişiselleştirme yapamam diye korkuyorum. Arch Linux kişiselleştirme zor mudur?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Arch Linux'u grafik arayüz ile kurmayı düşünüyorum ama kişiselleştirme yapamam diye korkuyorum. Arch Linux kişiselleştirme zor mudur?
Hayir, herhangi bir masaustu ortamini kurup her dagitim gibi ozellestirirsiniz. Dagitim secmiyor bu is, mesela GNOME kurup Ubuntu'daki bir videodaki ozellestirmeleri yapabilirsiniz :)
 
Linux open-source olduğu için istediğin her şeyi yapabilirsin.
Katkisi var tabii ama oyle demeyelim, masaustu ortamlari ayni cekirdek icin oldugundan diyelim. FOSS oldugu icin her konuda ozellestirmeler tam ama yani dagitim secmiyor bu isler, Kernel ile de alakasi oldugunu sanmam.
 
Zaten YouTube veya sitelerden baka baka yapacağından zor olmaz.
 
Hocam zor derken yani az kod yazarak falan orta derecede biri özelleştirebilir mi?
Kod yazmak dediginiz terminal komutlari galiba, o terminal komutuyla GNOME kurarsiniz ornegin, veya KDE / XFCE. Sonrasi grafik arayuzlu oluyor genellikle. Paket yoneticisi disinda pek fark yok en azindan ozellestirme icin.
 
Arch Linux "kişiselleştirmesi" en kolay dağıtımdır. Ama şöyle bir sorun var ki geri kalan her şey diğer dağıtımlara göre uğraştırır. Eğer kişeselleştirmekten bahsettiğin şey bir iki tema kurulumu ise hiç zor değil. Eğer kişiselleştirmeden kastın programları yüklemek ve kendine özel tam fonksiyonlu bir sistem yaratmaksa; evet, uğraştırır biraz. Bir Manjaro ya da Ubuntu'nun rahatlığını vermez. Eğer bazı ayarları elle yapmaya üşenmiyorsan iyidir. Arch kullanmak zor değildir ama uğraş vericidir biraz. Özellikle sürekli değişen bir sistemde daha önce yaptığın ayarların bozulduğunu, yeni yazılımla şu zamana kadar yaptığın çözümün işe yaramadığını ya da kendi klavye düzenini (F kullanıyorum) bir güncellemenin bozduğunu gördüğünde "Heh! Ne olmuş? İki foruma, wiki'ye bakar da hallederim! Zaten şimdi onun muhabbeti dönüyordur." diyebilirsen Arch'a arkana bakmadan geçebilirsin. Burada anahtar soru sistemine ne kadar zamanını ayırabilirsin? Bu tür şeyleri yapmak için ideal bir zaman çünkü yarı yıl tatiline girdi okullar. Yapmak istiyorsan ve zamanın varsa maksimum 2 günde çözersin önemli kısımlarını. Panik yapma ve oku bol bol. Okudukça büyütülecek hiçbir şey olmadığını anlayacaksın ve her şey kafana yatacak.

Not: Lütfen yedek almayı unutma 😅 Arch Linux'u daha çok bir kendini geliştirme yolculuğu olarak gör. Bu yolculukta öğreneceklerin diğer çoğu dağıtımda da işine yarayacak tecrübe ve bilgiler kazanmanı sağlayacak. Sadece 1 haftada ne kadar öğrendiğine şaşıracaksın.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı