Çözüldü Arch Linux'ta Dual boot nasıl yapılır?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Ahmsef

Hectopat
Makaleler
2
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar, Arch Linux kullanıyorum ve 1TB ile 256 GB olmak üzere 2 diskim var. 1TB'de Arch'ın kalmasını ve 256 GB'de Windows 11 kurmak istiyorum fakat disk kurulumunda 2 tane diskimi de seçtim. Garip bir şekilde de 1TB diskimde sadece Home klasörü varken 256 GB'de diğer dosyalar var. Ne yapmalıyım?
Disk görüntüleri:

1726596487581.png

1726596505057.png

Çözüm
16 GB RAM'de Swap gerekmez. Aksine sistemi yavaşlatır.

1TB diskimde:

1GB: FAT32.
53 GB: /
945GB: /home

256 GB diskimde:
254 GB: Ext4.
Eğer bölümleme bu şekilde ise yaptığınız şeyi ben size açıklayayım, ilerleyip ilerlemeyeceğinize siz karar verirsiniz. Şu şekilde:

1 TB olan diske sistem dosyaları ve kullanıcı klasörü kurulmuş. İndirilen programlar 1 TB olan diske kurulacak.

256 GB olan diski de biçimlendirmişsiniz ancak mount noktası eklememişsiniz. 256 GB olan disk dosyalar programınızda görünecek ve istediğiiz dosyaları oraya atabileceksiniz ancak otomatik olarak programların kurulduğu alan burası olmayacak.

C ve D diski yapmak gibi olmuş bu durum. Eğer isteğiniz bu ise devam edebilirsiniz.
Garip bir şekilde demeniz saçma hocam. 2 diski de seçerseniz 2 diski de Linux kurulumu için kullanması doğru değil mi? Ne bekliyordunuz ki? Baştan kurulum yapın.

Yeni kurulumda yalnızca 1 diski seçin ve "Home için ayrı alan oluşturulsun mu?" sorusuna "Hayır." cevabını verin. Otomatik olarak seçtiğiniz '1 diske' Arch Linux kuracaktır.

Garip bir şekilde demeniz saçma hocam. 2 diski de seçerseniz 2 diski de Linux kurulumu için kullanması doğru değil mi? Ne bekliyordunuz ki? Baştan kurulum yapın.

Yeni kurulumda yalnızca 1 diski seçin ve "Home için ayrı alan oluşturulsun mu?" sorusuna "Hayır." cevabını verin. Otomatik olarak seçtiğiniz '1 diske' Arch Linux kuracaktır.

Hocam normalde Windows kurmaya uğraşırdım fakat üşendim. Ayrıca bu Home ayrı olsun mu falan illaki mi format gerekiyor? Mount falan editlenemez mi?

Hocam normalde Windows kurmaya uğraşırdım fakat üşendim. Ayrıca bu Home ayrı olsun mu falan illaki mi format gerekiyor? Mount falan editlenemez mi?

Tam hakim değilim ama düşünüldüğünde /etc/fstab dosyasını düzenleyip geri olması gerektiği yere koyabiliyor olmalısınız.

/home klasörünü diğer diske bağlayan satırı silecek ve diğer diskinizden olması gereken yere taşıyacaksınız.

Yaparsınız da ne önemi var? Sistemi yeni kurmuşsunuz sonuçta. Yeniden kurabilirsiniz. @mashiro 'nun dediği de geçerli, veri kaybolmaması gereken durumda kullanılabilir.

Yeni kurulumda yalnızca 1 diski seçin ve "Home için ayrı alan oluşturulsun mu?" sorusuna "hayır." cevabını verin. Otomatik olarak seçtiğiniz '1 diske' Arch Linux kuracaktır.

Hocam format atıyorum şu an. Disk bölümlendirmesinde şu şekilde yaptım:

1TB diskimde:

256 GB diskimde:

Swap göremedim onu hangi diske ve ne kadar yapacağımı bilmiyorum (16 GB RAM'im var). Home klasörü ayrı yapınca sanırsam sıfırlamak kolay oluyormuş. Ben zaten 1TB diskim daha hızlı olduğundan sistem dosyalarım onda kalsın istiyorum.

Yaparsınız da ne önemi var? Sistemi yeni kurmuşsunuz sonuçta. Yeniden kurabilirsiniz. @mashiro'nun dediği de geçerli, veri kaybolmaması gereken durumda kullanılabilir.

Hocam archinstall ile format atıyorum ve disk bölümlendirmem üstte yer alıyor. Sorun var mı bakabilir misiniz?

Son düzenleme:

1TB diskimde:

256 GB diskimde:
Eğer bölümleme bu şekilde ise yaptığınız şeyi ben size açıklayayım, ilerleyip ilerlemeyeceğinize siz karar verirsiniz. Şu şekilde:

1 TB olan diske sistem dosyaları ve kullanıcı klasörü kurulmuş. İndirilen programlar 1 TB olan diske kurulacak.

256 GB olan diski de biçimlendirmişsiniz ancak mount noktası eklememişsiniz. 256 GB olan disk dosyalar programınızda görünecek ve istediğiiz dosyaları oraya atabileceksiniz ancak otomatik olarak programların kurulduğu alan burası olmayacak.

C ve D diski yapmak gibi olmuş bu durum. Eğer isteğiniz bu ise devam edebilirsiniz.

Çözüm

256 GB olan diski de biçimlendirmişsiniz ancak Mount noktası eklememişsiniz. 256 GB olan disk dosyalar programınızda görünecek ve istediğiiz dosyaları oraya atabileceksiniz ancak otomatik olarak programların kurulduğu alan burası olmayacak.

Hocam yanlış bir şey yaparım diye ne olur ne olmaz 256 GB'liği biçimlendirmedim şimdi ext4 olarak biçimlendireceğim. Dediğiniz gibi C ve D diski gibi yapmak istemiştim. Ayrıca 1GB EFI her diske ayrı mı lazım?

Hocam yanlış bir şey yaparım diye ne olur ne olmaz 256 GB'liği biçimlendirmedim şimdi ext4 olarak biçimlendireceğim. Dediğiniz gibi C ve D diski gibi yapmak istemiştim. Ayrıca 1GB EFI her diske ayrı mı lazım?
Hayır. Yalnızca /boot/efi için 1 GB lazım. / ve /home olan dskle aynı disk olması daha iyi olur. 2 disk için de EFI gerekmiyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı