Arduino Pro mini bağlantısı nasıl yapılır?

Mçınar

Hectopat
Merhaba arkadaşlar, Arduino Pro mini üzerinde çalışmalarımız olacağından siparişinizi aldık ve şimdi bağlantı durumunu oluşturup kullanmak kaldı. Lakin Arduino Pro mini bilgisayara baglayamadim usbasp driver yüklemeye çalıştım. Yine port ekraninda com5 aktif olmadı . Port kısmında gözükmüyor? İnternetten USB Pro mini bir sürü bağlantı şeması var lakin bilgisayara okuyamadım. Sizin önerdiğiniz bağlantı şeması ya da driver varsa önerilerinizi bekliyorum. Herkese iyi çalışmalar.

bulduğum örnek pin bağlantısı ;

Ekran Alsıntısı.PNG

Dosya Ekleri

• IMG_20220323_143900.jpg
    IMG_20220323_143900.jpg
    302,5 KB · Görüntüleme: 119
  • IMG_20220323_144409.jpg
    IMG_20220323_144409.jpg
    95,7 KB · Görüntüleme: 131
Son düzenleme:
Klasik olarak MISO (master in slave out), MOSI (master out slave in), SCLK (serial clock), VCC, RST, GND pinlerinden as ISP yöntemiyle (in System programming veya in circuit serial programming de denir) programlayabilirsiniz.
bxtransc.png
promini-pinout.png

Ya da DTR'li bir FTDI232 programlayıcı alıp; DTR, RXD, TX, VCC, CTS, GND şeklinde bağlayıp programlayabilirsiniz. Ama ilk yöntem sizin için daha uygun.

ftdi-appl.jpg

Klasik olarak MISO (master in slave out), MOSI (master out slave in), SCLK (serial clock), VCC, RST, GND pinlerinden as ISP yöntemiyle (in System programming veya in circuit serial programming de denir) programlayabilirsiniz.
Eki Görüntüle 1339919
Eki Görüntüle 1339913

Ya da DTR'li bir FTDI232 programlayıcı alıp; DTR, RXD, TX, VCC, CTS, GND şeklinde bağlayıp programlayabilirsiniz. Ama ilk yöntem sizin için daha uygun.

Eki Görüntüle 1339918
şemadaki devreyi uyguladım ama pro miniye güç gelmedi hocam pinler yerleri uymadı herhalde ??

Pro mini ihtiyaç duyduğu elektriği VCC ve GND pinleri ile programlayıcıdan alacak. Bağlantınızda bir sorun olabilir.

Eki Görüntüle 1339919
Eki Görüntüle 1339913

Eki Görüntüle 1339918

Ancak Şu vcc ve bir tane gnd pinini yer değiştirdim mini çalıştı ancak pc hala portu görmüyor ?

Dosya Ekleri

• bxtransc.png
    bxtransc.png
    300 KB · Görüntüleme: 132
Pro mini için driver olmaz. Onun sürücüsünü bulamamanız normal. Anladığım kadarıyla libusb sürücüsü programlayıcıyı tanımış. Tanımamış olsaydı zadig ile kurulum yapmanız gerekebilirdi. Yalnız bilgisayardaki webcam bile Atmel USB cihazı diye görünmüş. O kısımda bir gariplik var.

Daha da başka bir alternatif olarak; eğer elinizde bir tane Arduino UNO varsa onunla Pro Mini'yi programlayabilirsiniz. Bağlantı şemasını Google'da kolayca bulursunuz. USBasp zaten Arduino Pro mini için şart değil. Zaten genelde diğer AVR modelleri için kullanılıyor AVR tiny, AVR classic gibi.

Pro mini için driver olmaz. Onun sürücüsünü bulamamanız normal. Anladığım kadarıyla libusb sürücüsü programlayıcıyı tanımış. Tanımamış olsaydı zadig ile kurulum yapmanız gerekebilirdi. Yalnız bilgisayardaki webcam bile atmel USB cihazı diye görünmüş. O kısımda bir gariplik var.

Daha da başka bir alternatif olarak; eğer elinizde bir tane Arduino UNO varsa onunla Pro Mini'yi programlayabilirsiniz. Bağlantı şemasını Google'da kolayca bulursunuz. Usbasp zaten Arduino Pro mini için şart değil. Zaten genelde diğer avr modelleri için kullanılıyor avr tiny, avr classic gibi.

Zadig ile kurdum zaten, "" yalnız bilgisayardaki webcam bile atmel USB cihazı diye görünmüş. O kısımda bir gariplik var."" dediğiniz gibi atmel webcam ne alaka bende anlamadım. Orada bir terslik var ama. ESP8266 var ama o kartta bana çok doğru sonuç vermiyor gibi geliyor, şöyle olabilir mi dediğiniz gibi ESP8266 üzerinden güç alacak sadece programlama mini üzerinden olacak yani seri port gibi kullanmış olacağım ESP'yi tabii bu şu anlık en son çare olarak düşünüyorum biraz araştırma yapacağım ya da PC'yi format atmayı düşüneceğim USB kısmında cam olarak görmesi garip durum.

Bir de programlayıcı kısmından Usbasp seçtim .
IMG_20220323_184918.jpg

Önerilerinizi bekliyorum arkadaşlar (________KONU GÜNCEL________)
Pro mini için driver olmaz. Onun sürücüsünü bulamamanız normal. Anladığım kadarıyla libusb sürücüsü programlayıcıyı tanımış. Tanımamış olsaydı zadig ile kurulum yapmanız gerekebilirdi. Yalnız bilgisayardaki webcam bile Atmel USB cihazı diye görünmüş. O kısımda bir gariplik var.

Daha da başka bir alternatif olarak; eğer elinizde bir tane Arduino UNO varsa onunla Pro Mini'yi programlayabilirsiniz. Bağlantı şemasını Google'da kolayca bulursunuz. USBasp zaten Arduino Pro mini için şart değil. Zaten genelde diğer AVR modelleri için kullanılıyor AVR tiny, AVR classic gibi.
arduino pro miniyi bilgisayara bağlamak için basşka seriyolu usb var mı önerilierini bekliyrouym hocam unoyla falan 2 kart kullanmak zorunda kalınıcak buda uzun yoldan ve bizim için kablo karmaşasına girmiş oluyor ?

Son düzenleme:
Arduino Pro Mini ile çalışıyorsanız bu 2 kart kullanmak, kablo bağlamak vs normal. Eğer kablo karmaşası size zor geliyorsa Pro mini yerine başka kart kullanın. Çünkü Pro Mini'de dahili USB devresi olmadan gelir. Bu nedenle kodlarınızı yüklemek için harici bir USB'den TTL'ye seri dönüştürücü kullanılmalıdır. Pro Mini'nin kullanımı bu şekilde.

Programlama için ben 3 yöntem biliyorum hepsini söyledim. Aslında temelde bunlar birbirinin aynı ama kullandığınız ekipman değişiyor.

1) FTDI232 programlayıcı
ArduinoProMiniFTDIBreakout2.jpg
Resmi Arduino dokümanlarında bu yöntem kullanılıyor. En kolayı ve hızlısı bu yöntemdir. FTDI232'nin pinleri doğrudan Pro mini ile uyumludur. Jumper kablo gerekmez. Sadece FTDI232 programlayıcıyı Windows altında kullanıyorsanız "Set RTS on Close" ayarının aktif olması gerekir.

2) Başka bir Arduino
UNO, nano gibi kartların üstünden Pro Mini'yi programlayabilirsiniz. Genelde bu yöntem kullanılır. Çünkü hemen herkesin elinin altında başka bir Arduino zaten vardır. Yükleme yapılırken reset tuşu basılı tutulur.

3) USBasp
Pro mini için pek tercih edilmeyen ama kullanılabilir yöntem.

Son olarak YouTube üzerinde oldukça fazla sayıda Pro mini nasıl programlanır rehber videosu bulabilirsiniz. Biraz göz atmanızı tavsiye ederim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı