Merhabalar,
O kadar uzun zamandır yazmıyordum ki birinin adımı hatırlamasına bile şaşırdım.
Öncelikle bu süreçlerin nasıl işlediğini, kanunları ve bu kanunlar kapsamında konuşan yetkili ve bilgili kişileri de kaynak göstererek bir konu açmıştım belki hem size hem de başkalarına bir yardımı dokunur diye onu
buraya bırakıyorum.
Ben gelecekte de benzer sorunlarla karşılaşanlar olursa okuduklarında daha bütün cevaplar görebilsinler diye biraz uzun ve detaylı yazarım-belki fazla- bu yüzden sonda yazacağımı başta yazayım gerisini merak edenler okusunlar.
Maalesef, KDV dahil fiyatı üzerinden size yapılacak olan ücret iadesi dışında bir seçeneğiniz yok. Size her ne kadar kabul edilemeyecek bir teklif gibi dursa da zaten inisiyatif(*) kullanılarak başka bir model önerilmiş. Bence KDV dahil alacağınız ücret iadesi olan 1.456 TL size sunulan alternatif modeli bile aldırmayacaksa buradan en karlı çıkabileceğiniz durum 5.399 TL olan MSI G2412'yi alıp geçmek olabilirdi. MSI G2412'yi kabul etseydiniz ve sizden arada olan 3.943 TL'lik fiyat farkını isteselerdi belki burada "Siz karar olarak "Değişim/İade" kararı demişsiniz ve tüketici hakları kanununa göre ayıplı mala değişim ürünü olarak sunduğunuz üründen fiyat farkı isteyemezsiniz çünkü misli ile değişim kapsamında ben sunulan değişim cihazını ek bir ücret ödemeden almalıyım" diyebilirdiniz. Yerlerse, çünkü karar aslında "Değişim/İade" o zaman yine o halde alın iade hakkınız diyebilirlerdi. Ki aradaki fiyat farkını istedikleri durumda bile 5.399 TL olan fiyatından 1.456 TL indirim yapacaklarsa bu da yeğ olabilir. Bazen evdeki bulgur Dimyat'taki pirinçten iyidir. Tabi, toplamda G2412'ye 5.399 TL'ye sahip olmak yerine o fiyata daha iyi bir monitör alabileceğinizi değerlendiriyorsanız o zaman zaten hiç bu konulara girmez, gider alternatifini alırsınız.
Bu iki yorum da maalesef yanlış.
Şimdi gelelim detay kısmına. Öncelikle sizin olayı daha iyi anlayabilmemiz için şunu belirtmemiz gerekiyor. Öyle her ürün her an ve her şartta ayıplı mal kapsamına girmiyor. Bunların şartları, süreleri ve o sürelerde ortaya çıkan durumlara göre kazanacağı farklı sıfatlar ve o sıfatlara göre hareket edilmesini gerektiren kanun düzenlemeleri var.
THH başvurunuzda istediğiniz kadar proaktif cümleler kurun. Siz THH'ye başvurduğunuzda karşı taraf bu ürünün üretimden kalktığını, ürünün tedariği sağlanarak değişimi yapılamayacağını, stoklarında olmadığını beyan ediyorsa açın verilerinizi, panellerinizi, verin depo adreslerinizi envanterde stok, fabrikalarınızda üretim kontrolü yapacağız denilmesi gibi bir gerçeklik olamayacağı için THH burada karşı tarafın bu beyanını kabul ediyor ve size bazı haklar sunuyor. Çok, çok ama çok üzgünüm ki işin hukuki kısmında ayıplı bir mal için ödediğiniz bedelin KDV dahil ücret iadesini ya da misli ile değişimini almak herhangi bir mağduriyet yaratmıyor. Verdiğiniz parayı eksiksiz geri alıyorsunuz ya da misli ile değişimini alıyorsunuz, sen sağ ben selamet. Burada mağduriyet yaratan 1'e aldığınız aynı ürünü bugün 8'e almanıza neden olan enflasyonist ekonomi. Ama burada yine de bir mağduriyet hissediyorsanız...
"Cihazınıza biçilmiş yaşam süresi boyunca kullanıcı hatası kaynaklı olmayan tüm sorunlar gizli ayıp olarak kabul edilir ve buna göre işlem görür. Ayıp ilk 6 aydan sonra ortaya çıkmışsa seçimlik hakkı olarak sadece tamir/onarım haklarınızı kullanabilirsiniz."
Siz 19.08.2021 tarihinde aldığınızı belirtmişsiniz buna göre hala monitörler için biçilen
5 yıllık ömür içindesiniz. Üründe yaşanan sorun kullanıcı hatası kaynaklı da değil. Ancak "
Ayıp ilk 6 aydan sonra ortaya çıkmışsa seçimlik hakkı olarak sadece tamir/onarım haklarınızı kullanabilirsiniz." maddesinden dolayı aslında sadece tamir/onarım hakkınız var. Sorun tamir edilemez olarak belirlendiği için direkt olarak KDV dahil tutarında ücret iadesi diyerek işin içerisinden çıkabileceklerken "Değişim/İade" çıkartmış olmaları zaten inisiyatif kullanılan bir nokta olduğunu gösteriyor(*). Belki de karşı tarafın da kanunu çok iyi bilmemesinden kaynaklı böyle bir şey yaptılar sonuçta oralarda bu kararları verenlerde insan, artık nereden bakmak isterseniz.
Son olarak yine de gönlüm sizin sürecinizin size en hayırlı olacak şekilde sonuçlanmasından yanadır.
Şunu da defaatle belirtmeme rağmen hala yanlış anlayanlar var.
MİSLÎ: Aynı türe ait olup fiyatı etkileyecek bir fark olmadan birbirinin yerine geçebilen mallar anlamında fıkıh terimi. Türk İslam Ansiklopedisi