Arkadan kayma (Oversteer) durumunda ne yapılmalı?

Tarafını seç

  • Direksiyonu ortalayıp fren ve debriyaja basmak

    Oy: 3 4,2%
  • Direksiyonu kaydığınız yönün tam tersine çevirip frene basmak

    Oy: 8 11,1%
  • Direksiyonu kaydığınız yönün tam tersine çevirip gaza basmak

    Oy: 43 59,7%
  • Direksiyonu kaydığınız yönün tam tersine çevirip debriyaja basmak

    Oy: 16 22,2%
  • Direksiyonu ortalayıp gaza basmak

    Oy: 10 13,9%

  • Oy verenlerin toplamı
    72
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Katılım
10 Ocak 2019
Mesajlar
600
Çözümler
1
Malum @painkiller buna benzer ilginç sorular soruyor, biliyorsunuzdur. Bende biraz kıskançlık, biraz özentilik ile aynısını yapmaya karar verdim fakat benim açtığım konuda bir değişiklik olacak. Benimki uçaklarla ilgili değil arabalarla ilgili olacak. Açıklamamı yaptığıma göre seneryomuzu anlatayım:

Bir Nissan 180SX (Yol lastiği) sahibisiniz. Canınız sıkıldı ve arabanızla biraz dolaşmak istediniz. Bol virajlı bir dağ yoluna gittiniz ve dağın en tepesine çıktınız. Orada biraz manzarayı seyrettikten sonra arabanıza döndünüz. Yavaş yavaş dağdan aşağı inerken, kırmızı bir EK9 önünüze geçti, frenlere asıldı ve birden tam gaz gitmeye başladı. EK9 frenlere asıldığında sizde panik ile sadece frene bastınız ve arabanız stop etti. Çok sinirlendiniz ve arabanızı hızlıca kaldırıp EK9 u takip etmeye başladınız. EK9 sağa doğru 75 - 80 derecelik bir viraja çok az fren yaparak girdi. Sizde daha az fren yaparak onu yakalayabileceğinizi düşündünüz ve viraja girdiniz fakat bir şey normalden farklıydı. Arabanızın arkası sola doğru açılıyordu.

Ne yapmalısınız:

A) Direksiyonu ortalayıp fren ve debriyaja aynı anda basmak

B) Direksiyonu arabanın kaydığı yönün tam tersine çevirip frene basmak

C) Direksiyonu arabanın kaydığı yönün tam tersine çevirip daha çok gaza basmak

D) Direksiyonu arabanın kaydığı yönün tam tersine çevirip sadece debriyaja basmak

E) Direksiyonu ortalayıp gaza daha fazla basmak

Not: Yol 2 şeritli dar bir yol ve yolun iki tarafında da bariyerler bulunuyor.

Google ile sadece arabaların tiplerine bakabilirsiniz. Onun haricinde Google kullanmak yasak.
 
Bkz:Ford Mustang, Chevrolet Camaro, Dodge Challenger, Mercedes AMG GTR
Teknik olarak drift hakkında bilgim var. Arabanın arkası solunuza doğru kayıyor. Yani araba doğrultu olarak sağa kayıyor. Bir kere bu ancak gaza basarken olacak bir şeydir. Arkadan çekişli arabalarda tork kuvveti ve şase yapısı sebebiyle ani hareketlenmelerde olabilir. Direksiyon düz tutulursa kontrol sağlansa bile bariyerlere girmemek kaçınılmaz. Direksiyon sola kırılmalı. Benim fikrimce, vites yükseltilmeli. Bu sayede patinaj riski azalacak ve tutuş yükselecek. Vites yükseltilerek gaza basılmalı. Araba kontrol altına alındıktan sonra direksiyon tekrar düzeltilmeli.
 
Son düzenleme:
Bkz:Ford Mustang, Chevrolet Camaro, Dodge Challenger, Mercedes AMG GTR
Teknik olarak drift hakkında bilgim var. Arabanın arkası solunuza doğru kayıyor. Yani araba doğrultu olarak sağa kayıyor. Bir kere bu ancak gaza basarken olacak bir şeydir. Arkadan itişli arabalarda tork kuvveti ve şase yapısı sebebiyle ani hareketlenmelerde olabilir. Direksiyon düz tutulursa kontrol sağlanda bile bariyerlere girmemek kaçınılmaz. Direksiyon sola kırılmalı. Benim fikrimce, vites yükseltilmeli. Bu sayede patinaj riski azalacak ve tutuş yükselecek. Vites yükseltilerek gaza basılmalı. Araba kontrol altına alındıktan sonra direksiyon tekrar düzeltilmeli.
Lift off olamaz mı? :D
 
Öncelikle amaç ne, kontrolü tamamen ele alıp aracı toplayarak ilerlemek mi yoksa hazır kaymışken kontrolü alıp virajı drift ile dönmek mi?

Ben sadece arabayı toplamak bakımından yazacağım. Debriyaja basıp direksiyonu arabanın arkasının kaydığı yöne doğru kırarım. Bu esnada gaz veya frene basmak doğru olmaz. (Araç arkadan çekişli diye tahmin ediyorum, öyleyse tabii) Araç yola oturduktan sonra devam. 🙂

Kaydığı yönün tam tersi derken benim kastettiğim yön mü? Onu anlayamadım.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı