Artçı deprem mi önce gelir yoksa büyük deprem mi?

Konuyu hortlatıyorum ama, 5 dakikaya kadar uzayacağını kim söyledi? Deprem olduğu anda sisteme bilgi gidiyor ve sistemden de telefonlarımıza bildirim düşüyor. Bu süreç internet hatlarından ilerlediği için yarım saniye gibi bir sürede telefonumuza bildirim düşebiliyor, eğer deprem merkezinden uzaksak depremi bildirmden 3-5 saniye daha sonra yaşıyoruz çünkü deprem dalgaları internet kadar hızlı değil. Ancak deprem merkezinde depremi yaşarsak bildirim önce gelmez.

Yani, 5 dakika önce falan depremden haberdar olmayacağız.

Konuyu açalı bayağı bi’ oldu, 5 dakika önceden uyarı yapılabileceğini bir kaynaktan görmüştüm ama doğruluğunu bilmiyorum, 10 saniye önceden uyarı yapılabiliyorsa 5 dakika öncedende tahmin yapılabilir bence araştırmam lazım.

10 saniye önceden uyarı yapılabiliyorsa 5 dakika öncedende tahmin yapılabilir bence araştırmam lazım.
Sencesi bencesi yok. Deprem olduğu zaman deprem bölgesindeki telefonlardaki ivmeölçerler sayesinde depremin olduğu anlaşılıyor ve sisteme bildiriliyor, sistemden de deprem bölgesi yakınındaki telefonlara uyarı gidiyor. Yani depremden önce bildirim gelmiyor. Deprem merkezinden uzaktakilere deprem dalgası daha geç ulaşıyor.

Google'ın verdiği bilgi de bu şekilde:
"Outside of these U.S. states, we use a crowdsourced approach to detect earthquakes. All smartphones contain tiny accelerometers that can sense vibrations and speed, signals that indicate an earthquake might be happening. If the phone detects something that it thinks may be an earthquake, it sends a signal to our earthquake detection server, along with a coarse location of where the shaking occurred. The server then combines information from many phones to figure out if an earthquake is happening. This approach uses the 2+billion Android phones in use around the world as mini-seismometers to create the world’s largest earthquake detection network; the phones detect the vibration and speed of shaking of an earthquake, and alert Android users in affected areas accordingly."

Bu da depremin olduğu anda telefonlara giden bildirimler ve Primer ve Seconder deprem dalgalarının videosu:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı