Artık derslerde zorlanıyorum

Merhaba,

Öncelikle sizi anladığımı bilmenizi isterim. Seninle aynı kaderi zamanında yaşamış ve daha sonra toparlanmış biri olarak naçizane birkaç önerim olacak. Aşağıdaki adımları uygularsan yeniden toparlanacağını düşünüyorum.

  1. Bıraktığın Zamanı Tespit Et: Düzenli ders çalışmayı en son ne zaman bıraktığını tespit et. Ne zaman bıraktığını tespit etmen; neden ders çalışmayı bıraktığının sebeplerini bulmada sana yardımcı olacaktır(Örneğin: Evimiz değiştiği günden bu yana çalışmayı bıraktım gibi).
  2. Engelleri Tespit Et: Ders çalışmanı engelleyen objeler (Örneğin: Telefon dikkatimi dağıtıyor.) ve düşünceler(Örneğin: Bir şey anlayamıyorum.) neler onları tespit et. Dikkatini dağıtan düşünceler beynini sürekli meşgul edeceğinden; çalıştıklarının kalıcı olmasın engelleyecektir. Aynı şekilde dikkatini dağıtan objeler de
  3. Sürekli Sevdiğin Dersi Çalışmayı Bırak: En iyi olduğun dersleri sürekli çalışma isteğin varsa, mutlaka ondan vazgeç. (Örneğin: Ben geometride çok iyiydim ve sürekli geometri çalışmak istiyordum.) Bu tipik bir durumdur. İnsanlar en iyi olduğu şeyleri sürekli yapmayı isterler. Bunun sebebini başarısızlık iç dürtüsünü ortadan kaldırma isteğidir.
  4. Doğru Kaynak Seçimi Yap: Kendine şu soruları sor ben nasıl daha iyi anlıyorum? Video mu, kaynak kitaplar mı?, internette araştırarak mı?; seni senden daha iyi kimse tanıyamaz. Sen nasıl daha iyi anladığını tespit edebilecek tek kişisin. (Örneğin: Videodan daha iyi anlıyorum diye cevap vereceksen bu durumda ikinci soruyu soracaksın. Hangi hocanın hazırladığı çevrimiçi videodan daha iyi anlıyorum?)
  5. Doğru Yer Seçimi: Bulunduğun ortamın tasarımı, rengi, masa, masa örtüsü gibi birçok etken senin dolaylı olarak bilinç altına etki edeceğinden; doğru yer seçimi yapman çok önemlidir. Hangi oda sana ferahsa için daralmıyorsa orayı tercih et. (Örneğin: Benim sürekli sallanan bir masam vardı onu hemen değiştirdim.)
  6. Çalışma Stilini Tespit Et: Her insan farklı şekillerde çalışarak daha verimli çalışabilir. Kimi defalarca okuyarak, kimi yazarak, bir başka biri ise küçük not kağıtlarına sürekli notlar tutar ve duvara asar. Aslında hepsi de doğru çalışma yöntemi olabilir ancak herkes için aynı çalışma sitili geçerli değildir. (Örneğin: Ben bir deftere defalarca önemli yerleri yazarak çok daha iyi öğreniyordum.)
  7. Kitap Oku Oku Daha Çok Oku: Klasik laftır bilirim kitap okuyun. Ama ben klasikler dışında bir şey söyleyeceğim. Kitap okuyacaksın da peki neden kitap okuyacaksın ben bunun sebeplerini sana anlatacağım. Kitap okumayı ben zaman kaybı olarak görüyordum ilk başlarda. Onun yerine daha fazla soru çözebilirim diye düşünüyordum mesela. İşte bu hayatımdaki en büyük yanılgıydı. Kitap okumak zaman kaybetmek bir yana bana inanılmaz zaman kazandırdı. Neden mi?
    • Çünkü artık bir soruyu bir kere okuyunca anlıyordum.
    • Sorulara farklı açılardan da yaklaşabiliyordum.
    • Konu anlatımlarına çalışırken inanılmaz rahatlık yaşıyordum.
    • Özellikle Türkçe ve Tarih gibi derslerde konu anlatmalarına ayıracağın zamanı yarıya indirir. Ayrıca denemelerde de hızlı soru çözeceğinden sana bol zaman kalır.
    • Kitap hayata bakış açını da değiştirir. İnsanlara, doğaya ve çevrene karşı olan tutumların da değişeceğinden; insanların da sana yaklaşımı değişir. Bu durum psikolojik olarak dolaylı da olsa çalışma hevesini etkileyecektir.
Sana başarılar diliyorum. Unutma başarılı olanların hepsinin ilk adımı "Kendini tanıyarak başlamaları" olmuştur.
Aynen baya yararlı oldu teşekkürler.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı