Böyle bir durum yok, videoyu çeken kişi hangi koşullarda ne yapmıştır bilmiyorum fakat varsayılan (Ultra) ayarlarda RAM tüketimi gayet dingin.
RAM tüketimini konsollar dikte eder arkadaşlar. Gereksiz heyecanlar yapmaya, uçup kaçmaya lüzum yok.
Bakalım, bu nesil oyunlar ne kadar RAM tüketiyor? 2.5-4 GB arası. Arka planda açtığınız programlar, Windows'un kendisi derken de 9-10 GB gibi tüketimler görüyoruz. Peki geçtiğimiz nesil oyunlar neye dayanarak 2.5-4 GB arası tüketiyorlardı? PS4/Xbox One'ın bellek bütçesine göre. İki sistem de oyunlara yaklaşık 5.5-6 GB ayırabiliyor ve bu bütçenin yaklaşık 2-2.5 GB'ı CPU operasyonlarına (RAM gibi düşünün) 3-3.5 GB'ı GPU operasyonlarına (VRAM gibi düşünün).
Tabii ki konsolların ötesinde ayarlarla oyunları oynarsanız daha aşkın VRAM ve RAM tüketimleri görürsünüz. Adı üstünde, ötesinde ayarlar.
Mevcut konsollarda durum ne? Toplam 16 GB'lık bir havuz var. Kullanılabilir bellek havuzu az çok 13.5-14 GB olacak gibi. Ray Tracing, yeni nesil kaplamalar derken nereden baksanız 7.5-9 GB civarı bir GPU bellek bütçesi ayrılacaktır. Geriye ne kalıyor? 5-6.5 GB'lık bir CPU operasyon bütçesi (RAM).
Şimdi diyorsunuz ki 5-6.5 GB'lık RAM sınırına göre yapılacak oyunlar 32 GB RAM isteyecek. Lütfen oturup biraz mantık yürütün. 16 GB nesil boyunca yetecektir. Konsol ötesinde ayarlarla oynatabilecek bir ekran kartınız varsa zaten 32 GB RAM almak sizin için külfet olmayacaktır. Konsol seviyesi ayarlarla tatmin olan (ki yabana atılacak ayarlar olmayacaktır) biri çok rahat şekilde oyunları oynayacaktır.
Önümüzde çok açık ve net bir örnek var. 32 GB korkusu yayan insanlar için Flight Simulator adeta cennetlik bir oyundu. "Ooo, bakın oyun 16 GB RAM'li cihazları madara etti, ne oldu hani 16 yeterdi he he he" diye geziyordu insanlar ortalıkta. Ne oldu sonra? Oyun Xbox Series X'e aktarıldı. Aktarım güncellemesiyle oyunun RAM tüketimi devasa şekilde düştü. Şimdi zorlasanız 8 GB RAM'de bile iyi kötü oynarsınız.
Bakın, tamamen aynı sahne, aynı yerde Update 4'te 8.2 GB bellek kullanırken, Xbox SX için yapılan Update 5 ile RAM tüketimi 3.4 GB'a düşürülmüş. Neden? Çünkü Xbox SX'de bu oyuna ayırabilecek 8.2 GB bellek yok. Hal böyleyken nasıl o RAM tüketimlerinde kalabilirdi? Kalamazdı. Kalmadı da. Yapılan optimizasyonlar ve tüketim düşüşleri PC'ye de yansıdı.
O oyunda birçok ayar var. Çizim mesafesi, karmaşıklığı arttıran ayarlar. Onları yükseltirseniz yine devasa RAM tüketimleri görürsünüz. Konsola yakın ayarlarda oynarsanız gayet normal, dingin RAM tüketimleri görürsünüz.
UE5 ana hususundan saptım ama genel durumu anlatmam için bu yazıyı yazmam gerekti. 2 yıldır amansız bir "16 GB yetmeyecek galiba" korkusu yaymaya çalışanlar var. Elinizde 3060/3070 civarı kartlar varsa siz zaten 2 sene sonra uçuk kaçık ayarlarda oynayamayacaksınız. Elinizde kart sizi optimize ayarlara itecek. O ayarlarda hem RAM hem de VRAM tüketiminin korkulacak miktarlarda olmayacağını göreceksiniz.
Ha, 3080-3090 ve ötesi kartlarla sistem mi kuruyorsunuz? Maksimum ayarlar, maksimum Drawcall'lar içeren ayarlarla oyun mu oynuyorsunuz? Arkadaşlar o zaman "bu karta bu kadar para verdim, hakkını tam vereyim" diyecek, minimum 8/16 yeni nesil işlemci, 32 GB RAM'iniz de eksik olmayacak.
Şart olur diye demiyorum, genel bir tablo çiziyorum.
Bunlar haricinde Geralt1 arkadaş öbür taraftan optimizasyon konusunda haklı. 3080'i falan çok gözünüzde büyütmeyin. 3 sene sonra 50 serisi kartlar tarafından geçilecek bir kart. Bugünün aslanı, yarının kedisi. İnsanlar güçlü kartlara geçince bir anda "AAA, o oyun o kadar da bozuk değilmiş ki" moduna bile giriyor. Bundan 2 sene sonra CP2077 için aynı muhabbetleri görürsünüz. Arkham Knight öyle olmuştu.
Her neyse, UE5'in 3080 sınıfı bir kartta 4K 60 FPS hedefli çalışmayacağı bariz. 4K+DLSS Performans/Dengeli ve optimize ayarlarla muhtemelen ileride 60 FPS alınacaktır. Şu anki mevcut piyasadaki demo beraberinde profiler (oyun motoruna ait) yüküyle geldiği için aşırı tek izlek bağımlı bir performans gösteriyor.
Bir ek daha yapmak isterim; piyasada dolaşan demo resmî kaynaklarca yapılmış bir demo değil. İnternette oyun geliştiricisi olan bir kişinin kendi kafasına göre parametre ve ayarlarla pişirdiği (cook) ve piyasaya saldığı bir sürüm. Bakın, bugün bir başka kişi DLSS'yi de içerek şekilde bir başka sürümünü pişirmiş, hatta CPU performansı olarak da çok çok daha iyi olduğu söyleniyor. Hangi şartlarda, ne ayarlarda, tam olarak ne tür kutulara tik atılarak pişirildiğini bile bilmiyoruz. O yüzden Epic çıkıp "PC için City Sample demosu budur, indir, oyna, dene" demediği sürece senin, benim, onun UE5 editör'e girip, City Sample kodlarını derleyip, kendine göre belki de bilmediğin ya da belki performansa, kaynak kullanımına önemli etki edecek şeyleri görmezden gelerek pişirdiğimiz sürümlerle bir kanıya varamayız UE5 için. O yüzden şu an etrafta dolaşan videolar da, altına doluşan insanlar da gereksiz varsayımlar, fikirlere kapılıyor.
Tekrar ediyorum, sadece bugün bir başka kullanıcının (Orbmu2, kendisi aynı zamanda Nvidia Profile Inspector'ı yazmış kişidir) pişirdiği sürümün CPU anlamında ilk yayılan sürümden çok çok daha hızlı olduğunu söylüyorlar. Mega'ya yüklediği için ben indiremedim.
Diskussions- und Hardwarehilfe-Forum von 3DCenter.org
www.forum-3dcenter.org
Yani sen, ben de bugün UE5 editörü indirip City Sample'ı oluşturabiliriz "çalıştırılabilir" olarak.
Ayrıca videonun başlarına bakın, 7-9 GB'larda RAM tüketimi. Adam PC'yi yeniden başlatmadan ardı ardına testler yapmış. RAM tüketiminin şişmiş olduğu çok bariz. Adam oyunu açıp kapadıkça RAM tüketimi şişmiş de şişmiş. Çünkü bu demoda grafik ayarlarını yükseltip düşürebileceğiniz bir arayüz yok. Aç/kapa gerekiyor. O yüzden çıkarımınızda ne yazık ki yanlışlık var. Yanlış anlamayın, sizin de çekincenizi anlıyorum. Ama böyle bir durum yok. UE5 ve altyapısındaki Nanite teknolojisi ne çok yüksek RAM bütçesi isteyen, ne de süper hızlı SSD isteyen bir teknolojidir. Tam tersine, olabildiğince ölçeklenebilir, olabildiğince esnek bir motor olması için tasarlanmıştır. Örneğin bu UE5 demosunun hızlı bir SSD gerektirdiğini mi düşünürsünüz? Tam tersine, 450 MB/s bir SATA SSD'de mükemmel şekilde çalışmaktadır. Oyun çok hızlı şekilde uçuş yaptığınızda bile saniyede 10-20 MB/s'lik küçük aktarımlar yapıyor sadece. Bu, Nanite teknolojisinin bir başarısı. Bu oyun motoru geleceğin telefonlarında, konsollarında, bilgisayarlarında ve birçok cihazında yüzlerce oyunu çalıştıracak bir motor. Komik şekilde, bu demo ilk çıktığında PS5 ve XSX'teki SSD sayesinde böyle çalışabildiğini, ancak o SSD hızlarıyla mümkün olduğunu, bu yüzden PC'ye gelmediğini düşünen arkadaşlar bile vardı. Gördüğümüz gibi, 450 MB/s SATA SSD ile 5 GB/s yüksek model bir NVME SSD arasında bile bu demo için bir fark yok.