Aşı koruyorsa bu dayatma neden?

Aşı olmayanlara kısıtlama falan geleceğini düşünmüyorum. Allah aşkına biz Rusya'dan Ukrayna'dan testsiz turist alıyoruz turizm geliri için. Bir sürü insan tüketimden uzaklaştırılamaz. Olursa da kısa bir süre olur. İsteyen olur isteyen olmaz işte.
 
Son düzenleme:
Kolda şişme veya ağrı oldu mu? Ya da başka bir yan etki?
Yok, sadece 3 saat kadar aşı olunan yerde ağrı da değil basit bir his oldu. Bir de gün ortasında yarım saat kadar uyuma isteğim oldu ama gün içinde genellikle olan bir durum, aşıyla bağlantısı olma ihtimali çok düşük.

Kolumda ağrı, şişlik ya da başka bir yan etki olmadı hatta ertesi gün aşı olduğuma dair hiçbir etki bile yoktu iğnenin girdiği kaslarımda. Bu yan etki olmayacak demek değil, mide bulantısı, baş dönmesi, baş ağrısı, kas ağrısı gibi bazı yan etkiler yaygın olarak görünüyor. Yalnız gidin evinizdeki bütün ilaçlara bakın, bunların "yan etki" ihtimallerinde olmayan kaç tane ilaç var bakın. Yan etkiler her ilaçta görülüyor, haplarda avantaj olarak bir yan etki olduğunda alternatif başkasına geçilebiliyor sadece. Farkı bu.

Bu aşılar daha geliştirme aşamasındayken de (2. faz başlarken) uzun uzun burada anlattım bir sürü kişiye. Neden bu kadar çabuk yapılabildiğini anlattım, sonra dedim ki: Eski tip geleneksel aşıların koruma oranı muhtemelen daha düşük olacak ancak yan etki konusunda çok daha güvenilir olurlar. mRNA aşıları ise ilk defa bu kadar geniş bir kullanıma sahip olacak, yeni bir aşı teknolojisi olduğu için yan etki ihtimali olması gerekenden birkaç kat daha fazla olabilir, 3. faz çalışmaları da çok kısıtlı ve kısa süreli tutulacak demiştim. Koruma oranı mRNA'larda çok daha yüksek beklendiği gibi, yan etki ihtimali daha yüksek mi oldu tahmin ettiğim gibi? Oldu ama ihtimaller nedir? İşte tam sayılarla ihtimalleri tekrar buraya kopyalıyorum:

Aşı olmadan hasta olursanız ölme ihtimaliniz ne? 1/40.
Aşı olduktan sonra rahatsız edici yan etki görme ihtimaliniz ne kadar? 1/430.
Aşı olduktan sonra alerjik reaksiyon görme ihtimaliniz ne kadar? 1/12,294.
Aşı olduktan sonra çok ciddi (hastanede müdahale gerektiren) anafilaksi riski ne kadar? 1/90,160.

Miyokardinin aşıyla bağlantısı kanıtlansa bile miyokardi riskiniz 1/18,181, "ölümcül" miyokardi riskiniz 1/357,142...

Biontech'in yan etki ihtimali, geleneksel aşılara göre daha mı yüksek? Daha yüksek ama oranlar yüksek mi? 1/40 ihtimalle ölme riskinin yanında 2 değil, 4 hatta 8 kolla sarılabileceğimiz bir risk. 1/40 ihtimale karşı hastanede yatmayı gerektirecek alerji riski 1/90,160. 1/40 ihtimalle ölme riskine karşı, miyokardi gerçekten aşıyla bağlantılıysa ölme riski 1/357,142...
 
Son düzenleme:
Olmayan adam olmadan yan etkisi var diyor.
Çok enteresan ama gerçekten öyle. Aşı olmayanlar olmuşlar gibi bir şeyleri çok anlatıyorlar, etrafımda da buna çok denk geldim. Karşımdaki anlatıyor anlatıyor, soruyorum hangisini oldun diye, olmadım diyor... :D Olmadan oldum diyen de oldu bu arada, aç e-nabız'ı dedim. Açamadı. :D
 
Hher.

Çok enteresan ama gerçekten öyle. Aşı olmayanlar olmuşlar gibi bir şeyleri çok anlatıyorlar, etrafımda da buna çok denk geldim. Karşımdaki anlatıyor anlatıyor, soruyorum hangisini oldun diye, olmadım diyor... :D olmadan oldum diyen de oldu bu arada, aç e-nabız'ı dedim. Açamadı. :D

Her şeye bahane hocam. Madem olmayacaksın dışarı çıkma daha fazla yayılmasın diyorum sanane diyorlar. Ülkece zor günlerden geçiyoruz.
 
Ülkece zor günlerden geçiyoruz.
Bu durum çoğu ülkede böyle. Gerçi Avrupa'da hatta neredeyse herkesin ailesinden en az biri aşırı ağır hastalık geçirdiği ya da bazılarının hastaları öldüğü için Kuzey Amerika'da (ABD'de özellikle) bu karşıtlık epey bastırılmış durumda. Bizde bunun olacağına maalesef pek ihtimal veremiyorum tabii.

ABD'li çocukluk arkadaşım da aşı karşıtıydı, çok dil döktüm dinlemedi. Babaannesi öldü, dedesinde kalıtsal sorun (akciğer) kalarak çok zor iyileşti, babası hastanelik oldu, arkadaş çevresinden de bir sürü kişinin haberini aldı. Bir baktım orada olabileceği ilk gün koşa koşa giderek aşısını oldu. :D

Güzel bir söz var, bir musibet bin nasihatten iyidir diye... Maalesef bu musibet herkesin ders alması için beklenebilecek durumda değil, o yüzden bu konunun özelinde normalde "tercih hakkını" savunurken savunamıyorum.
 
Toplumun büyük çoğunluğunu aşılamazsanız, pandemiyi bitiremezsiniz, virüs mutasyona uğrar ve aşı olanların da korunmayacağı yeni bir varyant çıkabilir.

Aynı şekilde toplumun büyük çoğunluğu aşılanmazsa pandemi bitmeyeceği için sosyal hayat yeniden başlayamıyor.

Aşı, hastalığı ağır geçirmeyi ve hayat kaybını neredeyse tamamen engellese de toplumun aşılanması bu sebeple önemli.
 

Geri
Yukarı